Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ve Varnsdorfu se cinkalo klíči, píše deník Právo. Přináší informace ze sobotní demonstrace, kde obyvatelé severočeského Varnsdorfu protestovali proti nízkým mzdám a rostoucí kriminalitě v ulicích. Ve městě podle deníku roste napětí vůči početným romským rodinám, které ze sociálních dávek získávají bezpracně více peněz než lidé, kteří chodí každý den do práce.

Foto: ČTK
Ve Varnsdorfu se cinkalo klíči, píše deník Právo. Přináší informace ze sobotní demonstrace, kde obyvatelé severočeského Varnsdorfu protestovali proti nízkým mzdám a rostoucí kriminalitě v ulicích. Ve městě podle deníku roste napětí vůči početným romským rodinám, které ze sociálních dávek získávají bezpracně více peněz než lidé, kteří chodí každý den do práce. Za nejpalčivější problém starousedlíci považují rostoucí kriminalitu, drogy, prostituci, množství výherních automatů a zneužívání dávek. Svou frustraci proto obrátili proti obyvatelům ubytoven pro sociálně slabé. Jsou pro ně symbolem zahálky, která vynáší. Demonstranti se i tuto sobotu chtěli k romským ubytovnám vydat, policie jim v tom ale zabránila. Na rozdíl od minulého týdne ale policisté nemuseli použít vodní děla. Zasahovali jen vůči jednotlivcům, kteří vykřikovali rasistická a nacionalistická hesla. Předvedli patnáct lidí, z nichž byl pouze jeden místní občan.

K situaci na Šluknovsku se vrací i komentář Lidových novin. Sociální napětí v tomto regionu podle deníku nezlepší zavedení centrálního registru přestupků, o kterém dnes uvažují politici. ODS s jeho vznikem souhlasí, všímá si ale, že je lehce zneužitelný. Sociální demokracie je pro jeho zavedení s tím, že si ho přejí starostové obcí. Až budou starostové žádat vyhlášení stanného práva, bude politická reprezentace taky tak poslušně salutovat? - ptá se deník. Jedna věc je vymáhání práva a jiná vymýšlení alibistických opatření. Mají-li spousty občanů pocit, že na státu někteří parazitují, mají se ptát, co proti tomu stát dělal dosud. Je zřejmé, že nové zákony jsou jen zástěrkou pro to, aby nikdo nepátral, kde dlouhodobě selhávají dnešní odpovědní. K radikálnímu vylepšení situace nepotřebujeme nové a nové zákony, ale důsledné dodržování těch stávajících, píší Lidové noviny.


Personální změny ve vedení energetické společnosti ČEZ by měly podle premiéra Petra Nečase pokračovat, a to kvůli "rozpačitým výsledkům mnohých zahraničních akvizic". Premiér to bez dalších podrobností uvedl v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Minulý týden ve čtvrtek odstoupil z funkcí generálního ředitele a předsedy představenstva energetické společnosti ČEZ Martin Roman. Následně se stal předsedou dozorčí rady společnosti. Nečas uvedl, že nepočítal s prodloužením Romanova mandátu, který mu měl vypršet v únoru příštího roku. Podle Nečase jsou ve vrcholném vedení firmy dvě skupiny manažerů. První skupinou jsou přesvědčení energetici. "Ale pak je tam část manažerů, kteří jsou nájemnými vojáky. Tak jako dneska řídí energetickou firmu, budou příště řídit celoevropskou síť butiků s luxusní módou. U nich si vůbec nejsem jist, zda jsou ochotni jít do projektů, které mají horizont deset patnáct let. A které spíše zajímá aktuální cena elektrické energie a co to teď zrovna dělá s cenou akcií, na které oni mají opční práva," uvedl Nečas. Zároveň k tomu dodal, že chtěl zabránit tomu, aby právě ta druhá skupina top manažerů začala ve strategickém uvažování ČEZ dominovat, píše Mladá fronta Dnes..


Motor evropské ekonomiky chladne, o nová auta přestává být zájem, píše Mladá fronta dnes. České automobilky chrlily za poslední rok jen samá pozitivní čísla. Obor, který v Česku zaměstnává přes sto tisíc lidí, teď poprvé přichází s negativními zprávami. Někteří tuzemští výrobci autodílů hlásí až pětiprocentní pokles výroby. Podle viceprezidenta Svazu průmyslu Pavla Juříčka je na trhu cítit nejistota. Čeští výrobci totiž dodávají svou produkci prakticky všem evropským automobilkám. Důvodem poklesu výroby aut je dluhová krize, do které se dostaly jihoevropské ekonomiky. Podobně začaly potíže automobilek v r. 2008. Výroba tehdy stála i dlouhé týdny. Snížení počtu směn už ohlásil například Ford. Tuzemské automobilky zatím prý takové potíže nemají, nošovická Hyundai dokonce toto pondělí najíždí na třetí směnu. Škoda letos počítá s rekordními prodeji.


