Přehled tisku

Martin Kocourek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Rozhodnutí ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka z ODS odejít z vlády kvůli původu milionů na účtu jeho matky komentuje veškerý český tisk. Komentátoři se shodují, že je dobře, že Martin Kocourek z vlády odchází, upozorňují ale, že tím to nesmí skončit.

Martin Kocourek,  foto: ČTK
Rozhodnutí ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka z ODS odejít z vlády kvůli původu milionů na účtu jeho matky komentuje veškerý český tisk. Komentátoři se shodují, že je dobře, že Martin Kocourek z vlády odchází, upozorňují ale, že tím to nesmí skončit. "Musí nastoupit policie. I kdyby byla pravda, že Martin Kocourek chtěl peníze 'jen' schovat před manželkou, je tu podezření z podvodu. Což asi tuší i on sám. Jeho původní verze byla totiž jiná - byly to prý peníze jeho matky. Lidé nejčastěji lžou, když se bojí. A je možné, že Martin Kocourek lže i teď," píše komentátor Hospodářských novin.

Také Mladá fronta Dnes konstatuje, že Martina Kocourka nyní čeká vyšetřování. "Abdikace je gesto politické, po něm musí přijít to, co v podobných případech čeká na každého občana. I na bývalého ministra," píše komentátor listu. Podle něj Martin Kocourek v prvním kole obstál, když rychle odešel. "Druhé kolo patří orgánům. Rychlé a jasné řízení," konstatuje komentátor v Mladé frontě Dnes.

Podle Lidových novin by si Martin Kocourek vyhazov zasloužil už jen za svou středeční tiskovou konferenci, kdy se občanstvu rozpačitě přiznal k tomu, že okradl svou manželku při rozvodu. "Hloupost Kocourkovy historky je natolik průhledná, že nedokáže pozorovatele vyprovokovat ani k pořádnému rozhořčení," píše list. Autor sloupku se ale pozastavuje nad tím, že finální ministrův rozhovor s premiérem trval celou hodinu. "To bylo tak těžké tomuhle politickému veteránovi vysvětlit, že jeho pozice je neudržitelná? Odchod Martina Kocourka má podobný emotivní náboj, jako když hospodář otevře past na škodnou a nalezne v ní potvoru natolik ubohou, že mu nestojí ani za zabití, tak ji raději odveze do vzdáleného lesa. Je na tom ODS tak špatně, když si premiér vybírá takové?" táže se autor sloupku Lidových novin.

Petr Nečas
Naopak podle Hospodářských novin premiér zaslouží ocenění, že zareagoval rychle a donutil Martina Kocourka k odchodu. Tahle země má skutečného premiéra, píše komentátor deníku. Řeči, že tady "není důvodné podezření z korupce", si ale mohl premiér Nečas podle něj odpustit. A nechat to na policii. Protože tahle kauza opravdu nemusí být jen soustem pro rozvodové právníky, podotýká komentátor Hospodářských novin.

Komentátor deníku Právo připomíná, že Martin Kocourek považoval své chování v roce 2008, kdy při rozvodovém řízení ulil 16 milionů korun na konto své matky, aby se o ně nemohla přihlásit při vypořádání společného vlastnictví manželů nyní již bývalá žena, za racionální. "Nevhodné se mu to jevilo až teď, při zpětném pohledu. Patrně pouze proto, že se to provalilo. Jinak by se vzpomínkou na tento fígl, který podle právníků může být kvalifikován i jako trestný čin, žil spokojeně dál. Jenže Martin Kocourek se podle premiéra Nečase zachoval v roce 2008 jenom nešťastně. Protikorupční vláda si nemohla vystavit lepší vysvědčení," konstatuje komentátor deníku Právo.


