Přehled tisku

Mladá fronta Dnes kritizuje odměny pro státní úředníky, kteří zastupují stát v polostátních firmách. Případ člena dozorčí rady ČEZ a zároveň bývalého náměstka ministra průmyslu a obchodu Václava Srby podle listu definitivně pohřbil mýtus o tom, že státní úředníci v dozorčích radách neberou za svou práci odměnu. Srba získal díky akciovému motivačnímu programu 24 milionů korun.

Kandidát ČSSD na premiéra a místopředseda strany Jiří Paroubek  (vpravo),  foto: ČTK
Středeční deníky komentují především rozuzlení vleklé vládní krize a návrh, aby nový kabinet na půdorysu původní koalice vedl dosavadní ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek. Mladá fronta Dnes soudí, že taková vláda dobrá nebude. Paroubek je podle listu "nevýrazný pragmatik", který za vzestup "vděčí mnohem více náhodě než vlastním schopnostem". Vyústění vládní krize je především vítězstvím předsedy lidovců Miroslava Kalouska. Za toto vítězství ale Kalousek zaplatil velkou daň - přetřásaly se jeho vlastní majetkové poměry a jeho důvěryhodnost byla otřesena. "Jednu nemalou výhodu proti Grossovu by však nový kabinet měl mít. Byl by bez Grosse," uzavírá MfD.

Historii vládní krize popisuje i deník Právo. "Tříměsíční pochod odnikud nikam ukončil Stanislav Gross v okamžiku, kdy pochopil, že dorazil do politických prčic," uvádí se v deníku. Z nejnovějšího vývoje krize by ale Gross nemusel být smutný. Pokud přijme úterní vládní dohody, zanechá svému nástupci a své straně dobrou startovní pozici. Na zkonsolidování strany před volbami má nyní ČSSD čtrnáct měsíců. "V předvolebním boji může prodat výsledky svého dosavadního vládnutí, které bezesporu nesou visačku výborné kvality," píše Právo. Rýsující se dohoda o vládě a nominace Jiřího Paroubka do jejího čela rozhořčily podle deníku jak občanské demokraty, tak komunisty. Prezident Václav Klaus zatím vyčkává, i když z jeho předchozích vyjádření se dá očekávat, že jmenování nové vlády nebude bránit.


Mladá fronta Dnes kritizuje odměny pro státní úředníky, kteří zastupují stát v polostátních firmách. Případ člena dozorčí rady ČEZ a zároveň bývalého náměstka ministra průmyslu a obchodu Václava Srby podle listu definitivně pohřbil mýtus o tom, že státní úředníci v dozorčích radách neberou za svou práci odměnu. Srba získal díky akciovému motivačnímu programu 24 milionů korun. "Těžko mu vyčítat, že využil kličky, kterou mu státem tolerovaný systém umožňuje. Proč by měl sedět v dozorčí radě a pokrytecky se tvářit, že milionové příjmy pro jeho kolegy ze stejnou práci ho vůbec nevzrušují. Exnáměstek Srba rozhodně není ojedinělý případ a s odchodem dalších státních úředníků bude vyplývat na povrch, kolik jim jejich práce bez nároku na odměnu vynesla," předpovídá MfD. Ministr financí Bohuslav Sobotka prohlásil, že akciový motivační program pro členy dozorčí rady elektrárenské firmy ČEZ chce zrušit. Stejný postup již prosadil u Telecomu.


Hospodářské noviny rozebírají hrozbu stávky na železnici. Tu si zřejmě na svém středečním zasedání odhlasuje Odborové sdružení železničářů. Srovnání s pětidenní stávkou z jara roku 1997 nabízí podle listu nejméně jeden paradox. "Pravicová vláda Václava Klause tehdy udělala všechno, aby stávku zastavila. Odboráři dostávkovali díky slíbenému nárůstu platů ve výši 17,2 procenta. Inflace byla přitom poloviční," píšou HN. Nyní stojí odboráři proti "své", levicové vládě. Ta je však naneštěstí pro ně naprosto nefunkční. Pokud díky tomu nechá vedení drah volnost, jako dosud, bude to správné řešení. A Václav Klaus snad tentokrát manažery podpoří," dodávají HN.


Česká republika patří Podle Lidových novin mezi země s nejvyšším pojištěním na hlavu ve střední a východní Evropě. Na každého občana připadá v průměru 10.000 korun pojistného ročně. Víc peněz v daném regionu připadá jen na Rakousko s 50.000 korunami na hlavu a rok. V částkách je zahrnuto jak životní pojištění, tak neživotní pojistky, které platí lidé i firmy. Na životních pojistkách se v ČR v průměru vybere asi 41 miliard korun ročně, což znamená zhruba 4000 korun na hlavu. Podle většiny odborníků je to však nízká částka.


