Přehled tisku

Nový premiér Jiří Paroubek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentáře úterního tisku se věnují téměř výhradně události číslo jedna na domácí scéně - pádu staré a jmenování nové koaliční vlády. Autoři příspěvků hodnotí nového premiéra Jiřího Paroubka a odhadují, co vláda může do řádných voleb v roce 2006 stihnout.

Nový premiér Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Podle Hospodářských novin je nová vláda staré koalice druhým nejlepším řešením v současné situaci. Lepší by asi byly předčasné volby, ale proti vůli ČSSD je patrně nešlo prosadit, míní deník. Hlavní novinkou čerstvé vlády je osoba premiéra Jiřího Paroubka. Podle listu je zkušený v boji o moc a pozice, úspěšný v lavírování a podle jeho působení na pražském magistrátu je zřejmé, že se dokáže domluvit i s ODS. Není tedy důvod čekat, že by byl loutkou Stanislava Grosse. Žádné zásadní kroky od kabinetu však Hospodářské noviny nečekají. Vláda bude ráda, když schválí rozpočet. Ohlášené daňové a úsporné plány ministra financí Bohuslava Sobotky vůbec nejsou zaručeny, píše list.

Převratná rozhodnutí nečeká od nové vlády ani deník Právo. Upozorňuje přitom, že koalice od roku 2002, kdy vstoupila do Strakovy akademie, nastřádala řadu restů. Již tehdy plánovala koalice důchodovou reformu, reformu daní, koncepci zdravotnictví či deregulaci nájemného. Finiš vlády se podle listu nedá očekávat ani nyní. Příčinou nedomluvy, která je nejcharakterističtějším rysem koalice, nebyl Špidla ani Gross, ale spíše souboj mezi křídly rozštěpené ČSSD, upozorňuje deník Právo.

Lidové noviny si všímají, že dřívější projekt koaliční spolupráce byl v nové smlouvě o fungování koalice značně osekán a Jiří Paroubek tak bude mít volnější ruce, než jeho předchůdce Stanislav Gross. Z redukovaného programu zmizel důraz na ozdravění veřejných financí, formulace o stabilizaci daňové kvóty je nahrazena slibem nižších daní pro středně a nízkopříjmové skupiny a lidovci a unionisté se vzdali požadavku, aby opatření s výrazným dopadem na rozpočet byla podmíněna souhlasem celé koalice. Premiér si tak může kupovat voličskou přízeň a zákony si nechat klidně posvětit komunisty, píše list. Nový premiér si také ještě pečlivěji než Gross dává záležet na tom, aby si nezúžil manévrovací prostor kvůli ideologickým principům. V dlouhodobém výhledu tak od Paroubka můžeme očekávat opravdu cokoliv - jen ne slibované blaho pro všechny. To se totiž nedá budovat za pomoci politiky kam vítr, tam plášť. Na rozdíl od osobního blaha a pohodlí Paroubka, uvádějí Lidové noviny.

Cena za to, že Stanislav Gross nebyl schopen odejít včas a z vlastní vůle, je příliš vysoká, píše Mladá fronta Dnes. Důvěra veřejnosti v politiku a politické instituce klesla tak, že už níž klesnout ani nemůže a i když premiér nakonec musel odejít, ani to nemůže veřejnost vnímat bez kapky hořkosti. Takzvaná obnovená vláda koalice je vše jiné, jen ne dynamický reformní kabinet, který by si občané zasloužili a země potřebuje, míní list. Pro začátek bychom si měli přát, aby se aspoň nezapomnělo na to, že podezřelý politik má v zájmu vlastním i všech ostatních odstoupit dřív, než uvolní lavinu špíny, která všechny zacáká, ale nakonec strhne i jeho samého. Premiér musel odejít. To je dobře, soudí Mladá fronta Dnes. Svízelné okolnosti jeho odchodu však svědčí o tom, že zdejší demokracie není patnáct let po převratu v nejlepší kondici. Má však slušnou naději na uzdravení, píše deník.


