Přehled tisku

Thomas Klestil (na archivním snímku z 9. dubna 2003), foto: ČTK

"Naši dědové byli bratranci", říká o zesnulém rakouském prezidentovi Karel Klestil z Českých Budějovic. Jak píší Lidové noviny, smrt oblíbeného prezidenta Thomase Klestila zasáhla nejen tisíce Rakušanů, ale také řadu Čechů. A to nejen proto, že Klestil proslul svými sympatiemi k České republice. Rodina bývalého rakouského prezidenta je totiž ryze českého původu a pochází z okolí Nových Hradů v jižních Čechách.

Komentáře tisku se věnují především úřadujícímu předsedovi ČSSD Stanislavu Grossovi a jeho krokům při jednání o nové vládě. Ve snaze postavit silnější kabinet, nabídl občanským demokratům větší podíl na kontrole vlády. Podle Mladé fronty Dnes setkání nic nepřineslo, ale ani přinést nemělo. "ODS nemá žádnou příčinu k vstřícnosti. Setkání mělo jediný smysl: potvrdit, že nic nebude," poznamenává list. Dalších variant je podle něj mnoho, ale chybí ta seriozní. "Každá z možných kombinací něčím čpí. To něco se jmenuje korupce. Grossův problém podle listu nespočívá v nedostatku poslanců, ale v absenci politického konceptu, kolem něhož by se mohli poslanci shluknout. "Má jen motiv mít vládu, ať to stojí cokoliv," soudí o Grossovi list. Lidové noviny varují, že pokud ČSSD nechá Grosse sestavit koaliční vládu, obětuje sebe sama ve prospěch moci jednoho muže.


Thomas Klestil  (na archivním snímku z 9. dubna 2003),  foto: ČTK
"Naši dědové byli bratranci", říká o zesnulém rakouském prezidentovi Karel Klestil z Českých Budějovic. Jak píší Lidové noviny, smrt oblíbeného prezidenta Thomase Klestila zasáhla nejen tisíce Rakušanů, ale také řadu Čechů. A to nejen proto, že Klestil proslul svými sympatiemi k České republice. Rodina bývalého rakouského prezidenta je totiž ryze českého původu a pochází z okolí Nových Hradů v jižních Čechách. Ačkoliv se Thomas Klestil narodil už ve Vídni, jeho otec přišel na svět v osadě Janovka u Nových Hradů. Není proto divu, že v jižních Čechách žije celá řada méně či více vzdálených příbuzných zemřelého rakouského prezidenta. Jeden z nich Jiří Klestil, který také nedávno zemřel, se podílel na tvorbě rodinného aschivu a rakouského prezidenta navštívil přímo ve Vídni. Tam předal hlavě státu důležité údaje o životě rodiny Klestilů na Novohradsku. Sám Thomas Klestil se o český původ své rodiny velmi zajímal a pozval v minulých letech do Vídně několik příbuzných z Česka.


Největší hrozbou pro státní pokladnu je současný důchodový systém. Jeho výdaje stále víc prohlubují schodek státního rozpočtu a navíc může ohrozit čerpání dotací z evropských fondů. Uvádí to analýza ministerstva financí, která shrnuje dosavadní výsledky reformy veřejných financí, informují Lidové noviny. Analýzu měla ve středu na programu vláda, její projednávání však odložila. Bez rychlé penzijní reformy by schodky důchodového účtu mohly zatížit státní rozpočet tak, že by Česko nesplnilo pravidla EU pro přijetí jednotné evropské měny. Schodek státního rozpočtu nesmí přesáhnout tři procenta hrubého domácího produktu. Stát podle analýzy nemá problém s částí reformy týkající se příjmů státního rozpočtu. Vzhledem k daňovým změnám od začátku roky vybral od ledna do dubna meziročně o 16 miliard korun víc. Větší problémy jsou na výdajové stránce.


Na ministerstvu práce a sociálních věcí vzniká projekt na zpřísnění systému sociálních dávek. Ministr Zdeněk Škromach chce prosadit opatření, která by zvýhodňovala ty, kteří pracují, a ostatní by motivovala k práci. Jak píší Lidové noviny, jednou z částí projektu je změna systému životního minima. Podle záměru ministerstva by se od příštího roku měly při výplatě dávek víc zohledňovat regionální rozdíly. V praxi by například lidé žijící v oblastech s vyššími náklady na bydlení měli dostávat vyšší dávky než v "levnějších" regionech. Novela zákona o životním minimu navrhuje, aby minimum bylo složeno pouze z jedné části, a to z celkových nákladů na domácnost. Dosud se skládá ze dvou složek, a to z nákladů na domácnost a osobní potřeby jednotlivce.


