Přehled tisku

Jiřina Musílková, foto: ČTK

Kritická slova, jež pronesl ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi na adresu ředitelky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřiny Musílkové, či reakce na nedělní výroky expremiéra Miloše Zemana v Mostě jsou hlavními tématy úterního českého tisku.

Jiřina Musílková,  foto: ČTK
Kubinyi vyzval Musílkovou k rezignaci kvůli údajně špatnému hospodaření VZP. Podle něj ředitelka nezvládá svoji funkci a špatně nakládá s prostředky pojištěnců. Hospodářské noviny ale podotýkají, že jsou ministrovy výtky zatím příliš nekonkrétní a vzbuzují podezření, že mu jde o něco jiného. "Že by Kubinyi zvolil klasickou strategii: ukažte prstem na jiného viníka a vašich vin si v tom rozruchu nikdo nevšimne?" ptá se list. Jestliže se ministr rozhodl vytáhnout do přímého boje proti lékaři neoblíbené VZP, ke kterému nemá pravomoc, pak není jasné proč, píšou v poznámce Lidové noviny. Podle deníku rozehrál Kubinyi taktickou hru, které rozumí zřejmě jen on sám. "Anebo je to z jeho strany jen čirý populismus," dodává autor glosy.


Deníky se v komentářích také vracejí k výrokům bývalého předsedy vlády a ČSSD Miloše Zemana na nedělním mítinku v Mostě. Expremiér na něm obvinil současné vedení sociální demokracie z odklonu od volebního programu a z podřízení se koaličním partnerům ve vládě. Svůj případný návrat do vysoké politiky podmínil svoláním mimořádného sjezdu strany. Podle Hospodářských novin je pravděpodobné, že média poněkud nadhodnocují reálnou možnost Zemanova návratu do aktivní politiky. Deník míní, že novináři měli k Zemanovi vždy schizofrenní vztah. Bývalý premiér je sice urážel, jak mohl, ale žurnalisté přesto po něm nepřestali masochisticky prahnout, a to nejen proto, že byl premiér. Každé jeho veřejné vystoupení totiž slibovalo výživný bonmot, který ulehčil vymýšlení chytlavého titulku, poznamenává list. Zároveň však namítá, že by bylo chybou Zemanův možný návrat bagatelizovat. Koneckonců, není to tak dlouho, co většina pozorovatelů stejně lehce odepisovala prezidentského kandidáta Václava Klause, podotýkají Hospodářské noviny. Komentátor deníku Právo píše, že je logické, když Zeman podporuje vládu ČSSD za tiché podpory komunistů. Cítí se mnohem lépe v záštiplném prostředí urážek a jednání z pozice síly než při hledání kompromisů, soudí autor poznámky.

Bývalý předseda vlády a sociální demokracie Miloš Zeman,  foto: ČTK
Recepty, které předkládá sociální demokracii její bývalý předseda Miloš Zeman, nevedou k žádnému cíli, ale do prázdna. Deníku Právo to řekl nynější premiér a šéf ČSSD Vladimír Špidla. Reagoval tak na Zemanovy výroky pronesené na nedělním mítinku v Mostě, podle nichž by měli kabinet opustit koaliční partneři KDU-ČSL a Unie svobody-DEU a sociální demokraté by měli vládnout s tichou podporou komunistů. "Politická situace není taková, aby sociální demokracie vytvářela menšinovou vládu za podpory komunistů. Taková vláda by byla daleko méně efektivní,"řekl deníku Špidla. Poznamenal, že čas jasně ukázal, že nynější koaliční vláda je "efektivním orgánem k správě země a plnění volebního programu". "V každém případě jsme dokázali z volebního programu splnit a plníme daleko více než v době aranžmá opoziční smlouvy." Zemanovo jednání je podle Špidly ze všech hledisek nesprávné a premiér je proti němu. Odmítavě se staví také k Zemanovu požadavku na svolání mimořádného stranického sjezdu. "V době volební kampaně mají politické strany důležitější úkoly než svolávat mimořádné sjezdy a zabývat se samy sebou," prohlásil. Zároveň připomněl usnesení Ústředního výkonného výboru ČSSD, které vyzývá členy strany, aby se v době volební kampaně zřekli veřejných polemik. Zeman podle Špidly toto usnesení porušil.