Hoteliéři se mohou za loňský rok pochlubit rekordními tržbami, uvádějí Hospodářské noviny. Hotely a restaurace loni podle údajů České národní banky a ministerstva pro místní rozvoj vytvořily přibližně tři procenta hrubého domácího produktu. To představuje zhruba 80 miliard korun, tedy přibližně o šest miliard víc než o rok dřív. Celkové devizové příjmy z cestovního ruchu loni činily téměř 108 miliard korun. Za vysokými čísly stojí podle HN víc než šest milionů zahraničních návštěvníků. To je nejvíc od roku 2001. Lednové výnosy na jeden hotelový pokoj v Praze se meziročně zvýšily o 9,5 procenta.


Kulajda a český granát jsou podle deníku Právo hitem české účasti na EXPO 2005. Tradiční polévku, kterou v jídelním lístku přepisují jako coolaida nebo severočeská horská polévka si Japonci zamilovali. Česká restaurace na EXPO v Aiči přitom denně nabízí šest druhů polévek, devět hlavních jídel a šest desertů. Nejvíc na odbyt jde selský talíř se třemi druhy masa, třemi druhy knedlíků a bílým a červeným zelím. V prodejně, která je součástí českého pavilonu, je zájem o šperky s českými granáty z Turnova, český křišťál a tradiční cibulák.


Oprava chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře se zpozdí. Kvůli nedostatku financí se letos nepodaří opravit celé presbyterium. Nadace Kutná Hora - památka UNESCO, která rekonstrukci zajišťuje, dostala od státu jen 17 milionů korun. Žádala ale dvojnásobek, píše středočeská příloha Mladé fronty Dnes. Rekonstrukci významné památky financuje stát. Oprava začala před dvěma lety a stála už 36 milionů korun. Celkový rozpočet je 100 milionů korun. Opravy se přitom prodražují. Památkáři se například potýkají s problémem, čím nahradit drolící se kámen. Narazili na jedinou lokalitu v Rakousku, kde je kámen nejblíže původnímu písčitému vápenci.


V Česku se prodalo 10.000 padělků Harryho Pottera, píše deník Právo. Vyšetřovatelé z tisku a prodeje plagiátů podezřívají Ottovo nakladatelství, které nedávno vydalo knihu pamětí expremiéra Miloše Zemana. Podnět k vyšetřování podalo nakladatelství Albatros, které vlastní autorská práva na vydání knih o Harrym Potterovi v Česku. Padělané výtisky čtvrtého dílu populární série s názvem Harry Potter a Ohnivý pohár objevili zástupci Albatrosu loni při návštěvě pražského skladu jedné společnosti. "Hned při prvním pohledu bylo zřejmé, že jde o špatnou kopii," tvrdí ředitel Albatrosu Martin Slavík. Ke stejnému odhalení došlo i na Moravě. Policie potvrdila, že případ vyšetřuje už osm měsíců. Jako dodavatel na fakturách je uvedeno Ottovo nakladatelství. To ale tvrdí, že u knihy s názvem Ohnivý pohár se nejedná o příběh o Harrym Potterovi. Žádná kniha s názvem Ohnivý pohár však podle policie neexistuje. Padělky byly podle vyšetřovatelů rozprodávány podomními obchodníky, někdy za pouhých 15 korun. Padělatelé způsobili škodu zhruba 1,3 milionu korun, za porušení autorských práv jim hrozí až pět let vězení, upřesnil list


Padělky dokladů a dokumentů podle přání zákazníka nabízí podle Lidových novin na svých internetových stránkách firma Masterskaja RS se sídlem v Česku. Webové stránky firmy jsou psány rusky a klienti společnosti jsou zřejmě obyvatelé Ruska a dalších států, kde se rusky hovoří. Na internetových stránkách firma neuvádí žádnou adresu. Zájemce si musí telefonicky dohodnout podrobnosti s autorem projektu. Pak obdrží adresu, kam může své dokumenty zaslat, a instrukce, jak postupovat. "Oprava" jednoho slova nebo několika znaků stojí 50 eur, tedy asi 1500 korun. Podle nabídky jsou tyto služby určeny hlavně žadatelům o trvalý pobyt či azyl v Česku, píše deník. Česká policie zatím o činnosti společnosti neví. Hodlá však její aktivity prošetřit.


Další Čech dobyl severní pól. Spolu se skupinou Rusů se to v úterý kolem poledne podařilo polárníku Václavu Sůrovi. Jak připomínají Lidové noviny, po Miroslavu Jakešovi, Oldřichu Bubákovi a Vilému Rudolfovi je Sůra již čtvrtým Čechem, který na severní točnu dojel na lyžích. Výstroj si polárník vyzkoušel již před čtrnácti dny při teplotě kolem minus 30 stupňů Celsia v mrazicích boxech v Jirnech u Prahy. Testoval nádobí, psací pytel, rukavice a hlavně kameru. O své dobrodružné výpravě totiž připravuje dokument.


Puma, která na Vsetínsku lovila ovce, záhadně zmizela. Podle Lidových novin exotickou šelmu už třetí měsíc nikdo neviděl. Podle pracovníků Českého svazu ochránců přírody jsou dvě možná vysvětlení - buď kočkovitou šelmu srazil automobil, nebo ji odlovil anonymní lovec.