Přehled tisku

Miloš Zeman, foto: Autor
0:00
/
0:00

Programovou konferenci ČSSD v Pardubicích a možný návrat bývalého předsedy vlády a sociální demokracie Miloše Zemana do politiky komentuje Mladá fronta Dnes (MfD).

Miloš Zeman
Programovou konferenci ČSSD v Pardubicích a možný návrat bývalého předsedy vlády a sociální demokracie Miloše Zemana do politiky komentuje Mladá fronta Dnes (MfD). Podle autora článku měl "pardubický mejdan" jen dvě chyby. "Cesta z volebních patů vede jen přes dohodu s onou 'minusovou ODS'. Hlavně však: když si Paroubek natřásal peří, bývalý předseda Miloš Zeman mu show ukradl, když si z Vysočiny řekl o prezidentství. Zemanův možný návrat na politickou scénu glosuje také komentátor Lidových novin. Jeho návraty prý patří k zábavným stránkám jinak nudné české politiky. "Bývalý premiér připomíná klauna, který na peronu naskakuje do posledního vagonu ujíždějícího vlaku, a nehledí přitom na to, že vlak už je dvě stě kilometrů daleko," uvádí list. Miloš Zeman v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že je třeba vrátit se k období, kdy levice a pravice dokázaly spolupracovat. Na stížnost Jiřího Paroubka, že programová konference ČSSD byla překryta jeho vyjádřením, Zeman uvedl, že vůbec nevěděl, že se nějaká konference koná.


Václav Havel
Exprezident Václav Havel vyzval Prahu, aby nevolila ODS. Jak píše Mladá fronta Dnes, Havel vystoupil s nebývale ostrým útokem proti vládním občanským demokratům. Praha je totiž baštou ODS. Co Havlovi vadí? V prvé řadě je to způsob, jak občanští demokraté v Praze plánují změnit rozdělování peněz na kulturu. Zohlednit se má jejich návštěvnost. to podle kritiků pomůže velkým muzikálovým produkcím, naopak menším divadlům velmi ublíží. Havlovi také vadí, jak se v poslední době mění tvář hlavního města. Praha podle něj bují do všech stran jako rakovina, bez hlubšího smyslu. Historické jádro Prahy se naproti tomu vylidňuje a je místem, kde není večer na ulici úplně bezpečno. Rýpnul si i do olympijské kandidatury Prahy. Nemá podle něj smysl ve městě, kde je každou chvíli ochromená doprava. Na Havlův text útočící na ODS reagoval primátor Pavel Bém. Jak řekl, pokud je mu známo, Václav Havel nikdy nevolil ODS a vždy stál za aktivitami, které měly za cíl ODS poškodit.


Rostoucí ceny ropy komentují Hospodářské noviny. Podle analytika Centra pro ekonomiku a politiku Marka Loužka zdražení ropy vyřeší sám trh. "Zvyšování cen ropy je nepříznivý nabídkový šok, který snižuje růst ekonomiky a zvyšuje cenovou hladinu," míní komentář. "O kolik, to přesně nedokáže spočítat nikdo. Zkušenost ukazuje, že tržní ekonomika se z něj dokáže vzpamatovat," tvrdí Loužek. O ropě píšou také Lidové noviny. Podle autora komentáře momentálně není ropy na trhu nedostatek. Světová těžba je na vysoké úrovni, zásoby vystačí na mnoho měsíců a žádný ropný šok ve smyslu nedostatku tedy nehrozí. I přesto je ale ropa drahá, možná kvůli vysokému objemu těžby, který není doprovázen adekvátním nárůstem nově objevených nalezišť.


Přesně dva roky uplynuly od sněmovních voleb, které skončily patem. Jak píše Právo, nečekaně snadno prosazovala vládní formace ODS, lidovců a zelených své záměry v první polovině volebního období. Stačilo k tomu získat dva přeběhlíky sociální demokracie. O to složitější bude cokoliv uskutečnit v druhé půli. Některé zásadní problémy totiž již delší dobu vláda hrne před sebou a v poslední době se ukazuje, že ztrácí soudržnost a síly je prosadit. Mezi témata, o které si vláda může vylámat zuby, patří korekce zdravotnických poplatků, převod fakultních nemocnic a zdravotních pojišťoven na akciovky, církevní restituce či schvalování radaru.