Na Hradě opět vlaje prezidentská standarta...
Bývalý šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř naznačil, že by příštím kandidátem ODS do prezidentských voleb nemusel být nutně straník. To by proti volbě Václava Klause, který byl do konce r. 2008 čestným předsedou ODS, byl průlom. Uvádí to deník Právo. V ODS podle listu už narůstá nervozita před blížící se prezidentskou volbou. Její politická síla, kterou měla v r. 2008 v obou komorách parlamentu, je totiž ta tam. Zájem ucházet se o nejvyšší funkci přitom mají oba vysoce postavení členové strany, předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová i místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. TOP 09, největší konkurent na straně pravice, chce do voleb postavit silného protikandidáta - svého šéfa Karla Schwarzenberga.


Korupce v Česku překročila únosnou mez. Myslí si to už i ti nejvlivnější podnikatelé, napsaly Hospodářské noviny. Politikům nevěří a volají po občanské aktivitě, která by se korupci bránila. Zvlášť tvrdě kritizuje poměry majitel Agrofertu Andrej Babiš. Jeden z nejbohatších Čechů označil zemi za Palermo, kde vládne mafie. Státní majetek je podle něj rozkrádán po miliardách. Právě korupce podle něj brání provedení nezbytných ekonomických reforem, protože politici pro ně nezískají občany. Situace se podle něj stala neúnosnou po r. 2006, kdy politickou kulturu v zemi začali určovat lidé jako Mirek Topolánek, Marek Dalík, Pavel Bém, Roman Janoušek nebo Martin Roman. Podle Babiše není v Česku morální autorita, která by se korupci postavila. Babiš přitom není mezi českou podnikatelskou elitou s podobnými názory sám. Část byznysmenů se proto chystá vrhnout do boje proti korupci své peníze. Tak vznikl už Nadační boj proti korupci, který založil podnikatel Karel Janeček. Babiš zas volá po vzniku nového "občanského fóra", které by rád finančně podpořil.


Mladí občané reformu penzí chápou, soudí ve svém sloupku Lidové noviny. Vzhledem ke způsobu, jak o ní vláda s občany komunikuje, je to sice malý zázrak, na druhé straně ale platí, že jak jde o peníze, každý se rád zamyslí. A čím jsou lidé mladší, tím mají větší zájem o vyvedení části svého důchodu ze státního průběžného systému financování penzí. U vysokoškoláků reforma dokonce jasně vítězí. Kdo totiž o svém stáří přemýšlí s předstihem, logicky chce, aby měl svůj důchod co nejvíce ve vlastních rukou. Ještě před deseti lety se totiž případný bankrot evropských států zdál být jen námětem pro katastrofické filmy, za pár let ale může být realitou. Reforma též trochu narovnává nezdravý stav, kdy téměř veškeré obyvatelstvo po překročení produktivního věku stoprocentně závisí na státu, uvádějí Lidové noviny.


Z odvodů za hazard se financuje soukromý byznys, uvádějí Hospodářské noviny. Herny, kasina a loterijní firmy mají podle zákona přispívat na veřejné blaho - loni tak rozdělily 3,5 miliardy korun. Jenže často posílají peníze na soukromé podnikání, v němž o žádnou charitu nejde. To je problematické hned z několika důvodů. Když politici před lety dali hazardu výjimku, že nemusí platit daň z příjmu, argumentovali právě tím, že odvody půjdou na dobročinnost. Na sport, ekologii, kulturu. Provozovatelé hazardních her si mohou navíc sami rozhodnout, komu peníze přidělí. Pak nastupují kontakty, které si soukromí podnikatelé na provozovatele hazardu vytvořili. Peníze tak podle deníku putovaly například na účet vydavatelství Naše vojsko, soukromé základní školy v Dolních Břežanech nebo soukromé kliniky plastické chirurgie se sídlem na Václavském náměstí v Praze. Tučné příspěvky získávají i ryze komerční kulturní podniky a akce, jako například muzikály Michala Davida nebo představení Kudykam Michala Horáčka, připomíná deník.