Přehled tisku

Ivan Martin Jirous, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes na své titulní straně přináší informaci o náhlém úmrtí legendy českého undergroundu - básníka, disidenta a signatáře Charty 77 Ivana Martina "Magora" Jirouse. Za své celoživotní básnické dílo Jirous dostal literární Cenu Jaroslava Seiferta.

Ivan Martin Jirous,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes na své titulní straně přináší informaci o náhlém úmrtí legendy českého undergroundu - básníka, disidenta a signatáře Charty 77 Ivana Martina "Magora" Jirouse. Za své celoživotní básnické dílo Jirous dostal literární Cenu Jaroslava Seiferta. Jeho sbírka Magorovy labutí písně mu vynesla Cenu Tomma Stopparda. "Magor" byl spojený především s kapelou The Plastic People of the Universe. Za svou činnost v disentu si v komunistických kriminálech odseděl dohromady osm let, pět měsíců a tři dny, vypočítá deník. Na Jirousovo úmrtí reagoval exprezident Václav Havel: "Byl po dlouhá léta můj dobrý kamarád. Jsem rád, že se Magor dožil lepších časů, o které se sám nemálo zasloužil," cituje Mladá fronta Dnes Václava Havla.


Koalice je loterie, píší ve svém komentáři Lidové noviny. Vládní koalici rozhádalo hlasování o loterijním zákonu. Navzdory dohodě zvedli někteří poslanci ODS a Věcí veřejných ruku pro to, aby o části odvodů z hazardu mohly nadále rozhodovat loterijní společnosti. Koalice se přitom dohodla, že loterijní daň dostanou ze zhruba 70 procent obce a ze třiceti procent stát. Před hlasováním o tom informoval místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Předáci TOP 09 proto ve čtvrtek skutečně mluvili o možném zániku koalice. Argument, že na loterijních firmách závisí přežití různých obecně prospěšných organizací, podle komentátora Lidových novin neplatí. Ať ty peníze u nich končí, neměl by je ale přeposílat někdo jiný? Není divu, že tentokrát má TOP 09 vážný důvod přemýšlet o rozvalu koalice. Vinou všech koaličních poslanců, kteří s ČSSD vytvořili ve sněmovně národní frontu za zájmy hazardu, uzavírá deník.


Martin Kocourek,  foto: ČTK
Hospodářské noviny spekulují o tom, zda odstupujícího ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka v Nečasově vládě nahradí jeho straničtí kolegové Martin Doktor nebo Martin Říman. Ekonomický expert ODS Doktor listu nepřímo přiznal, že o této otázce už s premiérem mluvil "Pan premiér moji odpověď zná,"řekl deníku na otázku, zda by měl o vládní post zájem. To, že mezi favority patří i bývalý ministr průmyslu Martin Říman, deníku potvrdil jeden ze členů ODS. Sám Říman situaci odmítl komentovat. Hledání Kocourkova nástupce není podle listu jednoduché. ODS totiž nemá mnoho zkušených politiků, kteří by se orientovali v ekonomice. Pověst dalších občanských demokratů zase zatížily skandály. To platí například o místopředsedovi ODS Pavlu Drobilovi, který na ministerstvo průmyslu původně chtěl.


Podle deníku Právo může v příštím roce dojít i na snižování platů a důchodů. Po už schváleném růstu DPH od příštího roku a jeho dalším možném navýšení na 19 procent o rok později nelze vyloučit ještě další utahování opasků. Mohlo by přijít v podobě snižování platů ve státním sektoru i penzí. Ačkoliv politici nechtějí o chystaném krizovém scénáři podrobněji hovořit, aby prý nevyvolávali paniku, stále větší strašák možného ekonomického propadu už podle informací Práva přiměl vládu k úvahám o tvrdém postupu. Premiér Petr Nečas připustil, že určité omezení výdajů nelze vyloučit. Konkrétní nechtěl být ani ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. "Teď musíme schválit rozpočet a pak, podle lednové prognózy, uvidíme, co dál,"řekl Právu. Platy lidí, kteří jsou různým způsobem navázáni na státní sektor, přitom tvoří nemalou částku. Například pro příští rok se na ně vydá 128,5 miliardy korun.


