Přehled tisku

David Rath, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Při razii v hostivickém domě bývalého středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha se podle Lidových novin našlo minimálně dalších deset milionů korun. Až dosud se snažili policisté držet tuto informaci pod pokličkou. Jenže sám Rath se o zadržených milionech nepřímo zmínil v rukou psaném dopise, který poslal poslancům mandátového a imunitního výboru z vazby.

David Rath,  foto: ČTK
Při razii v hostivickém domě bývalého středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha se podle Lidových novin našlo minimálně dalších deset milionů korun. Až dosud se snažili policisté držet tuto informaci pod pokličkou. Jenže sám Rath se o zadržených milionech nepřímo zmínil v rukou psaném dopise, který poslal poslancům mandátového a imunitního výboru z vazby. Mimo jiné v něm píše: ..... 'skandalizují celoživotní úspory mých rodičů, které nebyli tvrdou prací v lékařství'. Rathův 81letý otec Ratmír věří, že nalezené miliony nemohou jeho synovi přitížit. Bez potíží prý doloží, že jde o jeho legální úspory z 90. let, kdy pracoval jako konzultant v Kataru a byl královsky placen. Ratmír Rath měl peníze podle svých slov připravené na koupi domu v Hostivici, o které uvažoval před třemi lety kvůli pocitu opuštěnosti po smrti manželky. Poté, co z koupě sešlo, celoživotní úspory svěřil synovi. Věděl pouze, že je uložil v domě do "nějaké skrýše". "Cena domů byla kolem deseti, tak takhle nějak tam asi ty peníze byly připravené,"řekl v rozhovoru pro Lidové noviny otec Davida Ratha Ratmír Rath.


Patnáctiletý Petr z Břeclavi a jeho matka,  foto: ČTK
Všechno je jinak. Patnáctiletý Petr z Břeclavi, který přišel o ledvinu, si příběh o tom, že ho kvůli cigaretě zbili Romové, vymyslel. Po pravdě spadl z výšky, když se předváděl před kamarády. Svou lží vyvolal silné protiromské nálady. Romové teď zuří a chtějí, aby se jim rodina omluvila. Jak píše Mladá fronta Dnes, kvůli této otřesné příhodě pochodovaly Břeclaví tisíce protestujících, v celé zemi stoupala nenávist k Romům. Zpěvák Michal David uspořádal dobročinnný koncert a poslal zraněnému chlapci sto tisíc korun. Teď se hoch detektivům přiznal ke lži. Bál se reakce matky. Jeho kousku přihlíželi podle policie kamarád a dvě dívky. Všichni celou dobu mlčeli.

Sloupek Lidových novin k břeclavskému případu píše: tohle prostě patnáctiletí kluci občas dělají. Jsou už tak staří, že si myslí, že už dovedou skoro všechno, ale ještě tak malí, že když si polámou kosti, ještě pořád mají největší strach z maminky. A tak lžou, protože v tu chvíli věří, že jim to projde. Jenže tenhle mladík si nevymyslel, že ho srazilo auto, že ho přepadl někdo, komu neviděl do tváře, nebo nějakou jinou 'lež bez oběti'. Řekl, že ho zbili cikáni, protože cítil, že mu tak uvěří spíš. A oni uvěřili. Natolik, že se demonstrovalo a těžkooděnci museli chránit romskou ulici. Teď už všichni vědí, jak to bylo. A jelikož to dobře dopadlo, a nikdo nepřišel o život, tak doufejme, že to všechny natrvalo trochu změní. Že si příště v podobné situaci zkusí představit, jaké to je, být podezírán kvůli barvě kůže. A že se rozpomenou na své patnáctileté já.


Sociální karta 'zneužívače' dávek neodhalí a slušné lidi otráví. SKarta, na níž se bude nově vyplácet velká část sociálních dávek, se začne vydávat od července. Kdo si ji na úřadě práce po výzvě nevyzvedne, k dávkám se nedostane, píše Mladá fronta Dnes. Karta měla zabránit tomu, aby lidé závislí na dávkách utráceli peníze za cigarety, alkohol nebo automaty. Ale prakticky se nic nezmění, protože už nyní úřady práce namísto hotovosti vydávají lidem poukázky na jídlo. Kartu však budou muset mít úplně všichni - příjemci rodičovských příspěvků, dávek v nezaměstnanosti, dávek pro chudé, pro zdravotně postižené či příspěvku na péči. Očekávané internetové bankovnictví ke kartě nebude, převody půjde ovládat jen z bankomatu nebo z úřadu. 'Zneužívači' si nebudou moci peníze vybrat z bankomatu a platit kartou v barech, hernách či prodejných tabáku. Neřesti však půjde pořídit z sKarty v supermarketu - co dotyčný koupil se zatím nedá odhalit. Úřady rozdají v létě až 10 tisíc karet denně, do konce roku ji obdrží zhruba 900 tisíc lidí.