Pojišťovny v Česku přistupují k použití netradiční pomůcky - nasazují detektory lži, hlásají hned v titulku Lidové noviny. Jak list uvádí, rychlý růst pojistných podvodů přinutil pojišťovny využívat hlasové analyzátory. První pojišťovnou, která přístroje zavede, je Allianz. Využití analyzátoru už zkoumala i Česká pojišťovna. Navíc některé žádosti o výplatu pojistného plnění přezkoumají i profesionální detektivní agentury. Pojišťovny se shodují, že prudký nárůst pojistných podvodů souvisí s hospodářskou recesí. Mnoho podvodů má původ v tom, že takto podnikatel řeší svou složitou ekonomickou situaci. Za tři čtvrtletí letošního roku například Česká pojišťovna vyčíslila výši pojistných podvodů částkou 261 milionů korun, Kooperativa přišla o 120 milionů, Allianz o 71,3 a Generali o 66 milionů korun, uvádějí Lidové noviny.


Foto: Archiv Českého rozhlasu
Inspekci policie od ledna nahradí nový úřad s větší pravomocí, připomíná deník Právo. Nový úřad ponese název Generální inspekce bezpečnostních sborů. Jeho pracovníci budou pracovat jako agenti v utajení. S falešnou identitou budou moci lépe odhalovat tu nejtěžší trestnou činnost policistů, celníků nebo dozorců ve věznicích. Podle současného šéfa Inspekce policie Dušana Brunclíka se počítá s tím, že inspektoři v utajení by například mohli být na nějakou dobu nasazeni do věznic jako odsouzení. To je mnohem větší oprávnění, než mají inspektoři dnes, kdy mohou využívat pouze institut testů spolehlivosti, při kterých například mohou kontrolovat poctivost dopravních policistů. V rámci generální inspekce má pracovat více než 300 lidí, většina z nich ve služebním poměru. Na jejím práci má dohlížet poslanecká komise. Samotný útvar pak získá i nové logo, které pro něj připravil Vojenský historický ústav. Pokud jej schválí vláda, bude v něm na bílém, stříbrném gotickém štítě posetém modrým pravoúhlým labyrintem položen ostříž v letu, uvádí deník Právo.


Panská skála | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Znečištění hor v Česku se za posledních 20 let výrazně snížilo. K nejčistším teď patří Krušné a Jizerské hory, které dříve platily za nejpostiženější. Relativně nejhůř jsou na tom nyní naopak Beskydy a Jeseníky. Napsaly to Hospodářské noviny s odvoláním na rozsáhlý výzkum, který v uplynulých dvou letech provedla Česká geologická služba. Geologové v nejvyšších a nejodlehlejších zákoutích hřebenů hor instalovali lapače vzorků námraz. Pak námrazu nechali roztát, podrobili ji chemické analýze a data porovnali s hodnotami naměřenými v polovině 80. a na začátku 90. let. Zlepšení je patrné u všech hor. "U některých látek se snížily koncentrace desetkrát i stokrát,"řekl deníku vedoucí výzkumného týmu Martin Novák. Česká republika i většina sousedních zemí již dříve odsířily a odprašnily své továrny. Filtry na komínech německých továren jsou také podle Martina Nováka důvodem toho, proč jsou Krušné a Jizerské hory, kam dřív vítr zanášel zplodiny z východního Německa, nyní nejčistšími horami v republice.


Mladá fronta Dnes už mimo jiné nabízí i vánoční téma. Upozorňuje, že vánoční cukroví v Česku podraží kvůli nedostatku vlašských ořechů. Mrazy z letošního května totiž poškodily jejich úrodu natolik, že je prakticky nulová. Výjimku tvoří několik málo oblastí jižní Moravy. To je důvod vysoké ceny ořechů. Čtvrt kila stojí i přes 70 korun, tedy stejně, jako ořechy kešu. Lidé se teď častěji setkají s ořechy z dovozu. Zejména z Ukrajiny a ze Spojených států, dodává list. Podle něj podraží i jiné potraviny. Obchodníci se totiž snaží už nyní připravit na lednový růst daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent, a předvánoční období je pro to nejvhodnější, protože lidi od nákupů nic neodradí, píše Mladá fronta Dnes.