Přehled tisku

Pomáhat a chránit - ´Helfen und schützen´
0:00
/
0:00

Špatná finanční situace policie má vliv i na expertní posudky soudních znalců. Píše to deník Právo. Policie podle soudů požaduje finanční strop. Dříve, než je posudek zpracován, je dohodnuta částka, do které se má posudek vejít. Loni v říjnu také některé posudky nebyly zpracovány, protože policii na ně už nezbývaly peníze, řekl deníku Právo zdroj z policie.

Špatná finanční situace policie má vliv i na expertní posudky soudních znalců. Píše to deník Právo. Policie podle soudů požaduje finanční strop. Dříve, než je posudek zpracován, je dohodnuta částka, do které se má posudek vejít. Loni v říjnu také některé posudky nebyly zpracovány, protože policii na ně už nezbývaly peníze, řekl deníku Právo zdroj z policie. Pokud znalec řekne, že do požadované částky nevejde, tak si policie najde jiného znalce, který cenu akceptuje. Soudy si také stěžují na to, že se mění ve vyšetřovatele a důkazy místo jejich hodnocení samy obstarávají. To soudům samozřejmě vadí. Sama policie říká, že náklady na expertní posudky jsou enormní a někdy je nahrazuje odborným vyjádřením, řekla pro deník Právo mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. Odborné vyjádření je méně podrobné a samozřejmě levnější. Mohou ho poskytnout nejen soudní znalci, ale i jiní experti z různých organizací.


Odběry vzorků DNA obviněným z trestných činů by měl v budoucnu upravit zákon. Píší to Lidové noviny. Doposud policisté odebírají vzorky všem lidem obviněným z úmyslných trestných činů. Nový zákon by měl určit, komu mohou policisté vzorek odebrat a jak se vzorky nakládat. Ministerstvo vnitra ale argumentuje tím, že okruh osob, kterým se vzorky DNA odebírají, plně odráží stav trestné činnosti na území České republiky. Již dříve trestaní také často zločiny páchají znovu, a databáze DNA je může pomoci usvědčit. Pravděpodobnost, že například vrah byl dříve trestán za majetkovou trestnou činnost, je až třiapůlkrát vyšší, než že by takové delikty nepáchal, řekl Lidovým novinám Karel Bačkovský z ministerstva vnitra. Premiér Petr Nečas ale podobné argumenty odmítl s tím, že nejsou dost pádné.


Společnost ČEZ chtěla být největší energetickou skupinou ve střední Evropě, píší Lidové noviny. V Albánii by ale mohla přijít díky investici do rozvodné sítě až o deset miliard korun. ČEZ se s tím ale nehodlá smířit a s Albánci se bude soudit. "V soudním sporu vyčíslujeme náhradu škod, které by nám mohly potenciálně v budoucích letech vzniknout, pokud by nedošlo k nápravě situace v oblasti regulace cen elektřiny," uvedla mluvčí ČEZ Eva Nováková. Zároveň podnik dává najevo, že chce situaci řešit přednostně po dobrém. Zatím ale není jasné, jak se do sporu promítne dubnová návštěva premiéra Nečase, který o ohrožené investici jednal s tamními politiky. List se ČEZu věnuje i v komentáři. Autor zdůrazňuje, že je zatěžko říci, co přimělo české energetiky ke vstupu do země, kde je zvykem za elektřinu neplatit či odebírat ji načerno. Kromě Albánie firma investovala i v dalších zemích - zhruba sto miliard korun. Někde úspěšně, například do rozvodných sítí v Rumunsku a Bulharsku či v Polsku. Nejhorší akvizice ze všech byla právě v Albánii. Podle listu může ohrozit i celkové obchodní výsledky ČEZu. Kvůli pohledávkám se již ČEZ obrátil i na Světovou banku, která mu na počátku investice poskytla garance. ČEZ ve čtvrtek zveřejní hospodářské výsledky za první čtvrtletí. Loni společnosti klesl čistý zisk o 13 procent na 40,8 miliardy korun.


