Přehled tisku

Komentáře pondělních českých novin se pozastavují mimo jiné nad postojem lidovců k umělým přerušením těhotenství. Autory poznámek překvapilo stanovisko účastníků sobotní celostátní konference KDU-ČSL, kteří se usnesli, že chtějí pomáhat ochraně nenarozených dětí pozitivní rodinnou politikou, nikoli kriminalizací potratů.

Komentáře pondělních českých novin se pozastavují mimo jiné nad postojem lidovců k umělým přerušením těhotenství. Autory poznámek překvapilo stanovisko účastníků sobotní celostátní konference KDU-ČSL, kteří se usnesli, že chtějí pomáhat ochraně nenarozených dětí pozitivní rodinnou politikou, nikoli kriminalizací potratů.

Stát se to někdy před rokem, hrozila by nám padoucí nemoc z úleku, neskrývá své překvapení autor poznámky deníku Právo, jenž považuje sobotní rozhodnutí lidovců za "potřebnou modernizaci". Jak totiž podotýká, politická strana, byť křesťansky orientovaná, není katolickou církví, která si může dovolit ještě ve třetím tisíciletí zpochybňovat Darwina. Předseda strany Miroslav Kalousek na konferenci uvedl, že zápas za úctu k nenarozenému životu je pro stranu zásadní prioritou. KDU-ČSL podle něj k prosazování této priority nedoporučuje svým poslancům a senátorům používat represivní prostředky trestního zákoníku. Právě někteří lidovečtí poslanci loni předložili návrh na zákaz potratů, avšak ve sněmovně neuspěli. Podle komentáře Práva je rozhodnutí lidovců dobrým vkladem do budoucnosti a může straně přilákat nové voliče a členy. Jen jedna nepříjemnost z toho pro ni vyplývá. Ledva se veřejnost vzpamatuje ze šoku, začne očekávat víc křesťanského pochopení i v jiných záležitostech, uzavírá autor glosy v deníku Právo.

Lidové noviny v této souvislosti poznamenávají, že se lidovecký šéf Kalousek dlouhodobě snaží učinit svou stranu volitelnější. Pokud z ní ale bude chtít učinit skutečného konkurenta "modrých", bude muset přistoupit k ráznějším opatřením, než je symbolické vyrovnávání nepopulárních aktivit konzervativních spolustraníků, konstatuje deník.


Tématem komentáře Mladé fronty Dnes je zjištění, že klíčové informace o Bezpečnostní informační službě, například adresy konspiračních objektů či služebních bytů, jsou veřejně dostupné v katastru nemovitostí. Kontrarozvědka se tak podle listu vystavuje riziku odhalení tajných operací a ohrožuje bezpečnost svých zaměstnanců. Premiér Stanislav Gross, který za BIS odpovídá, již přislíbil, že bude problém okamžitě řešit. Potřebujete vědět, kde bydlí tajný agent? Podívejte se do veřejně přístupného katastru nemovitostí! Podobná absurdita je možná jen ve fantazii agentských parodií s Leslie Nielsenem. A v realitě České republiky, píše deník. Poznamenává, že podobný skandál není první a určitě ani poslední. Bezpečnostní informační služba se zapsala do dějin mnohem víc svými nezdary než výsledky v boji proti teroru, shrnuje list.


Za neetickou označila podle Hospodářských novin Rada pro reklamu podzimní kampaň hypotečních bank, které v médiích inzerovaly nabídku úvěru za konkrétní úrok. Oficiální verdikt rady se Česká spořitelna a Živnostenská banka, o něž jde, dozvědí už tento týden, píšou. Inzeráty bank byly součástí zostřující se kampaně na hypotéky, s níž přišly na podzim téměř všechny banky. Čekal se růst úrokových sazeb a bankéři se snažili oslovit v tu chvíli co nejvíce zákazníků. Česká spořitelna nabízela v inzerátech hypotéku za roční úrok ve výši 3,49 procenta pro každého. Živnostenská banka pak v podobně formulované kampani tříprocentní úrok - opět pro všechny. Garantovaný úrok přitom mohl získat jen klient, který vyhověl bankovním podmínkám, připomínají Hospodářské noviny. Obě banky verdikt rady, která nemá oprávnění pokutovat či jinak trestat, respektují. "Kampaň už skončila a nebude se opakovat. Bereme rozhodnutí rady jako podnět napříště se v reklamě soustředit na jednoznačnost a preciznost formulací," řekla listu mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková. Mluvčí Živnobanky Ivo Polišenský sice připouští, že na některých obchodních místech Živnobanky je možné tiskoviny se sporným textem ještě nalézt, napříště však bude banka rozhodnutí rady respektovat, uvádějí Hospodářské noviny.


