Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Petr Gazdík funguje v TOP 09 jako střelec, který se nebojí interpretací na hraně, píše autor Sloupku Lidových novin a pokračuje: Tentokrát vytvořil souvislost mezi odposlechy Rathovy skupiny, v nichž prý je řeč o penězích na volby, a financemi celostátní ČSSD. Z doposud uniklých úryvků ale jednak není úplně zřejmé, že zdefraudované peníze skutečně měly jít na volby, jednak by z logiky věci šlo spíš o krajské volby ve středních Čechách.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka  (vpravo) a místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek,  foto: ČTK
Petr Gazdík funguje v TOP 09 jako střelec, který se nebojí interpretací na hraně, píše autor Sloupku Lidových novin a pokračuje: Tentokrát vytvořil souvislost mezi odposlechy Rathovy skupiny, v nichž prý je řeč o penězích na volby, a financemi celostátní ČSSD. Z doposud uniklých úryvků ale jednak není úplně zřejmé, že zdefraudované peníze skutečně měly jít na volby, jednak by z logiky věci šlo spíš o krajské volby ve středních Čechách. Bohuslav Sobotka a spol. se za tohoto stavu samozřejmě budou tvářit jako sbírka lilií. Ani předpoklad, že vyšetřování Středočechů až do Lidového domu nedojde, ho ale nezbavuje úkolu věrohodně vysvětlit například rozpor mezi přiznanými výdaji na megakampaň z roku 2010 a mnohem vyššími odhady expertů. Tato velká, neprávem zapomenutá záhada s Buštěhradem patrně nesouvisí. Aféra Davida Ratha je ideální příležitostí, jak tu záhadu připomenout. Dá se sice prokázat, že voliči ČSSD bývají vůči aférám "těch svých" nadprůměrně odolní, u okázalého übermensche Ratha by ale tak odolní být nemuseli. Gazdíkovská souvislost nemusí být věcná, ale taková už politika je, uzavírá autor Sloupku Lidových novin.


Špatný vzdělávací systém sráží ekonomický růst. Kdyby se úroveň vzdělanosti vrátila do roku 2003, ročně by to český hrubý domácí produkt zvedlo o 169 miliard korun. Uvedly to Hospodářské noviny s odvoláním na výsledky studie, kterou zveřejnili ekonomové z institutu CERGE-EI. Tým z pražského CERGE vypracoval podle deníku několik modelů, které ukazují, jak by se projevilo zlepšení žáků v mezinárodních testech PISA na ekonomickém růstu. Kdyby měli čeští žáci po dokončení základní školy stejné znalosti jako Finové, byl by prý hrubý domácí produkt ročně dokonce o 335 miliard korun větší. "Dotáhnout Finsko je velmi těžké. Stačilo by ale i menší zlepšení, které je pravděpodobnější," citují Hospodářské noviny jednoho z autorů studie Jana Straku. List uvádí, že mladí lidé v Česku mají menší tzv. funkční gramotnost, která vyjadřuje, jak umí žáci využít výsledky výuky v praktickém životě. Hospodářské noviny také připomínají, že deficit letošního rozpočtu je plánovaný na 105 miliard. Aby ho vláda dodržela, přistoupila například k některým škrtům.


"Chtěli pomoci dětem, přišla exekuce. Dluhy důchodců rostou" - článkem s tímto titulkem Mladá fronta Dnes upozorňuje na desítky tisíc důchodců, kteří čelí exekuci. Senioři většinou naletí podvodným prodejcům, úvěrovým firmám nebo jen chtějí pomoci svým dětem a ocitnou se ve finanční pasti z níž není úniku. Důchodci často kvůli nízkému příjmu navíc nemají šanci na oddlužení a končí rovnou pod tlakem exekutorů. Podvodným praktikám se bude ale snažit zamezit novela zákona o spotřebitelském úvěru, která by měla být účinná od ledna příštího roku. Mimo jiné zakáže úvěrářům brát jako zajištění majetek dlužníka, který je výrazně hodnotnější než výše poskytnuté půjčky, zakáže používání šeků a směnek nebo zamezí používání předražených telefonních linek pro komunikaci s věřitelskou firmou, píše Mladá fronta Dnes.