Podle Mladé fronty Dnes se expremiér nedokáže vyrovnat s tím, že ho někteří sociální demokraté nepodpořili v loňské prezidentské volbě. Tvrdí, že má v rukou seznam 27 poslanců, kteří jej nevolili, a spoléhá na to, že zrádce nemá nikdo rád. Podle Zemana již v ČSSD kolují karty, na nichž jsou poslanci-zrádci vyobrazeni. Podobné měli Američané, když se snažili v Iráku dopadnout nejnebezpečnější přívržence svrženého režimu Saddáma Husajna. "Viděl jsem karty, které kolují, s 27 poslanci sociální demokracie od Vlastimila Aubrechta po Petra Zgarbu," prohlásil Zeman podle Mladé fronty Dnes na nedělním mítinku v Mostě.


Židovskou komunitu pobouřilo vydání knihy Bolševismus od Mojžíše po Lenina, jejímž autorem je někdejší šéfredaktor nacistického deníku Volkischer Beobachter Dietrich Eckhart. Kniha, která v dějinách antisemitské literatury zaujímá významné místo, je již několik měsíců k dostání na pultech knihkupectví. Píše to Mladá fronta Dnes. Knihu s podtitulem Rozhovor mezi Adolfem Hitlerem a mnou o židovské otázce nechal vytisknout v nákladu tisíc výtisků veřejnosti neznámý historik Jan Hlaváč. "Pokud byl souzen Mein Kampf, tak tato kniha by měla být souzena dvojnásob. Tady už totiž nešlo o výdělek, o komerci, ale o to, dostat ji mezi lidi," tvrdí předseda Židovské obce v Praze Tomáš Jelínek. Hlaváč ale míní, že mu o útok na Židy nešlo. Židovskou obec obzvlášť pobouřila věta z Hlaváčovy předmluvy ke knize. Historik v ní píše, že Eckhartova tvrzení týkající se Židů mohou být ve většině případů pravdivá. Jak ale řekl Mladé frontě Dnes, se základní ideou knihy, že za vše mohou Židé, prý samozřejmě nesouhlasí.


Senátor Vladimír Železný a bývalá moderátorka Jana Bobošíková,  foto: ČTK
Voliči by měli včas vědět, zda senátor a bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný spáchal trestný čin, řekl Lidovým novinám soudce pražského městského soudu Dušan Paška. Vysvětlil tak, proč soudní jednání s Železným naplánoval na 7. až 10. červen, tedy ještě před termínem voleb do Evropského parlamentu. Bývalý šéf Novy se v nich uchází o přízeň voličů na kandidátce politického hnutí Nezávislí. Termín soudního jednání se podle listu nelíbí obhájci Železného Josefu Monsportovi. "Ať jednání dopadne jakkoli, nepochybně bude mít vliv na výsledek voleb. A to není správné ani normální,"řekl advokát listu. Podle prezidenta Soudcovské unie Jaromíra Jirsy ale Paška nijak neporušil principy soudcovské etiky. "Navíc se jedná o rozsudek nepravomocný, takže se na pana Železného bude nadále pohlížet jako na netrestaného," podotkl. Železný je spolu s Čechoameričanem Georgem Novotným obžalován z daňových úniků za 6,8 milionu korun při dovozu obrazů z ciziny. Oběma mužům hrozí pět až dvanáct let vězení. Senátor je stíhán i v jiných případech. V jednom podezření jde o další krácení daní, tuto kauzu žalobce vrátil policii k doplnění. Se svými bývalými právníky je Železný také stíhán za poškozování věřitele, firmy Central European Media Enterprises. Návrh obžaloby již státní zástupce studuje.


Mladá fronta Dnes se pozastavuje nad verdiktem v případů manželů Stodolových, odsouzených k doživotnímu trestu. Nehumánnost trestu smrti je dnes nepochybná. Ale co když je to problém, který lidem škodí, zrůdám přeje? Nejúžasnější je představa, jak se Stodolovi napravují. K čemu, pro koho, proč? Kdo by to chtěl? Oběti? "Vysvětlí nám toto nějaký psychologický bavič či profesionální humanista?" ptá se deník v komentáři nazvaném Zrůdy nás pobízejí k úvahám.