Foto: Evropská komise
Česká republika podle ekonomů přijme evropskou měnu později než v roce 2010, jak předpokládá ministerstvo financí a vláda. Podle ekonomů se termín přijetí eura oddálí nejméně o rok, pokud se nezlepší stav veřejných financí, píší Lidové noviny. "Euro nepřijmeme nejen kvůli situaci ve veřejných financích dříve než v roce 2011," řekl listu hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček. S tím souhlasí i hlavní ekonomové České spořitelny a Volksbank. Všichni se přitom shodují, že příchod eura není třeba uspěchat. "Reálný termín je až po roce 2010, i když Česko narozdíl od okolních zemí nemusí tolik spěchat, protože naše měnová politika je důvěryhodná," řekl deníku hlavní ekonom České spořitelny Viktor Kotlán. Zároveň však dodal, že pokud Slovensko či Polsko přijmou euro dříve, může to uškodit pověsti Česka u zahraničních investorů. Centrální banka ale stále počítá se zavedením eura nejpozději v roce 2010, připomněl list. Na rychlé přistoupení k Evropské měnové unii tlačí zejména tuzemské firmy, jež směřují většinu svého vývozu do zemí platících eurem. Výkyvy v kurzu koruny jim totiž dělají velké finanční problémy, dodávají Lidové noviny.


Česká správa sociálního zabezpečení právě dělá velkou inventuru mzdových listů potřebných pro výpočet důchodů, všímá si Mladá fronta Dnes. Ukazuje se, že v řadě případů v nich nemají podniky pořádek, dokumenty z historie chybějí a lidé pak dostávají menší důchod. Každý rok svůj výměr reklamují desítky tisíc lidí. Na další podobné nemilé překvapení čeká, až do penze půjdou. Do dvou let má být inventura hotova. Pak se ukáže rozsah problému, který může být nečekaně veliký. Šéf České správy sociálního zabezpečení Jiří Hoidekr odhaduje, že evidenční materiál není úplný u zhruba deseti až patnácti procent z celkového počtu 180-ti tisíc důchodů, které každý rok nově vyměří. Lístečky, které se teď ve firmách vyplňují, mají do budoucna nepořádku zabránit. Důchodová správa si pohlídá, aby evidenci odevzdali všichni existující zaměstnavatelé. Poslední termín je 8. květen. Zpoždění se odpustí jen těm firmám, které převezmou počítačový model důchodové správy a budou údaje posílat elektronicky, čímž ušetří práci, uvádí Mladá fronta Dnes.


Plzeňská pobočka Dětí Země vybrala pomocí veřejné sbírky přes 50.000 korun na pokutu, kterou musí zaplatit za pomluvu bývalému náměstkovi plzeňského primátora Petru Otáskovi za výrok o jeho údajném členství v Lidových milicích. Informují o tom Hospodářské noviny. "Ukázala se solidarita veřejnosti i ostatních občanských sdružení - reakce na naši výzvu byla skvělá," sdělil listu vedoucí pobočky Martin Hyťha. Byla tak odvrácena hrozba likvidace organizace. Jedinými penězi, kterými sdružení disponuje, jsou totiž účelově vázané dotace na jednotlivé projekty. "Pokud peníze dorazí na účet ještě tento týden, nebudeme exekuci požadovat," řekl Hospodářským novinám Otáskův advokát Jaroslav Svejkovský. Soud na ochranu osobnosti byl vyvrcholením dlouhodobých sporů mezi Otáskem a Dětmi Země. Nejtvrdší střety obou stran se týkaly dálničního obchvatu Plzně.


Americký herec, režisér a producent Robert Redford zavítá na letošní Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Obdrží zde Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu. Jak informuje deník Právo, Redford se zúčastní už zahájení 40. ročníku festivalu 1. července a celý filmový maratón odstartuje slavný film George Roye Hilla Butch Cassidy a Sundance Kid, kde hrál Redford spolu s Paulem Newmanem. Kromě toho festival uvede ještě další čtyři filmy, ve kterých Redford hrál nebo je režíroval, píše list. "Je pro nás pocta, že právě na 40. ročníku karlovarského festivalu můžeme Robertu Redfordovi předat Křišťálový globus. Redford je osobnost, která svou prací boří hvězdné mýty," sdělil listu prezident festivalu Jiří Bartoška.