První zdravotní pojišťovna začne pacienty informovat o tom, kde nabízejí kvalitnější léčbu. Informují o tom Lidové noviny. V projektu tzv. řízené péče to jako první pojišťovna v Česku spouští od července Česká národní zdravotní pojišťovna. Ostatní, včetně největší VZP, ji chtějí následovat. Hodnotit, kde léčí lépe a kde hůře se podle pojišťoven dá například srovnáním počtu komplikací, doby strávené v nemocnici po obdobném výkonu nebo toho, jak často nemocnice převáží své pacienty na jiná pracoviště. Pokud projde balík reformních zákonů ministra Julínka, stane se řízená péče jedním z pojistných plánů, které budou pojišťovny svým klientům nabízet. Pacient přistoupí na to, že bude chodit jen k lékařům a do zařízení, které mu pojišťovna doporučí. Za to dostane bonus, třeba poukázku do lázní. ČSSD řízenou péči odmítá. Vedlo by to k omezení dostupnosti a kvality péče, reaguje bývalý ministr zdravotnictví David Rath.


Snadno dostupné půjčky se stávají problémem pro lidi s nižšími příjmy. Jak píší Lidové noviny, zdražování a s tím spojený růst životních nákladů zatím nemá žádná vliv na ochotu Čechů zadlužovat se. Dluhy narostly za první čtyři měsíce o dalších 44 miliard korun. Zvyšování zadlužení českých domácností zatím podle ekonomů žádná úskalí nepředstavuje. V porovnání s obyvateli západní Evropy jsou totiž Češi zadluženi jen minimálně. Problémem ale je, že se čím dál více zadlužují lidé s podprůměrnými příjmy. Velká část z nich pak má problém půjčky splácet. Na nebezpečné zadlužování lidí s malými příjmy upozorňuje i Karel Suchý z Poradny při finanční tísni. Podle něj lidé, kteří se na poradnu obracejí dluží v průměru 300 až 600 tisíc korun. A to je rozloženo na osm až deset půjček u různých věřitelů. Ale měli i případ, kdy měl dlužních 26 úvěrů.


Poslanci dostávají na dopravu několikanásobně víc, než projezdí, píše Mladá fronta Dnes. Uvádí příklad poslance ODS Jana Bürgermeistera. Do práce to nemá daleko. Úřaduje střídavě v Poslanecké sněmovně v Praze 1 a v nedaleké kanceláři. Pěšky to má sotva deset minut. Ani domů poslanec necestuje daleko. Bydlí totiž také v Praze a městskou dopravu má zdarma. Přesto Bürgermeister, stejně jako všichni pražští zákonodárci, dostane každý měsíc od státu na účet paušální příspěvek na dopravu ve výši 22 tisíc korun. Procestuje přitom zhruba 7 tisíc. Zbytek mu vylepší rodinný rozpočet. Mladá fronta Dnes to zjistila při pátrání po tom, jaké mají zákonodárci náklady na cestování za prací a kolik za to inkasují od státu. Ukázalo se, že dostávají více, než kolik 'projedou'.


Hotel v rakouském Seefeldu,  kde budou čeští fotbalisti během mistrovství,  foto: ČTK
Květináče s muškáty v Seefeldu mají speciální výzdobu. V každém z nich je zapíchnuta česká vlaječka. Seefeld se připravuje na příjezd českých fotbalistů. Jak píše Mladá fronta Dnes, v rakouském turistickém letovisku budou Češi už popáté. Tentokrát jim bude sloužit jako základna při mistrovství Evropy. Hotel hlídá přísný recepční a další den tu budou stát policisté. Nikoho nepovolaného dovnitř nepustí. Jinak ale místí příjezd českých hvězd nijak zvlášť neprožívají. Přesto lze před městečkem zahlédnout pár billboardů vítající Čechy a letáčky zvoucí k návštěvě českých tréninků.