Přehled tisku

Foto: Barbora Kmentová
0:00
/
0:00

V Česku hrozí návrat komunistů k moci a Čechům to nejspíš ani nevadí, soudí o současné situaci na české politické scéně ve svém úterním komentáři německý deník Die Welt. Po sérii korupčních skandálů stojí podle něj středopravá vláda Petra Nečase před svým zánikem a případné předčasné volby přinesou radikální změnu politického kurzu České republiky.

Foto: Barbora Kmentová
V Česku hrozí návrat komunistů k moci a Čechům to nejspíš ani nevadí, soudí o současné situaci na české politické scéně ve svém úterním komentáři německý deník Die Welt. Po sérii korupčních skandálů stojí podle něj středopravá vláda Petra Nečase před svým zánikem a případné předčasné volby přinesou radikální změnu politického kurzu České republiky. "Podle průzkumů by vedly k prudkému obratu doleva: k sociálnědemokratické vládě, kterou by tolerovali staří komunisté. Poprvé od revoluce by tak KSČM mohla minimálně nepřímo rozhodovat o vládním dění," napsal Die Welt. "A Čechům se to zdá být jedno," dodal s odkazem na víkendovou masovou odborářskou demonstraci v Praze, při níž účastníci volali po nových volbách. "Atmosféra byla napjatá, běžní lidé mají plné zuby těch, kdo jim v současnosti vládnou," líčí německý deník situaci v Česku. Příčiny této nespokojenosti ve společnosti vidí ve skandálech, které vnitřně otřásly Nečasovou vládou a zbavily ji podle listu její legitimity, a ve stále nových úsporných opatřeních kabinetu doplňovaných zvyšováním daní.


Foto: ČTK
Věci veřejné podle komentáře Mladé fronty Dnes dovedly k dokonalosti všechny vleklé choroby české politiky. Je jim vlastní nerealistické fantazírování, osobní nenávisti povýšené na ideje strany, lhaní, sklony ke spikleneckým teoriím, nabubřelost a velikášství kombinované v poníženou malostí, zaklínání se mravností, ctí a pravdou při každém švindlu. Jiné strany to také umějí a často i předvádějí, ale Věci veřejné dovedly tyto schopnosti dosud nejdál. Rozkol ve Věcech veřejných ale může paradoxně dnešní vládě i prospět. S menší většinou ve sněmovně než dosud může mít víc klidu a bezpečí. Po volbách, ať už předčasných nebo řádných, tato strana stejně zmizí ze scény. Jako každý padlý ví ale už nyní, že ji zničili nepřátelé, protože byla spolkem až moc poctivým a čistým, uzavírá ironicky komentář Mladé fronty Dnes.


Další poslanec Věcí veřejných se může kvůli obvinění z korupce ocitnout před soudem. Policie se začala zajímat o hodonínského poslance Ottu Chaloupku. Jak upřesňují Lidové noviny, měl prý nutit svého asistenta Vratislava Vařejku, aby v hotovosti vracel Chaloupkovi většinu svého platu. Policie sněmovnu požádala o jeho vydání k trestnímu stíhání a předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová její žádost předala mandátovému a imunitnímu výboru. Sám Chaloupka se cítí nevinen. Vařejka si podle něj platil za vlastní propagaci v komunálních volbách. I podle členů strany v regionu se jedná jen o další diskreditaci Věcí veřejných. Chaloupka patří k poslancům, u kterých se spekulovalo, že by mohli přestoupit do platformy Karoliny Peake. Ze Spojených států ale vzkázal, že zůstane ve Věcech veřejných. Krátce na to policie požádala o jeho vydání, připomínají Lidové noviny.


Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) utrácí miliardy korun na opravy silnic v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. S odkazem na kontrolu, kterou na ŘSD provedli zaměstnanci Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), to napsala Mladá fronta Dnes. Kontrola může podle listu stát brzy místo šéfa ŘSD Reného Porubu. Kontroloři se zaměřili na zdánlivě malé zakázky, kterými však ročně v součtu protékají miliardy korun. Jde o peníze na opravy silnic, které často ŘSD zadávalo buď přímo jediné firmě bez soutěže, nebo jen pětici vyvolených. Celkem se zaměřili na 30 zakázek z 572, které ŘSD loni na opravy silnic prvních tříd vypsalo. "U 29 zakázek bylo z rozdílných důvodů konstatováno porušení zákona o zadávání veřejných zakázek,"řekla deníku Andrea Volaříková z tiskového odboru ministerstva dopravy. ŘSD nechce ještě výsledky auditu komentovat. Kontrola ještě není definitivně u konce, ŘSD totiž dostalo druhou šanci podat námitky k Výboru SFDI. Audit může posloužit ministru dopravy Pavlu Dobešovi jako důvod pro odvolání Poruby, který je posledním ze tří mužů bývalého ministra dopravy Víta Bárty (VV) v rezortu dopravy.


Nemocnice už nebudou pacienty jen léčit. Začnou se o ně starat. Jak uvedly Hospodářské noviny, na nemocničních chodbách se plánují šatny, v čekárnách elektronické pořadníky a v budově bude k dispozici wifi. Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo, že naučí nemocnice, jak být k pacientům přívětivější. Měly by se přiblížit například Masarykově onkologické nemocnici v Brně, která je v tomto ohledu nejdál. V pokojích jsou televize s vlastním nemocničním kanálem, v čekárnách se rozdává čaj a káva, je tu i výtvarná dílna a knihovnou a hudebními nástroji, ve výtahu hraje hudba. Podle ředitele ústavu Jiřího Vorlíčka se tak podporuje pozitivní naladění pacientů, které je důležité pro jejich uzdravení. Pacienti za to jeho nemocnici dali v posledním hodnocení nejvíce hlasů, píše deník.


V Česku přibývá babyboxů. Tuto středu bude otevřen už padesátý, a to v Českých Budějovicích. Píše o tom deník Právo. Jak ale přiznává Luděk Hess, duchovní otec těchto schránek, kam mohou rodiče odložit dítě, aniž by za to byli trestně stíháni, mají babyboxy i své odpůrce. A jedním z nich je paradoxně právě ředitel českobudějovické nemocnice. Nový babybox proto nebude přímo v nemocnici, ale v boční zdi Zdravotnické záchranné služby. Pro zřízení babyboxu se odhodlalo i vedení nemocnice v Havlíčkově Brodě. Tady ale počkají, až dokončí stavbu stavbu urgentního příjmu. Podle ředitele nemocnice jde hlavně o to, aby stavba nenarušila anonymitu, bezpečnost a zdraví maminek a dětí. První babybox byl v Česku otevřen v r. 2005 v pražském Hloubětíně. Dohromady bylo do těchto schránek odloženo 72 dětí, od začátku letošního roku jich bylo už dvanáct, vypočítává Právo.


Ladislav Lubina,  foto: HC Kometa
Pozůstalým po otci fotbalisty Vratislava Lokvence soud přiznal právo na odškodné za tragickou nehodu, kterou způsobil hokejový trenér Ladislav Lubina. Není ale jasné, zda se peněz dočkají. Rozsudek zatím neřeší výši odškodného za citovou újmu a není ani pravomocný. Tři lidé žádají dohromady 6,5 milionu, informuje Mladá fronta Dnes v příloze pro Pardubický kraj. Asistent trenéra extraligových mistrů z Pardubic už byl za nehodu z roku 2008, při níž zemřel Vratislav Lokvenc starší, pravomocně odsouzen. Dostal podmíněný trest, čtyřletý zákaz řízení a povinnost zaplatit každému ze tří pozůstalých po 240.000 korun. Ty se ale vyplácejí z pojistky. S dalšími nároky na odškodné byli příbuzní odkázáni na občanskoprávní žalobu. Celou záležitost ale komplikuje fakt, že Lubinův majetek je od roku 2006 v konkurzu kvůli nezdařenému podnikání někdejšího hokejového reprezentant. Právě tím argumentuje Lubinův advokát. Žalovaný k soudu nepřišel a už dříve se k celé záležitosti odmítl vyjadřovat.