Cizinci musí při příjezdu do hotelu vyplnit takzvaný ubytovací lístek, a to podle deníku Právo budí rozpaky nebo dokonce pobavení. Zákon návštěvníkům nařizuje uvést rodné číslo nebo účel pobytu. Má tak vzniknout databáze mapující pohyb cizinců a umožňující včasné zadržení osob podezřelých z trestné činnosti. Hoteliéři se ale obávají, že zdlouhavá procedura odradí zákazníky, a proto často vyplňují lístky sami. Takové nepřizpůsobivé provozovatele policie tvrdě trestá: během loňského roku provedla ve východních Čechách přes 80 kontrol a vybrala na pokutách téměř 300.000 korun. Zákonná povinnost vyplňovat ubytovací lístky platí od 1. května tohoto roku, kdy Česká republika vstoupila do Evropské unie. Doklad musí hoteliéři do tří dnů poslat na služebnu cizinecké policie. Zde ale mohou úředníci jen těžko všechny prověřit a zanést do počítače. Šéfka trutnovské kanceláře odhaduje, že jen za letošek k nim přišlo na 170.000 lístků. Nad množstvím údajů, které musí cizinec vyplnit, kroutí hlavou i mnozí policisté, dodává deník Právo.


Nádrž s tmavou mazlavou hmotou na kraji chemičky Synthezia v Pardubicích je velká asi jako hokejové kluziště. Starý ropný odpad, který se tu ukládal po desítky let, by zaplnil hřiště až do výšky ochranného plexiskla, píší Hospodářské noviny a pokračují: Kousek za východní částí skládky, která není nijak ochráněna proti průsakům, teče strouha. Po dvou kilometrech vtéká přímo do Labe. Pardubická skládka je typickým příkladem staré ekologické škody, která vznikla ještě před privatizací chemičky. Fond národního majetku, který odstranění takových škod platí, už na vyčištění zprivatizovaných firem dal více než dvacet miliard korun. Jenže v dubnu se likvidace pardubické skládky a dalších desítek zamořených míst zastavila. Předseda fondu Jan Juchelka a ministr financí Bohuslav Sobotka se totiž rozhodli prověřit současný systém zadávání ekologických zakázek nezávislým auditem. I kdyby Fond národního majetku začal vyhlašovat výběrové řízení už od ledna příštího roku, vyčištění staré skládky betasmoly nebude možné dříve než další zimu. Vyhlášení výběrového řízení a další úřední řízení totiž trvají dlouhé měsíce, varují Hospodářské noviny.


Nejen Pivní magazín, ale také Plzeňský Prazdroj podal stížnost Radě pro reklamu na reklamní kampaň Budějovického Budvaru s mottem "Zachraňte s Budvarem poctivé české pivo". Píše to Mladá fronta Dnes, upozorňuje ale, že rada se nebude případem zabývat. Stěžovatelé tvrdí, že kampaň budějovické firmy poškozovala pověst českých pivovarů a českého pivovarnictví, když Budvar v reklamní kampani vyjmenovává údajné prohřešky, jichž se dopouštějí někteří výrobci. Reklama pivovaru prý vytváří nepravdivý dojem, že ostatní výrobci nedělají poctivé české pivo, a vzbuzuje zdání, že pouze nápoj vařený podle "desatera Budvaru" je skutečně "poctivé české pivo". Podle rady jde však o běžný spor dvou výrobců. "My máme řešit reklamy, které jsou neetické a mají dopad na spotřebitele. Tohle není ten případ," řekl Mladé frontě Dnes prezident rady Radek Pokorný s tím, že Prazdroj má možnost jít ve sporu soudní cestou. Prazdroj podle jeho mluvčího Alexeje Bechtina však o něčem takovém neuvažuje, poznamenává list.


Čtenáři Lidových novin zvolili Občanem roku policejní komisařku Radku Provazníkovou. Zasloužila se o to především svým podílem na dopadení nebezpečného devianta, který v noční Praze přepadával a znásilňoval ženy. Policistka sama nabídla, že sehraje volavku. Muž na ni skutečně zaútočil. Poté, co ho zneškodnili její kolegové, byla za svou odvahu navržena Poslaneckou sněmovnou na Medaili za hrdinství. Provazníková ale vyzdvihuje práci celého týmu, který na případu pracoval ve dne v noci, uvádějí Lidové noviny.


Foto: Štěpánka Budková
Ženy už doma nepečou, všímají si Deníky Bohemia. Vůně vanilky a pražených mandlí patří minulosti, vánoční cukroví si lze snadněji objednat v cukrárně nebo koupit v hypermarketu. Nabídka je bohatá a cenové rozpětí dostatečně široké, aby si vybral každý. Dokonce by kupované cukroví mělo vyjít levněji, než kdyby si ho hospodyňky pekly samy. Podle citovaného průzkumu se až 70 procent rodin spoléhá na odborníky. Ti se radují: prosinec se na jejich tržbách podílí až 40-ti procenty. Majitel pražské pekárny doporučuje menší podniky - začínají péct později a jejich výrobky se tedy obejdou bez konzervačních látek. A jaké druhy jdou nejvíce na odbyt? Vanilkové rohlíčky a linecké koláčky, informují Deníky Bohemia.