Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Manžel vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové je v České republice, kde koncem loňského roku požádal o azyl, píše deník Právo. Podle informací listu o případu ve středu jednal ministr vnitra Jan Kubice se šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem.

Julija Tymošenková a její manžel Olexandr,  foto: ČTK
Manžel vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové je v České republice, kde koncem loňského roku požádal o azyl, píše deník Právo. Podle informací listu o případu ve středu jednal ministr vnitra Jan Kubice se šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem. Julije Tymošenková byla loni na Ukrajině odsouzena na sedm let v procesu, který tamní opozice i Západ ostře kritizují jako politicky motivovaný. Trest jí byl udělen za podpis smluv o dodávkách plynu s Ruskem v lednu 2009, které byly údajně pro Ukrajinu nevýhodné. Deník Právo píše, že jednapadesátiletý Tymošenko nikdy nebyl politicky ani veřejně činný. Zatímco Tymošenkové kauza plní stránky médií, její manžel prý zůstává člověkem, o němž se toho na Ukrajině ví málo. Na veřejnosti se ve větší míře začal objevovat až od loňského srpna, kdy byla na jeho ženu uvalena vazba. Od té doby chodil na její soudní přelíčení. Podle informací listu je velmi pravděpodobné, že Tymošenko v Česku azyl dostane. Deník dodává, že to téměř jistě ochladí vztahy s Kyjevem.


Mladá fronta Dnes věnuje čtyři strany pátečnímu 35. výročí publikování Charty 77. Otiskla dokonce jména všech 1886 statečných, kteří mezi lety 1977 a 1989 Chartu podepsali. Najdeme zde i její úplné znění. Volání po svobodné diskuzi a názoru, po dodržování lidských práv v naší zemi. Prohlášení Charty spolu s 242 podpisy prvních signatářů vzniklo už 1. ledna 1977, ale až o pět dní později chartisté začali rozesílat obálky s textem. Těch se však podařilo rozeslat pouze 40. Státní bezpečnost zabavila originály včetně podpisů. I přes to ale už ten samý den odpoledne text Charty otiskl francouzský Le monde, později londýnské Timesy a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A pak už se spustil celý známý řetězec událostí: zatčení Václava Havla a Jiřího Lederera, smrt Jana Patočky a přibývání dalších a dalších podpisů. Odkaz Charty 77 je pro tisíce disidentů po celém světě stálou inspirací. Odvolává se na ni běloruská Charta 97 nebo čínská Charta 2008. Dědictví Charty 77 je tak podle Mladé fronty Dnes největším českým darem světu za poslední půlstoletí.


Hospodářské noviny dlouhodobě získávají informace o vyvolených, jimž ministři v minulosti odpustili daně nebo pokuty za daňové nedoplatky. Za vyhledání těchto přehledů za dobu vlády bývalých ministrů redakce zaplatila průměrně něco málo přes 3 tisíce korun. Ale za informace o odpustcích části první ministerské éry nynějšího ministra financí Miroslava Kalouska to bylo celkem 48 tisíc, tedy průměrně 16 tisíc měsíčně. Podle úředníků ministerstva tak výrazně zdražilo podávání informací kvůli časové náročnosti vyhledávání informací. Řízení o prominutí daně může trvat i několik let, dokumentace s ním spojená je tedy rozsáhlá. Podle Hospodářských novin je zvláštní, že si ministerstvo naúčtovalo tak vysokou částku zrovna za období posledních tří měsíců vlády Mirka Topolánka. Může proto být zajímavé důkladně prozkoumat, komu Topolánkův ministr financí daňové nedoplatky na poslední chvíli odpustil, píše list.


