Přehled tisku

0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes informuje o novém léku proti rakovině, který vyvinuli čeští vědci. Předpokládají, že by měl být účinný například u rakoviny prsu. Na financování závěrečných testů se bude podílet největší český výrobce léčiv Zentiva. Půjde zejména o testování na dobrovolnících a přípravu na průmyslovou výrobu léku ve velkém. Podle Zentivy by se lék mohl pacientům dostat do roku 2014.

Václav Havel
Čtvrteční deníky komentují rozhodnutí poslanců, kteří odmítli přímou volbu prezidenta. Podle Mladé fronty Dnes mají poslanci dva dobré důvody, proč volbu hlavy státu občanům upírají. Ty důvody se jmenují Václav Havel a Václav Klaus. Volba obou byla často trapná, výsledek byl ale uspokojivý. Přímou volbu si přitom podle listu přeje drtivá většina veřejnosti. Parlament však nemá chuť měnit pravidla hry. Komentátorovi se především nelíbí, že při volbě prezidenta strany nevycházejí z toho, jak by měla fungovat demokracie, ale ze svých okamžitých zájmů.

Tak účelový přístup, jaký předvádějí politické strany v otázce přímé volby prezidenta, si tato úprava ústavy podle Hospodářských novin nezaslouží. Ve chvíli, kdy si ODS nebyla jistá zvolením Václava Klause, byla pro stranu přímá volba přitažlivá, připomíná deník. Nyní, když čestný předseda strany sedí pevně na Hradě, občanští demokraté návrh odmítli. Také koaliční vláda pod vedením Vladimíra Špidly měla ještě přímou volbu prezidenta ve svém programu. Ve středu však více než polovina poslanců ČSSD hlasovala proti návrhu. Ačkoli poptávka voličů po přímé volbě je značná, strany tento zákon prostě momentálně nepotřebují, píše list.

Komentátor Práva píše, že by bylo zajímavé vědět, kolik poslanců, kteří nyní hlasovali proti přímé volbě prezidenta, by před několika málo lety hlasovalo pro. I on však od té doby změnil názor a staví se proti přímé volbě. Pokud totiž rozhodují zákonodárci, je výsledek alespoň vypočitatelný. Kdyby měl rozhodovat hlas lidu, vždycky se najde někdo, kdo se tomu hlasu pokusí udat tón. A to mívá podle komentátora listu někdy špatné konce.


Mladá fronta Dnes informuje o novém léku proti rakovině, který vyvinuli čeští vědci. Předpokládají, že by měl být účinný například u rakoviny prsu. Na financování závěrečných testů se bude podílet největší český výrobce léčiv Zentiva. Půjde zejména o testování na dobrovolnících a přípravu na průmyslovou výrobu léku ve velkém. Podle Zentivy by se lék mohl pacientům dostat do roku 2014. O částce, kterou Zentiva vynaloží, nechtělo její vedení mluvit, půjde ale o stamiliony korun. Unikátnost českého léku spočívá v tom, že útočí pouze na zhoubné buňky, zatímco zdravé nechává "na pokoji". Nenarušuje tak imunitu pacientů, jako se to stává například při chemoterapii.


V centru Prahy se střílelo, píše Právo. Ve středu navečer přepadli dva lupiči sázkovou kancelář ve vestibulu stanice metra Můstek. Při přepadení se strhla přestřelka, incident se ale obešel bez zranění. Podle očitých svědků padly na schodišti k tramvajové zastávce ve Vodičkově ulici tři nebo čtyři výstřely. Jednoho z mužů pronásledoval pasáží Světozor ozbrojený policista. Přepadení listu potvrdil mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek. Po pachatelích se podle něj intenzívně pátrá.


První z justičních čekatelů, které odmítl v polovině března jmenovat prezident Václav Klaus kvůli nízkému věku soudci, odchází do soukromé sféry. Další ho budou zřejmě následovat. Informují o tom Lidové noviny. Mluvčí Hradu Petr Hájek však souvislost mezi prezidentovým rozhodnutím a odchodem muže z justice nevidí. Deník připomíná, že prezident odmítl jmenovat kvůli nízkému věku dvaatřicet justičních čekatelů mladších 30 let. Měl obavy o jejich vyzrálost. Dostal se tím do sporu se Soudcovskou unií. Její předseda Jaromír Jirsa považuje odchod čekatelů za důsledek prezidentova rozhodnutí. Považuje je za ztrátu pro justici. Odmítnutí čekatelé mohou u soudů zatím dělat jen poloúřednickou práci za nízký plat. V advokacii mají podle něj daleko větší jistotu.


