Přehled tisku

ministerstvo_financi1.jpg
0:00
/
0:00

Po balíčku úsporných opatřeních chystá vláda Petra Nečase balíček číslo dvě, tentokrát zaměřený na prorůstová opatření. Pracují na něm ministerstva průmyslu, pro místní rozvoj, dopravy a financí, zveřejníme ho do měsíce, řekl Hospodářským novinám ministr financí Miroslav Kalousek.

Po balíčku úsporných opatřeních chystá vláda Petra Nečase balíček číslo dvě, tentokrát zaměřený na prorůstová opatření. Pracují na něm ministerstva průmyslu, pro místní rozvoj, dopravy a financí, zveřejníme ho do měsíce, řekl Hospodářským novinám ministr financí Miroslav Kalousek. Konkrétní být nechtěl, pouze naznačil, že opatření mohou "částečně pomoci nastartovat například export do jiných částí světa". Premiér Nečas listu upřesnil, že balík má mít pět pilířů: "Efektivnější čerpání evropských fondů, snížení administrativní zátěže pro podnikání, podpora exportu, podpora inovací, mobilizace státních aktiv." Poslední bod se podle deníku týká především Lesů České republiky. Firma, která spravuje státní lesy, sice vydělává několik miliard ročně, ale vláda se k nim nedostane - státní podnik nemůže vyplácet dividendu, píší Hospodářské noviny. Právě to se má změnit. Ministerstvo financí už prý počítá s tím, že podnik bude od roku 2013 posílat do rozpočtu čtyři miliardy korun ročně. Ty by se pak mohly použít na dotace pro podnikatele, kteří se věnují biomedicíně nebo nanotechnologiím. Podle informací Hospodářských novin chystá také ministerstvo financí manuál pro úřady, jak investovat do zateplování pomocí metodiky EPC, kdy se náklady firmám postupně splácí z toho, co se díky zateplení ušetří na provozu. Výhodou je, že stát nemusí pak mít peníze v hotovosti a zároveň podpoří ekonomiku, uvádí list.


Vladislav Husák
Vyšetřování Bezpečnostní informační služby (BIS), která se v roce 2007 zaměřila na lobbistu Romana Janouška, potvrzuje jeho důvěrné vztahy s Vladislavem Husákem, tehdy policejním prezidentem, informuje Mladá fronta Dnes. BIS prý jejich vztah prověřovala, považovala ho za nebezpečí pro stát. Své poznatky si však nechala pro sebe, píše deník. "O vztazích Romana Janouška s Vladislavem Husákem se v roce 2007 vypracovala zpráva. Ta se předala nadřízeným,"řekl listu zdroj blízký zpravodajským službám. Zpráva se pak podle něj stala součástí informací, jež se o Vladislavu Husákovi shromažďovaly na žádost Národního bezpečnostního úřadu. Ten zjišťoval, zda je Vladislav Husák důvěryhodný policista, kterému se může dát bezpečnostní prověrka. Na propojení obou mužů prý přišli důstojníci BIS, kteří vyhodnocovali legálně schválené telefonní odposlechy Romana Janouška. "Ten se s Husákem vždy jen domluvil na místě a čase schůzky. Víc toho po telefonu nerozebírali," píše list. Důstojníci museli jejich vztahy prověřit, protože BIS došla k závěru, že mohou být bezpečnostním rizikem pro stát. K Romanu Janouškovi mohly unikat citlivé informace z policie, upozorňuje Mladá fronta Dnes.


Leoš Heger
Ministr zdravotnictví Leoš Heger jako by ani nepatřil do této vlády. Vydržel v úřadě od začátku, s jeho ministerstvem ani s ním osobně se nepojí žádný velký skandál. A hlavně našel recept, jak do zdravotnictví vnést reformy včetně těch nepopulárních a politicky nevykrvácet. Což je objev, který třeba jeho předchůdci Julínkovi unikal, píše autor Sloupku Lidových novin.Ministr Heger ovšem ve skutečnosti patří do této vlády. Nemůže se vymknout z kontextu, který tvoří koaliční politika. Nyní představil plán reforem pro druhý vládní poločas. Z prezentace na téma "úřad, který se neohlíží na koaliční vřavu, může se vykázat splněnými úkoly a svědomitě pracuje na reformách" udělala média něco docela jiného. Výsledný dojem ze zpravodajství by se dal parafrázovat větami: "Mysleli jste si, že vláda dnes neoznámí žádné zdraženi? Tak vás vyvedeme z omylu." Den po oznámení největšího zvýšení daní za dvacet let získala ze všech Hegerových návrhů nejvíce prostoru jeho ad hoc úvaha o zvyšování poplatků, píše autor Sloupku Lidových novin.