David Rath
Středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath prohrál soud, u nějž se domáhal zrušení pokuty, kterou mu uložila sněmovna za urážku ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Uvedl to deník Právo, podle kterého proto David Rath podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). Jde o pokutu 10 tisíc korun, kterou David Rath dostal od Poslanecké sněmovny na návrh mandátového a imunitního výboru. David Rath se podle deníku odvolal k pražskému městskému soudu, který mu ale nevyhověl. Proto se obrátil na NSS. Kuloárové informace říkají, že jeho kasační stížnost k NSS může být předstupněm stížnosti k Ústavnímu soudu, píše deník Právo. Dodává, že podle hejtmana bylo udělení pokuty politickým rozhodnutím, které odporuje ústavě. David Rath je podle deníku jediný český zákonodárce, který odmítl zaplatit pokutu za disciplinární řízení a soudí se. Jeho postoj naznačil, že pokud poslanec či senátor odmítne pokutu zaplatit, není síla, která by ho k tomu donutila, uvádí deník. "Dosud jsme se s tím nesetkali," cituje místopředsedu sněmovního imunitního výboru Jana Vidíma (ODS). David Rath dostal pokutu ze předloňský výrok, kdy na schůzi sněmovny na Kalouskovu adresu řekl: "Pravděpodobně nejste úplně ve střízlivém stavu, pane ministře". Kalousek se proti nařčení ohradil a řekl, že mu jeho zdravotní stav nařizuje přísnou abstinenci.


Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Máme se bát nevyzpytatelné politiky maďarské vlády a případného pádu forintu, který by strhl i českou korunu? - klade si v úvodu otázku autor 99 Slov Hospodářských novin. Za řekou Moravou, na Slovensku, je odpověď z historických příčin vždy jasná: bát se, bránit se, ukotvit se jinde. I "maďarské" důvody hrály roli v rychlejší cestě Slováků k euru. A česká koruna? Investoři už mnohem lépe než před třemi lety vědí, že neexistuje jedna střední Evropa. A že česká ekonomika je víceméně zdravá. Tohle rozlišování by ovšem vzalo za své v případě velkého maléru - a ten může lehce vykypět vinou maďarského nacionalismu a populismu. Takže slovenská ostražitost je namístě, uzavírá autor 99 Slov Hospodářských novin.


Obžalovaní Karel K. a Hana K. u pražského Městského soudu,  foto: ČTK
Lidové noviny se pozastavují nad tvrdostí rozsudku v případě rodičů, kteří izolovali své děti od okolního světa. Za to, že dva chlapce zavírali nahé a svázané do klecí pro psy, pálili je cigaretami, škrábali vidličkami, řezali nožem či topili, dostali sadisté z morbidní party kolem Barbory Škrlové tresty od pěti do deseti let. Rodiče, kteří sedmiletého syna nutili chodit po připínáčcích a mučili ho hladem, byli odsouzeni na šest a šest a půl roku. Tedy méně než dostal otec dvou dětí, které spolu se ženou držel dva roky doma v pražském bytě. Jejich pojetí rodičovství se těžko vtěsná do jakékoliv představy alternativního způsobu života. Dokonce přiznávají, že o děti nestojí. Zásah orgánů sociální péče a otázka trestní odpovědnosti je jistě namístě. Ale zároveň je třeba při trestání udržovat proporce mezi rafinovanými sadisty a rodiči, ať už z jakýchkoli důvodů sociálně vyloučenými, píše autor Sloupku Lidových novin.


Foto: Evropská komise
Mladá fronta dnes přináší informaci o tom, že po elektronice a oblečení si Češi budou moci přes internet koupit i potraviny. První internetový obchod s dodávkou až do domu v Praze zavádí jeden z největších potravinových řetězců. Zákazník bude muset objednat zboží na další den nejdéle do půlnoci předchozího dne. Kromě potravin budou v nabídce i další věci, například pleny nebo hygienické potřeby. Platit ale půjde pouze přes internet nebo kartou na terminálu u dodavatele, aby s sebou řidiči nevozili hotovost. Podle šéfa Asociace pro elektronickou komerci Jana Vetyšky je prodej potravin přes síť velmi náročný a šanci na úspěch má podle něj spíše model s osobním vyzvednutím nákupu, píše Mladá fronta dnes.