Foto: ČTK
Lidové noviny se vracejí k varování ministerstva zahraničí před cestami do Egypta, které hromadně kritizují cestovní kanceláře. Ty nechápou, proč jim úředníci neřekli přesně o jaké nebezpečí jde a kde konkrétně hrozí. Vadí jim samozřejmě také načasování hrozby, protože se domnívají, že situace v Egyptě je stejná jako před týdnem, měsícem, či půlrokem a strašení turistů proto, například podle mluvčího EXIM tour Stanislava Zímy, není na místě. Že nejde o zanedbatelný počet potenciálních klientů cestovních kanceláří svědčí už titulek článku na úvodní straně Lidových novin: "Zpackaná hrozba pro 200 tisíc Čechů".


Hospodářské noviny přinášejí jednu dobrou a jednu špatnou zprávu pro řidiče, kteří se často kodrcají na dálnici D1 mezi Prahou a Brnem. Ta dobrá zpráva říká, že z dálnice zmizí nebezpečné betonové desky, které se ukázaly například loni v létě, kdy se mezi 49. a 52 kilometrem zvedly a vytvořily tak na velmi frekventované komunikaci několikacentimetrový schod. Během téměř třicetimiliardové rekonstrukce D1, která začne v září, silničáři opraví mosty, kanalizaci a dálnici potáhnou cementobetonovým povrchem. Co však zůstane, jsou pouze dva pruhy v obou směrech. A tady je ta špatná zpráva - na podzim začne bourání starých mostů, kvůli čemuž se doprava zúží na dva pruhy. Povede to pochopitelně ke tvoření kolon. Pokud se v těchto místech stane dopravní nehoda, mohou řidiči počítat s několika hodinovým čekáním. Silničáři navíc nebudou při opravách značit žádné objížďky, uvádějí Hospodářské noviny.


Česká televize údajně přestane děti hýčkat dabingem, píše Mladá fronta Dnes. Dětské zahraniční pořady na novém kanálu ČT3 chce televize nabídnout v takzvaném duálním vysílání, kdy si divák bude moci vybrat mezi původním zněním s titulky a dabingem. Večerní pořady pro teenagery pak poběží téměř výhradně s titulky. Podle Marcely Malé z Asociace učitelů angličtiny to bude významný krok ke zlepšení jazykové vybavenosti dětí. V zemích, kde je titulkování zahraničních pořadů běžné už léta, je cizojazyčná gramotnost dětí totiž mnohem větší než u nás. Na dvou věcech se však ještě může plán zadrhnout: vedení České televize zatím nevyřešilo, jak bude signál nového dětského kanálu ČT3 přenášet, když každý její kanál musí ze zákona pokrývat přes pozemní vysílače alespoň 95 procent obyvatel Česka, také jak bude televize nový kanál, který vyjde přibližně na 200 milionů korun, financovat, píše Mladá fronta Dnes.


Milan Baroš  (vpravo),  foto: ČTK
Čtvrtečním českým novinám dominuje v pátek začínající fotbalové EURO. Deník Právo mimo jiné poukazuje na to, že fanoušky pobuřuje státní znak na národních dresech. Ten zobrazuje pouze stříbrného lva v černém poli a moravská i slezská orlice chybí a nároďák už proto čelí trestnímu oznámení. Listy také přinášejí přehledné tabulky, tipy pro fanoušky jedoucí do Polska nebo rady trenérovi české reprezentace Michalu Bílkovi. Například deník Sport nabízí návody, jak má hrát český tým na EURO, když: bude chybět Baroš, bude prohrávat, bude hrát vabank či bude hlídat výhru. Jak koučovat národní tým snad ví každý Čech nejlépe sám. Jak by měla sestava vypadat a jak hrát je teď možné slyšet na každém rohu.