Současný ministr obrany Alexandr Vondra údajně věděl o tom, jaké částky byly vypláceny během českého předsednictví v rámci půlmiliardové zakázky pro společnost Promopro. Ta získala pro stát nevýhodnou zakázku bez výběrového řízení. Deníku Právo to řekla bývalá Vondrova náměstkyně Jana Hendrichová. Tu v této kauze policie obvinila ze spáchání trestného činu stejně jako dalších 11 lidí. V rámci zakázky proplatil úřad vlády firmě víc než 180 faktur. Například za jednoho manažera, který se zúčastnil neformálního setkání ministrů spravedlnosti a vnitra evropské sedmadvacítky zaplatil stát kolem 250 tisíc korun a dvoudenní technická pohotovost měla stát přes půl milionu. Škodu vyčíslili znalci na téměř 400 milionů korun, píše deník Právo.


České dráhy (ČD) chtějí založit nízkonákladovou společnost, která by vozila zákazníky pod jiným logem. S novou firmou by pak dráhy šly do soutěží nejen v České republice, ale i v zahraničí. Dopravce zajímá hlavně polský, slovenský, rakouský a německý trh, píše Mladá fronta Dnes. Plány už projednávala dozorčí rada, definitivní rozhodnutí však ještě nepadlo. "Vznik specializované dceřiné společnosti může být jedním z řešení úspěšného rozvoje firmy, jak dokazují zahraniční zkušenosti,"řekl listu mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Podle materiálu, který má deník k dispozici, by nově založená firma měla exkluzivitu za České dráhy pro soutěže na českém trhu. "Je zvažována možnost založení akciové společnosti, která předpokládá majetkový podíl ČD a majetkový podíl soukromého partnera," píše se ve zprávě. Nově založená společnost by prý měla být schopna v soutěžích podat nabídky levnější až o 30 procent oproti konkurenci. Nákladově může chystaný nováček jít oproti drahám níže například rozdílnými platy či menšími náklady na administrativu. To se ale podle Mladé fronty Dnes nelíbí odborářům, kteří mají obavy, že v nové firmě nebude platit kolektivní smlouva drah. Zaměstnanci převedení pod novou firmu by tak ztratili dosavadní výhody a "jistoty". Jak konkrétně by drážní "nízkonákladovka" fungovala, však zpráva neuvádí, píše Mladá fronta Dnes.


Největší tuzemský portál Seznam.cz chce letos nebo příští rok zahájit stavbu velkého datového centra za zhruba 400 milionů korun. Podle informací deníku E15 by až 40 procent nákladů mohly pokrýt dotace Evropské unie. "Rozpočet by se měl pohybovat někde okolo 400 milionů korun, určitě pod půl miliardy. Z toho 20 až 40 procent, tedy až 200 milionů, chceme získat z evropských programů,"řekl listu výkonný ředitel firmy Michal Feix. Centrum se bude stavět mimo Prahu, střední Čechy a Brno, aby se podle vedení Seznamu mohly na investici podílet právě i peníze z fondů EU. Podle Adély Tomíčkové z vládní agentury CzechInvest by společnost Seznam.cz mohla zažádat o dotaci z programu ICT a strategické služby, který je součástí Operačního programu Podnikání a inovace a který pravděpodobně bude znovu otevřen. Nebude to poprvé, co si Seznam.cz sáhne na bruselské fondy, v minulosti se mu podařilo získat několik milionů korun na vzdělávání zaměstnanců v brněnské pobočce, připomíná list.


Foto: Martina Bílá
Zábrany a přenášení žab je podle odborníků nesmysl, píše deník Právo. Tzv. kyblíková metoda, kdy žábu přeneseme přes silnici v kyblíku, jim způsobuje zhoršení zdravotního stavu. Obojživelníci mohou trpět ztrátou rozmnožovacích schopností, nebo se mohou otrávit vlastními toxiny, které vypouští při náznaku jakéhokoliv nebezpečí. Odborníci doporučují žáby nechat volně přecházet přes silnici i za cenu úmrtí několika desítek z nich a zbytečně je nestresovat. "Ve stísněném prostoru mezi sebou vedou i chemickou válku,"řekl listu odborník na obojživelníky Ivan Zwach.