Alexandr Vondra a Radovan Procházka  (vpravo),  foto: ČTK
Profil generálporučíka Radovana Procházky přinášejí Hospodářské noviny. Je jedním z oceněných, kteří v úterý převzali z rukou ministra obrany Kříž obrany státu. Jeho otec byl velitelem hradní stráže za prezidenta Masaryka a také ruským legionářem. Radovan Procházka se zapojil do protinacistického odboje, později se zapojil do odboje proti komunistům. "Byla to normální, běžná záležitost,"řekl Procházka o svém odboji Hospodářským novinám. V lednu roku 1951 byl zatčen a strávil přes deset let v lágrech, například v Leopoldově nebo v Jáchymově. Vedl zde také protestní hladovku, která mu vynesla dalších 12 let navíc. Po propuštění v 60. letech pracoval jako kulisák a po sametové revoluci byl ředitelem vojenské rozvědky. Za svoji činnost dostal i Řád prezidenta USA Legion of Merit, zakončují medailonek Hospodářské noviny.


Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek chce rozhýbat pracovní trh, píší Hospodářské noviny. Zaměstnavatel, který zřídí školku nebo rodič, který dítě do školy odloží, si bude moci odečíst z daní poměrně vysokou částku. Jak píše list, státu se to i přesto vyplatí. Zatímco do těchto opatření dá asi šest miliard korun, vybere na pojistném osm miliard korun. V pracovní aktivitě rodičů totiž Česko dlouhodobě zaostává. Zatímco například v Dánsku pracuje 80 procent žen s dětmi do 15 let, v Česku je to jenom 36 procent. Školky také ministr Drábek chce nazvat dětskými skupinami a vyváže je tak z přísných předpisů. Ty brzdí jejich zřízení v menších podnicích, kde jsou ale potřeba stejně jako u velkých firem, píše list.


Stát se definitivně rozhodl vést středočeskou část dálnice D3 v takzvané západní variantě, tedy přes Posázaví. Píše to ekonomický deník E15. D3 má v budoucnu spojit Prahu přes České Budějovice a Tábor s Rakouskem. Územní rozhodnutí bude podle Ředitelství silnic a dálnic vydáno nejdříve v roce 2015, pak bude teprve následovat výkup pozemků. Šedesátikilometrová západní varianta středočeské části dálnice D3 vede přes Jesenici, Psáry, Heřmanice a Mezno. Představitelé obcí v okolí plánované trasy dálnice ale se stavbou nesouhlasí. Sdružení obcí Klid. třeba vadí, že stát dává přednost turisticky atraktivnímu Posázaví před alternativní trasou, která by vedla průmyslovou zástavbou. Má také obavy, že kolem dálnice nekontrolovatelně porostou logistická a nákupní centra, která zdevastují poslední zbytky přírody, píše deník E15.


Evropským zemědělcům hrozí, že nezvládnou přejít na nová pravidla pro chov prasat. Píše to na titulní straně Mladá fronta Dnes. Vepřové kvůli tomu může v Česku od ledna podražit,a to minimálně o deset procent. Do konce tohoto roku se musí v celé Evropě přestavět vepříny. Přikazuje to nová směrnice. V Česku nové pravidlo splňuje už 94 procent chovů, zemědělci v Rakousku a Německu nabírají zpoždění. Přechod na nové ustájení zřejmě do konce roku všichni nestihnou. Maso ze "starých" chovů bude od ledna ilegální a jeho dovoz bude zakázán, píše Mladá fronta Dnes. Česko ale stále není v produkci vepřového soběstačné. Dováží se ho více než padesát procent především právě z Německa či z Belgie. Celoevropský pokles produkce by se mohl odrazit v ceně masa na pultech obchodů. Britská organizace sdružující chovatele prasat podle listu odhaduje, že ceny vepřového vzrostou v průměru o deset a více procent. V zemích, jako je Česko, kde je spotřeba vepřového vyšší než jiných druhů masa, to bude ještě více.


Armáda se připravuje na těžké časy, píše deník Mladá fronta Dnes. Šéf generálního štábu Vlastimil Picek svolal minulý týden mimořádné velitelské shromáždění, na kterém pověřil vojenské stratégy zpracovat nejrůznější scénáře podoby armády, píše list. Rozpočet vojska se totiž má i nadále zmenšovat. Bližší informace ale list nemá. Z diskuse vojáků na sociální síti podle Mladé fronty Dnes vyplývá, že generální štáb by mohl propustit až 4700 lidí. Armáda má necelých 23 000 vojáků a 7500 civilních zaměstnanců. Nervozita je mezi vojáky značná, píše list. Stratégové počítali, kterých dalších jednotek by se měla armáda zbavit. V úvahu připadá i to, že by si armáda nechala letectvo a snižovala by stavy pozemních sil.