Přehled tisku

Kdyby mladí Češi nekouřili marihuanu, Evropská unie by mohla dávat republiku za příklad země, kde jsou jen malé problémy s drogami, komentují HN Výroční zprávu za rok 2004 zabývající se stavem drogové problematiky v EU a v Norsku. Zatímco ostatní státy EU trápí rostoucí počet lidí, kteří holdují kokainu, Česko tyto problémy nemá. Stejně tak v porovnání s ostatními zeměmi je mezi narkomany málo nakažených virem HIV.

Kdyby mladí Češi nekouřili marihuanu, Evropská unie by mohla dávat republiku za příklad země, kde jsou jen malé problémy s drogami, komentují Hospodářské noviny Výroční zprávu za rok 2004 zabývající se stavem drogové problematiky v EU a v Norsku. Zatímco ostatní státy EU trápí rostoucí počet lidí, kteří holdují kokainu, Česko tyto problémy nemá. Stejně tak v porovnání s ostatními zeměmi je mezi narkomany málo nakažených virem HIV. A celkově žije v republice relativně málo lidí závislých na drogách: necelých pět těžkých narkomanů na tisíc dospělých obyvatel. Mnohem hůře na tom jsou například Dánsko, Itálie, Lucembursko či Velká Británie, píší HN. Jenže: Česká republika vede spolu se Španělskem, Francií a Velkou Británií žebříček států podle počtu mladých lidí, kteří ozkoušeli alespoň jednou marihuanu. "Je to tím, že marihuana je v republice snadno dostupná. Je k sehnání téměř kdekoliv," říká psychiatr Vladislav Csémy z Psychiatrického ústavu v Praze. Nejohroženější jsou mladí lidé z rozpadlých či špatně fungujících rodin. A nebo ti, jejichž kamarádi berou kouření marihuany jako módní záležitost. Čeští uživatelé marihuany ale mají alespoň částečné štěstí: v republice vypěstované rostliny marihuany mají nižší obsah účinných látek jako konopí vypěstované v Nizozemsku. Česko je však jedinou zemí v EU, kde narkomané ve větší míře berou pervitin. Je to totiž výrobek "czechmade". Zdroj: Výroční zpráva za rok 2004 - stav drogové problematiky v EU a v Norsku


MF Dnes se zaměřila na letitý pražský nešvar: nepoctivé taxíkáře. Na jejich gangsterské praktiky upozornila tento týden německá poslankyně SPD Cornelie Sonntagová-Wollgastová, kterou se pokusili okrást při návštěvě Prahy. Politici teď začali opět říkat, že zvýší kontroly a připraví zákon, jenž nachytaným řidičům zakáže jezdit s taxíkem. Redaktoři deníku si praktiky taxíkářů vyzkoušeli na vlastní kůži. Pěšky je to z hlavního vlakového nádraží v Praze na Václavské náměstí jen kousek - pár set metrů. Pokud to nevíte a jste cizinec, taxíkem vás to vyjde na 620 korun. Zjistila to reportérka, která se včera vydávala za německou turistku. "Taxametr nein, to je nádražní paušál," neústupně od ní žádal taxikář dvacet eur. Svou práci předražil jedenáctkrát. Za trasu dlouhou něco málo přes kilometr si měl správně účtovat jen 54 korun. Přilepšil si o 568 korun. Taxikáři včera okradli své zákaznice i v dalších dvou případech, kdy je MF DNES testovala.


Řady neúspěšných absolventů škol, kterým se nedaří najít zaměstnání, přiměly členy Komunistické strany Čech a Moravy k činu, píší Lidové noviny. Do konce roku chce strana předložit ve sněmovně zákon o právu na první práci, který by čerstvě vystudovaným lidem pomohl k prvnímu pracovnímu místu. Komunisté přitom nechtějí na firmy nijak tlačit, ale motivovat je penězi. Podle komunistické poslankyně Kateřiny Konečné by měla novela fungovat na jednoduchém principu. Pokud by podnik přijal čerstvého absolventa, nemusel by se prvních šest měsíců starat o jeho plat. Ten by mu hradil úřad práce. Firma by se ale zavázala, že si nového zaměstnance nechá dalších dva a půl roku. "Motivem je zlepšit nezaměstnanost absolventů škol. Ti stále tvoří velké procento lidí bez práce," vysvětluje důvody vytvoření speciálního zákona komunistický poslanec Stanislav Grospič. Čerstvě vystudovaní lidé podle něj těžko hledají uplatnění na trhu práce.