Lidové noviny píší o tom, že přestavba dálnice D1 se odkládá. Největší rekonstrukce v dějinách české dopravy nezačne na jaře příštího, jak se původně plánovalo, ale až na podzim. Ředitelství silnic a dálnic by totiž nestihlo obří podnik připravit. Vyřešit je třeba problém s krajskými hygieniky. Ti nechtějí dát souhlas se stavbou, dokud jim ministerstvo nedodá podklady o hlukové zátěži dálnice z minulých let. Požadují také, aby se protihlukové stěny nestavěly dodatečně, jak je to běžné, ale hned při přestavbě silnice. Příští rok se mají začít opravovat jen dva sedmikilometrové úseky, další dva započnou stavaři v r. 2013. Posun harmonogramu je vynucený i nedostatkem peněz. Na příští rok je totiž na D1 vyhrazeno jen 1,5 miliardy korun. Evropské peníze jsou zatím v nedohlednu, dodává deník.


Foto: David Lok / Stock.XCHNG
Ministerstvo zdravotnictví podle Mladé fronty Dnes chystá nový zákon o hluku, v němž by se už nemusela objevit současná povinnost hygieniků zabývat se krátkodobými překročeními hlukových limitů. Není totiž prokázáno, že by pár hodin hlasité hudby škodilo zdraví lidí. Osvobozené mají být třeba i technoparty a další akce, které trvají nejvýše jeden nebo dva dny, píše deník. Stát by se měl zabývat primárně situacemi, kdy hlučné prostředí zdraví opravdu poškozuje, což se týká například obyvatel v okolí silnic a železnic. Nový zákon by podle představ odborníků měl také řešit běžnou denní praxi, která prodražuje dopravní stavby. Investor si totiž pořídí levný pozemek pro novou zástavbu, i když ví, že v sousedství je vyprojektovaná nová silnice. Ve chvíli, kdy se na ní rozjedou auta, požaduje u domu vybudování protihlukových zdí. Nová legislativa by měla v takovém případě stanovit jasné pravidlo: pokud obyvatel domu u silnice bude požadovat výstavbu protihlukové stěny, bude si ji muset zaplatit, píše Mladá fronta Dnes.


Právo se vrací k případu vážně nemocné sedmileté dívenky Sáry z Týnce na Benešovsku, která podle lékařů neměla vzhledem ke svému onemocnění prý naději přežít své druhé narozeniny. Dívka se narodila s neurosvalovým onemocnění míchy a přežívá jen díky obětavé péči své rodiny a lékům, kde dávka na dva měsíce ovšem stojí padesát tisíc korun. Pojišťovna přitom tento lék neproplácí. Specialista na dětskou neurologii Petr Ondráček ale potvrdil, že léčivo obsažené v tomto léku Sáře výrazně pomohlo. Potvrzuje to ostatně i skutečnost, že žije a její stav se dokonce mírně zlepšuje. Jednání s pojišťovnami jsou složitá, po změně pojišťovny ale dívčina matka věří, že jsou blízko cíle. Další zlepšení je podle rodiny spojeno s využitím kmenových buněk. Právo ale připomíná, že výzkumy v tomto směru nepostupují tak rychle. Právo o případu informovalo poprvé v r. 2005. Tehdy se mezi čtenáři deníku zvedla vlna solidarity, která rodině umožnila hradit nákladnou léčbu. Časem ale opadla, nyní zůstalo jen několik dárců ochotných přispívat na vysoké náklady Sářiny léčby, uzavírá deník.


Martin Staszko,  foto: ČTK
Druhý nejlepší hráč pokeru na světě Martin Staszko dělal v Las Vegas reklamu České republice. Pětatřicetiletý rodák z Třince měl totiž na košili během turnaje připnutou českou vlajku. Prý mu to poradil známý televizní moderátor Leoš Mareš, píše deník Právo. Mareš se totiž byl na několikadenním šampionátu, při němž Staszko vyhrál v přepočtu zhruba 98 milionů korun, také podívat. Vedle vlajky upoutala podle deníku i jeho obyčejná kostkovaná košile. Zatímco soupeři vytáhli do boje s nejmodernějšími značkami, v oblečení posetém reklamami či různými kosmickými maskami, Staszko zkrátka sáhnul do skříně pro flanelku. A proto během turnaje vzbudila zájem, neopustil ji až do finále.