Žijete nezdravě a kouříte jako fabrika, to musíte mít účet u GE Capital Bank! Že jste naopak posedlí vitamíny? Vaše konto pak jistě spravuje Komerční banka. Jak uvádí Lidové noviny, finanční ústavy se podobně navenek neprezentují. Předchozí tvrzení jsou ale pravdivá. Přes 40 procent klientů GE Capital vyznává cigaretový dým a stejný počet zákazníků "Komerčky" užívá vitamíny. Zjistění vychází z výzkumu agentur Tambor a Fabrika. Bankéři, a s nimi tvůrci jejich reklam, klienty rozdělují i podle životního stylu, aby věděli, jak je získat pro svoji značku. Ve čtyřce největších bank má nejzdravější klienty Československá obchodní. Třetina zákazníků pojídá k snídani cereálie a zdaleka nejméně jich kouří. Zdejší klientela také patří k nejopatrnější. Nejzadluženější jsou naopak lidé s konty v GE, až každý druhý si chce pořídit vše nyní a o zítřek se příliš nestará. Klienti se vyznačují i kuriozním prvenstvím - 28 procent jich věří v existenci ďábla. Tradiční spořitelně dává přednost nejvíce lidí, kteří se necítí být vůdčí osobností a nemají žádný vliv. Pro tři čtvrtiny z nich je důležitější jisté místo, než výše platu. Bankou manažerů je suverénně Komerční banka, kde má pozici šéfa osm procent klientů.


Z filmu Fahrenheit 9/11
Dokument proti Bushovi rozdělil i Karlovy Vary, píše v titulku Mladá fronta Dnes. Dokument Fahrenheit 9/11, se v Česku na karlovarském mezinárodním festivalu promítal poprvé. Režisér Jan Hřebejk film doporučuje jako námět k přemýšlení. Jak uvedl, fakta v něm tvoří asi třetinu, většinu tvoří emocionální polemika s Bushovou politikou. A paradoxně je to vlastně velmi proamerický film - v tom, že vůbec mohl vzniknout. Jiní však nereagovali zdaleka tak zdrženlivě. Už během promítání v úvodu hledištěm šuměly hádky. Jedni hovořili o citovém vydírání, druzí o pravdě.


Jak Češi tráví dovolenou? Podle Mladé fronty Dnes, v průměru trvá devět pracovních dní. Polovina lidí dává přednost dovolené v Česku. V průzkumu České centrály cestovního ruchu to lidé vysvětlují tím, že dovolená doma je levnější. Dalším důvodem v pořadí je názor, že "v Česku je to hezčí než v cizině". Na dalších místech je pak obava z cestování a komunikace v cizích jazycích. Proto vítězí odpočinek v tuzemsku nad cestou k moři. Ceny kempů například na Slapech a na chorvatském pobřeží jsou sice téměř srovnatelné, odpadají však vyšší náklady na dopravu, jídlo a další výdaje. Přesto odborníci na cestovní ruch zaznamenali jednoznačný trend, i za dovolenou v Česku lidé utrácejí více, než byli ochotni dát dřív. Nejoblíbenější destinací jsou hory - hlavně Šumava a Krkonoše. K novým trendům pak patří kola a golf.


Nejznámější západočeské památky tíží úbytek návštěvníků. Z 11 přístupných objektů v Plzeňském a Karlovarském kraji, které spravuje Národní památkový ústav v Plzni, jich více než polovina za první měsíce sezony vykázala menší návštěvnost než loni. Jde přitom o dosud nejvyhledávanější zámky a hrady - Kozel, Rabí, Bečov a Lázně Kynžvart. Příčinou je zejména fakt, že lidé začali vyhledávat méně známé a neokoukané objekty. Jak píše Mladá fronta Dnes, úbytek se phybuje mezi 10 až 20 procenty. Méně peněz ze vstupného by mohlo mít vliv na financování provozu.


Letní olympijské hry začnou v Aténách už za 36 dní, a Česko tam pošle rekordní výpravu, píše Mladá fronta Dnes. "Kdyby platila přímá úměra s přivezenými medailemi, bylo by to prima", prohlásil místopředseda olympijského výboru František Dvořák. Na seznamu olympioniků je dnes 136 jmen, což je o deset víc, než na posledních hrách v Sydney. Navíc to není konečné číslo, pár sportovců může ještě přibýt. Jen několik z nich ovšem pojede za olympijským medailovým snem. Deset, možná patnáct. Medaile se očekává od atletů, vodních slalomářů, kanoistů, veslařů a střelců.


Téměř 20 miliónů korun získala ve hře Sazky Euromilióny jediná výherkyně - třiasedmdesátiletá babička z jižních Čech. Jak píše Právo, společně s manželem sází sportku více než 40 let. Po zahájení nové hry si řekla, že se každá nová věc musí vyzkoušet. Vsadili dva sloupečky a vyšlo to. Zpráva o výhře ji ohromila. První šok, když se dozvěděla částku jakou vyhrála, musela řešit studenou vodou. Druhý šok zažila, když nemohla najít tiket. Jak naloží s výhrou, se teprve rozhodne. S dědečkem si zajede každoročně do lázní a zbytek výhry spravedlivě rozdělí mezi čtyři děti.