Blíží se období chřipek a z lékáren doslova zmizel velmi používaný acylpyrin a spolu s ním i další levné léky, které pacienti používají na bolest, nachlazení a další nemoci, uvádí Právo. Příčinou nedostatku acylpyrinu a dalších levných léků je spojení farmaceutických firem Léčiva a Slovakofarma do společného podniku Zentiva. "Museli jsme předat výrobu některých léků na základě rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Protimonopolního úřadu Slovenské republiky jiným domácím výrobcům," řekla Právu ve středu mluvčí Zentivy Věra Kudynová. Dodala, že než výrobu Zentiva předala, "předzásobili jsme dodavatele těmito léky, aby nenastal výpadek. Že noví výrobci je zatím nevyrábějí, za to už neneseme odpovědnost," uvedla Kudynová. "Acylpyrin by měl být na trh bez problémů uveden v první polovině prosince," řekla Právu produktová manažerka nového pardubického výrobce Herbacos-Bofarma Věra Horáková. Valetol by se pak měl podle dřívějšího vyjádření ředitele firmy Iva Hroneše objevit na pultech lékáren do konce roku. Doporučená cena populárního acylpyrinu by měla podle Horákové zůstat 10 Kč 50 haléřů.


Katedrála Sv. Víta
Odborníkům se po staletích podařilo odhalit tajemství pohřební románské truhly nalezené při dostavbě svatovítské katedrály roku 1928, píše MF Dnes. Tajemná truhla trápila celé generace vědců. Nikdo nechápal, proč je v kryptě českých králů truhla zřetelně italského původu, navíc ze dvanáctého století. Vědci Správy Pražského hradu a Národního muzea se po analýze dřeva a tkaniny, jíž byla truhla vyložena, shodli, že byla nejspíše zhotovena na Sicílii ve druhé polovině dvanáctého století. Podle všeho v ní byly uloženy ostatky méně známého přemyslovského knížete Konráda II. Oty, jenž zemřel o roku 1191. Okolnosti jeho úmrtí a pohřbu jsou velmi zajímavé. V září 1191 totiž podlehl moru při ústupu od Neapole, kde pomáhal císaři Jindřichovi VI. Měkké části jeho těla byly pochovány na Monte Cassinu, jeho kosti však byly podle Jarlochovy kroniky převezeny do Prahy. Kronikář Přibík Pulkava z Radenína o dvě století později upřesnil, že kosti byly nakonec pohřbeny v kostele svatého Víta po boku Karla IV.


Dřívější druhý místopředseda Českomoravského fotbalového svazu Milan Brabec nesmí dva roky působit v žádné fotbalové funkci, píší HN. Disciplinární komise bývalého činovníka potrestala za zneužití funkce, které vedlo ke korupčnímu chování dalších osob a kterým znevážil fotbalový svaz. Brabec vedle trestu dostal také pokutu ve výši sto tisíc korun. Po jednání komise to oznámil její předseda Alexander Károlyi. Poloviční dobu si na návrat do fotbalu musí počkat také bývalý delegát a dosavadní místopředseda Jihočeského krajského fotbalového svazu Jan Prášil. I on podle komise znevážil jméno svrchovaného orgánu, jeho členů a účastníků soutěží, což mělo za následek negativní obraz fotbalu na veřejnosti. Komise Brabce potrestala na základě policejních odposlechů, z nichž vyplývá, že s bývalým manažerem Viktorie Žižkov Ivanem Horníkem domlouval nasazení rozhodčích na prvoligové zápasy jeho i jiných klubů. Brabec se prý před komisí hájil tím, že sice jednal nestandardně, ale nijak tím prý nepochybil.