Přehled tisku

David Rath
0:00
/
0:00

"Rathova smůla: obhájce kazí obranu" - pod tímto titulkem na úvodní straně přinášejí Lidové noviny informace o tom, jak nezkušený advokát kazí obranu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha zejména tím, že improvizuje bez znalosti spisu.

David Rath
"Rathova smůla: obhájce kazí obranu" - pod tímto titulkem na úvodní straně přinášejí Lidové noviny informace o tom, jak nezkušený advokát kazí obranu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha zejména tím, že improvizuje bez znalosti spisu. Zásadní je tvrzení týkající se údajného vína, o kterém David Rath tvrdí, že mělo být v krabici místo sedmi milionů. Jeho advokát Adam Černý řekl novinářům, že šlo o krabici na šest lahví. Sedm milionů v pětitisícovkách ale váží zhruba stejně jako jedna láhev vína - tedy necelý kilogram a půl. Adam Černý také nevysvětlil, proč David Rath nechtěl vydat krabici policistům. Zároveň mu nevymluvil přirovnání k zatčení bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové. Advokát Adam Černý se podle listu prostě chová jako slon v porcelánu. Lidové noviny také rozebírají příčiny a důsledky těchto chyb.


Mladá fronta Dnes pokračuje v příbězích z pražského magistrátu. Tentokrát o tom, jak se ztratila jedna miliarda korun. Jde o nefungující projekty spojené s nákupy drahých počítačů. Jedním z nich je zakázka na zajištění bezdrátového internetu po celé Praze. Do ní putovalo 390 milionů, síť ale nefunguje. Stejně je na tom centrální úložiště dat pro magistrát a radnice. To přitom stálo půl miliardy. Kdo za to může? Podezření z klientelismu naznačily odposlechy telefonních hovorů Romana Janouška, lobbisty a přítele exprimátora Pavla Béma. Šéf protikorupční policie Tomáš Martinec řekl, že Janouškovy aktivity prověřují, uvádí Mladá fronta Dnes.


Foto: Barbora Kmentová
Ze zprávy pro vládu od ministerstva práce a sociálních věcí čerpá deník Právo když tvrdí, že stále více lidí nedosáhne na průměrnou mzdu. Rozdíl mezi průměrnou mzdou, která dosahuje 24 319 korun a mediánem, jenž vyjadřuje hodnotu, kolem níž se mzdy pohybují nejčastěji, dosáhl loni téměř 4 a půl tisíce korun. Na průměr loni nedosáhlo celkem 67 procent Čechů. Vývoj mezd a platů je odrazem zpomalení ekonomiky, kdy stát i firmy šetří na platech a snižují počty svých zaměstnanců. Výdělky v Česku tak rostou hlavně vedoucím pracovníkům. Podle zmíněného ministerstva loni o 4 procenta rychleji než zaměstnancům a specialistům v některých vybraných oborech, jako jsou například informační technologie, uvádí deník Právo.


Foto: Evropská komise
"Reklamace z celého webu se budou řešit v Praze" - stojí v titulku hlavního článku na úvodní straně Hospodářských novin. Autor píše, že vzniká celosvětový systém, který bude řešit potíže při on-line nákupech. Řešení reklamací má být stejně snadné jako nákupy v elektronických obchodech. Půjde o několik kliknutí ve webovém formuláři namísto zdlouhavého psaní e-mailů, telefonického dohadování, nebo dokonce soudů. Technologické centrum tohoto celosvětového systému pro elektronické obchody má sídlit v Praze. "Zákazník kdekoliv na světě získá možnost zdarma, rychle a jednoduše vyřešit svůj problém. Ve svém jazyce a bez toho, aby musel jít za právníkem, "řekl listu Zbyněk Loebl ze sdružení ODR Exchange, které technologické řešení připravuje. Tento týden jej představí na jednání OSN v New Yorku. Fakt, že bude systém zajišťován z Prahy, zajímá i vládu. Podporu svého úřadu potvrdil Hospodářským novinám ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Umístění centrálního serveru v Praze by navíc mohlo do Česka přilákat odborníky a investice. Systém by měl být spuštěn do konce letošního roku, informují Hospodářské noviny.