Češi nebezpečně míchají léky, píší Hospodářské noviny. Nebezpečné kombinace léků a nevhodné dávkování se v Česku natolik rozšířilo, že nemocnice začínají najímat farmaceutické experty. Pacientům totiž léčba často spíše škodí, a to zejména těm s nádorovými ocemocněními, infekcemi nebo vysokým tlakem. Například v orlickoústecké nemocnici to díky speciálnímu auditu nedávno dokonce vyčíslili. Nevhodné kombinace léků používá až šedesát procent pacientů. Ředitelé mnoha nemocnic proto najímají takzvané klinické farmaceuty, kteří budou mít dozor nad medikamenty na starost. Ukazuje se totiž, že to má smysl, a to zvláště v době, kdy přibývá starších pacientů. Například pětasedmdesátiletí jedí podle statistik naráz o polovinu více léků než šedesátiletí. Farmaceuti zasahují několikrát za den. Upravit dávky léků nebo změnit léky je třeba až u třiceti procent pacientů, říká Irena Netíková, která dohlíží na to, čím se pacienti léčí, v pražské Nemocnici Na Bulovce. Daleko více problémů však vzniká v ordinacích praktických lékařů či specialistů, kteří vypisují recepty, aniž by o sobě navzájem věděli. Jen v rámci zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra tak v minulém roce nebezpečně kombinovalo minimálně osm léků přes třicet tisíc lidí.


Sexuálně zneužíváno a tělesně nebo psychicky týráno bylo loni 6642 dětí. Jde o dosud nejvyšší číslo historie, píše Právo. Za posledních jedenáct let policisté řešili více než 30 tisíc takových případů. "Populace je stále drsnější a agresívnější. K vysokým číslům ale přispívá i fakt, že je u nás zákonem stanovena oznamovací povinnost, i to, že čím dál více našich spoluobčanů není lhostejných k utrpení dětí", komentovala počty případů Zuzana Baudyšová, ředitelka Nadace Naše dítě. Lidé jsou skutečně všímavější. To dokládá i jeden z případů, kdy se na nadaci anonymně obrátil soused rodiny, u níž měl podezření na zanedbávání péče. Už tento pátek se lidem také modrými kvítky poměnek připomene Mezinárodní den pohřešovaných dětí. Po těch loni pátrala policie v 6550 případech. Týmy zkušených pátračů se mohou chlubit velmi vysokou úspěšností nalezení dětí, která se pohybuje okolo 98 procent. Jen během letošního roku už bylo vyhlášeno pátrání po 1976 dětech, z nich se zatím nepodařilo najít 215, dodává Právo.


Dnes poprvé sveze Leo Express cestující v Česku, píší o novém konkurentovi na železnici Hospodářské noviny. Noví hráči ukazují, co všechno jde. Snaží se dostat lidi z aut a autobusů na koleje. Příklad, co dokáže konkurence na železnici, ukazuje například RegioJet Radima Jančury na Slovensku. Trať z Komárna do Bratislavy se mění k nepoznání. Dýchavičné a staré motoráčky nahradily moderní a výrazně rychlejší soupravy. Nádraží nahrazují jednoduché zastávky, okolo nich vznikají parkoviště. Šéf Českých drah Petr Žaluda tvrdí, že za peníze, které RegioJet na dotacích na Slovensku dostává, by i on dokázal zázraky. Za stejné peníze však jezdily i Slovenské dráhy. Čeští politici by měli malý slovenský zázrak Jančurova RegioJetu pečlivě sledovat. Není totiž ničím jiným než úspěšnou trucakcí k jejich neochotě pustit soukromníky alespoň na některé české dotované tratě. Stát i kraje podepsali na deset let smlouvy s Českými drahami. RegioJet však prorazil na Slovensku. Daňoví poplatníci tak vidí, že stát si za své peníze může dopřát lepší železniční obslužnost a cestující lepší vlaky a služby. V Česku se teď soukromé firmy pouští do riskantní nedotované dopravy. Teď přichází Leo Express Leoše Novotného. Vlak mezi severovýchodem republiky a Prahou tak bude ještě silnější konkurencí automobilové dopravě. Oba podnikatelé se chystají na další nedotované tratě. Největší česká revoluce má ale přijít s postupným soutěžením na všech rychlíkových a regionálních tratích. Během dvaceti let by české vlaky měli provozovat pouze ti, kteří nabídnou nejlepší poměr ceny a kvality.


Cestovní kancelář Fischer prolomí tabu velkých českých cestovek a od června začne na svých pobočkách prodávat také zájezdy konkurence. Píše to Mladá fronta Dnes, podle které bude nabízet zájezdy více než 90 českých cestovních kanceláří a čtvrté největší německé cestovní kanceláře FTI. "Chceme, aby u nás zákazník našel vždy to, co hledá. Pokud si nevybere z naší nabídky, třeba z důvodu termínu nebo vyprodaných kapacit, prodáme mu i zájezd konkurence,"řekl MfD šéf CK Fischer Jiří Jelínek. Výběr zájezdů od konkurence byl dosud doménou hlavně cestovních agentur. Jiné velké cestovky zatím takový krok neplánují, píše Mladá fronta Dnes.