Obchodování s povolenkami na emise v Evropské unii výrazně roste. Od začátku roku se cena za tunu kysličníku siřičitého zvýšila ze šesti na 16,50 eura. Původně obchodovaný objem vzrostl z jednoho milionu tun týdně na dva až tři miliony. Uvádějí to Hospodářské noviny s odvoláním na aktuální studii Světové banky. V České republice se zatím obchod s emisními povolenkami nerozběhl. Není totiž připraven státní registr emisních kont, bez něhož nelze správně zaúčtovat jednotlivé transakce. Certifikáty bude možné kupovat a prodávat od 1. června, až bude registr dokončen. S přísliby povolenek ale mohou firmy obchodovat již dnes, řekl listu mluvčí MPO Ivo Mravinac.


Testy na zvířatech nebudou, uvádějí Lidové noviny. Poslanci odmítli prolomení zákona o testování kosmetiky na zvířatech. Tento zákaz platí v Česku od loňského března. V Evropské unii se s ním počítá zhruba do deseti let. Právě na evropskou směrnici se odvolávalo ministerstvo zdravotnictví, které novelu zákona navrhlo. Podle ministerstva hrozí Česku žaloba, pokud by naprostý zákaz zachovalo. Proti prolomení zákazu nejaktivněji vystupovala lidovecká poslankyně Vlasta Parkanová. Podle ní žaloba nehrozí, pokud se české úřady přestanou chovat arogantně a požádají Brusel o výjimku. Tu si už v unii vyžádala například Velká Británie, kde jsou testy kosmetiky na zvířatech rovněž zakázány.


Radnice Prahy 3 chce prodat nájemníkům byty, ve kterých akreditované firma objevila zdraví nebezpečný azbest. Jak píší Hospodářské noviny, nechce vyslyšet požadavek obyvatel sídliště Chmelnice, aby nejdřív panelové domy nechala odborně vyčistit. Nájemníci už podali desítky trestních oznámení.


Mladá fronta Dnes zjistila, že mobilních čísel v Česku je víc než obyvatel. Průměrný Čech protelefonuje denně jen necelé tři minuty. Ale i to stačí mobilním operátorům k rekordním výdělkům. Průměrná marže ve vyspělých státech je 37 procent, u nás je 44 procent. Nižší ceny se ale nechystají.


Až 40 procent tříděného odpadu v Karlovarském kraji končí kvůli nekázni lidí na skládce. Lidé totiž sypou do třídících nádob odpadky neroztříděné. Uvádí to ve svém regionálním vydání Mladá fronta Dnes. Další zbytečné výdaje města navíc představují tuny papíru, plastů a skla, které lidé naházejí do nádob na netříděný odpad, a končí tak na skládce. Neukáznění obyvatelé tak snižují výnosnost třídění, zvyšují náklady na skládkování a celému městu i sami sobě zvyšují poplatky. "Na Karlovarsku se kvůli znečištění jinými odpadky vyřazuje na třídičce kolem 10 procent separovaného odpadu," uvedla vedoucí karlovarské provozovny ASP Veronika Hozová. Stejné problémy mají i sokolovské technické služby Sotes. "Neukáznění lidé si neuvědomují, že při pečlivém třídění trvá zaplnění nádob na netříděný odpad třikrát déle," upozornila vedoucí odpadového hospodářství při Sotes Anna Thielová.


Češi příliš nestojí o to, aby Praha pořádala v roce 2020 olympijské hry. Zhruba polovina Čechů pořádání olympiády odmítá. Sami Pražané jsou k hrám vstřícní ještě méně. Podporu této myšlence vyjádřilo asi 22 procent obyvatel hlavního města. Vyplývá to z výzkumu agentury Median, který zveřejnila Mladá fronta Dnes. Každý čtvrtý Čech míní, že olympiáda v Praze je fantazie, na kterou země nemá peníze. Ty by se podle nich měly použít na důležitější věci. Nejvíce příznivců má olympiáda v hlavním městě mezi muži, lidmi do dvaceti let, obyvateli s vyššími příjmy a lidmi žijícími mimo Prahu. Například mužská část dotázaných je z asi 45 procent pro olympijské hry v české metropoli. Podle náměstka pražského primátora Petra Hulinského je však výsledek šetření pozitivní. "Vezměte si, že v momentě oznámení kandidatury Řecka na pořádání olympijských her bylo pro jen 24 procent," řekl listu Hulinský. Praha letos v únoru schválila pokračování v přípravách na možné vyhlášení kandidatury na pořádání her. Podle ekonomické studie by se náklady na uspořádání olympiády vyšplhaly na 600 miliard korun. "Chceme mít do konce roku hotové podklady tak, aby bylo možné definitivně rozhodnout o podání či nepodání přihlášky k pořádání her," řekl k dalšímu postupu města náměstek pražského primátora Jan Bürgermeister.