Odborníci bijí na poplach. Současný způsob hospodaření může vést k výraznému zhoršení stavu zemědělské půdy, varuje deník Právo. Podle expertů je stav půdy alarmující už dnes. Dokládají to například na porovnání leteckých snímků, které ukazují míru eroze. Například na Hodonínsku se za 70 let rozšířila na více než 50 procent půdy. Tvrdá a hutná zemina je přitom problémem při intenzivních deštích, kdy není schopná pojmout větší množství vody. Navíc ani nevynáší tolik jako zdravá půda, a zemědělci proto musí více hnojit. "Je to velký malér, který zatím nikdo nebere vážně. Půdní eroze a postupující utužení půdy nám nadělá mnoho starostí," tvrdí ing. Pavel Novák z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy v Praze. Podle něj za to mohou hlavně stroje a intenzívní zemědělská výroba při nedodržení osevních postupů a nedostatku organických hnojiv. Zemědělci hnojí dusíkem a hodnoty draslíku a hořčíku jdou dolů. Slehlé půdě chybějí přírodní hnojiva - hnůj a podobně, upozornil expert, kterého cituje deník Právo.


Koncem letošního léta dostanou Češi možnost platit namísto hotovosti či platební kartou běžně i mobilem, píší Hospodářské noviny, podle kterých už nový způsob placení Mobito dostal povolení od České národní banky. Češi tak získají novou možnost platit mobilním telefonem za zboží a služby, hradit složenky, posílat si mezi sebou peníze či zaplatit mobilním telefonem nákup na internetu. Nový způsob placení je dílem společnosti Mopet CZ, která je společným podnikem všech tří mobilních operátorů a čtyř českých bank (České spořitelny, GE Money Bank, Raiffeisenbank a UniCredit Bank). "ČNB udělila společnosti Mopet CZ licenci k zajišťování mobilního platebního systému prostřednictvím elektronických peněz. Nové platby mobilem spustíme ve 3. čtvrtletí," potvrdila Hospodářským novinám mluvčí Mopetu Vendula Voláková. Společnost teď začne systém testovat například v Datartu a u některých internetových prodejců. "Hned po spuštění ostrého provozu bude možné přes Mobito posílat peníze jiné osobě, dobít sobě či jinému kredit a platit v internetových obchodech. Postupně budeme možnosti placení rozšiřovat o další sítě kamenných obchodů, dopravu, parkování, platbu složenek, vstupného na sport a kulturu,"řekla listu Vendula Voláková.


Zatímco dva roky po zavedení kontrol na alkohol ubylo v Česku mírně podnapilých řidičů, těžkých opilců jezdí stále stejně. Statistikami to dokládá Mladá fronta Dnes. Téměř tři tisíce nehod jen během loňského roku zavinili řidiči, kteří měli v krvi více než 1,5 promile. Tedy zhruba sedm skleniček tvrdého alkoholu. Podle policistů je možné, že uvedená statistika souvisí s hospodářskou krizí, která do společnosti vnáší nervozitu a stres. Silněji se to projevuje hlavně v regionech, kde krachují firmy a lidé rychle přicházejí o práci. Nejvíc nezodpovědných řidičů evidují policisté ve Zlínském, Karlovarském a Plzeňském kraji, tedy v regionech, které jsou vyhlášené výrobou vína, destilátů či piva. V těchto krajích zavinili opilci až každou šestou nehodu, píše se v Mladé frontě Dnes.


Foto: ČTK
"Bronzový lék bolavé duše" - takový titulek dal deník Sport svému komentáři k třetímu místu českých hokejistů na mistrovství světa ve Švédsku a Finsku. List i jím vybraní experti oceňují především bojovnost, kterou si tým uchoval i po semifinálové porážce se Slovenskem. A v čem deník vidí příčiny úspěchu? Především v silné defenzivě, disciplinovanosti a gólech, které přicházely v pravou chvíli.