Přehled tisku

Karolína Peake, foto: Archivo del Gobierno checo
0:00
/
0:00

Vládní koalice plánuje ztížit opozici shození vlády. Navrhovaná novela Ústavy z dílny místopředsedkyně vlády a šéfky legislativní rady vlády Karolíny Peake z Věcí veřejných počítá s tím, že odpůrci kabinetu by nemohli přijít jen s návrhem na vyslovení nedůvěry vlády jako dosud, ale současně by museli navrhnout jméno budoucího premiéra, informuje deník Právo.

Karolína Peake,  foto: Vláda ČR
Vládní koalice plánuje ztížit opozici shození vlády. Navrhovaná novela Ústavy z dílny místopředsedkyně vlády a šéfky legislativní rady vlády Karolíny Peake z Věcí veřejných počítá s tím, že odpůrci kabinetu by nemohli přijít jen s návrhem na vyslovení nedůvěry vlády jako dosud, ale současně by museli navrhnout jméno budoucího premiéra, informuje deník Právo. Karolína Peake v těchto dnech rozeslala návrh rezortům k připomínkám. Složitější pravidla pro shazování vlády označuje koalice za "vyslovení konstruktivní nedůvěry". ODS, TOP 09 a Věci veřejné se k tomu zavázaly v koaliční smlouvě. Obdobný postup je běžný například v Německu, Španělsku, Polsku či Maďarsku. Koalici jde podle listu o to, že s vyslovováním nedůvěry by se nemělo žonglovat, jak se komu zachce.


Václav Havel
Bývalého prezidenta Václava Havla zneklidňuje postoj strany Věci veřejné a prezidenta Václava Klause k působení bývalého představitele extremistické strany Ladislava Bátory na ministerstvu školství. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes bývalý prezident, který veřejně vystoupil po půl roce, kdy se zotavoval z nemoci, uvedl, že je frustrován prohlubujícím se odcizením politiky a veřejnosti. "Neobyčejně mne zaujal názor Věcí veřejných, že polofašistické či poloantisemitské či podobné názory se mají říkat až po pracovní době nebo v době nějakého náhradního volna, ale ne v úřadu,"řekl Václav Havel v narážce na působení Ladislava Bátory, který se těší podpoře prezidenta Klause a jeho spolupracovníků. Václav Klaus nedávno řekl, že Ladislav Bátora je zástupným cílem útoků mířících na něj osobně.


Foto: Ministerstvo obrany ČR
Předražený nákup letadel CASA neskončí vypovězením smlouvy Omnipolu. Ze závěrů právní analýzy kanceláře White&Case, kterou ministerstvo obrany v uplynulých dnech obdrželo, vyplývá, že úřadu Alexandra Vondry (ODS) nezbývá, než se zbrojařskou firmou dál jednat o odstranění závad, informuje deník E15. "Zajímalo nás především, zda lze celý kontrakt zrušit. Z posudku je ale zřejmé, že by to bylo nesmírně složité. Soudní spory by se vlekly donekonečna. Vypovědět smlouvu je téměř nereálné," sdělil listu pod podmínkou anonymity dobře informovaný úředník blízký sekci vyzbrojování ministerstva. Oficiálně zatím nikdo nechce závěry analýzy nijak komentovat, protože by to prý mohlo ovlivnit jednání s Omnipolem, píše deník. Podle informací E15 firma na začátku týdne odmítla reklamaci softwarového vybavení. Kvůli jeho závadám měl přitom v únoru jeden ze strojů problémy s avionikou. Za letu se propadl o několik desítek metrů. Obchodník se zbraněmi se pouze zavázal, že software přeinstaluje na jinou verzi, píše deník E15.


Letní odměny dohromady za více než 100 milionů korun vyplatila letos česká ministerstva. Nejštědřejší bylo ministerstvo obrany, které mezi zaměstnance rozdělilo 55 milionů korun. Naopak ministerstvo dopravy a ministerstvo průmyslu a obchodu nevyplatilo žádné bonusy, píší Lidové noviny. "Jde o částku, kterou ministerstvo ušetřilo na výdajích určených na platy,"řekl deníku mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Dvě třetiny celkové částky, tedy zhruba 36,6 milionu korun, zamířily mezi 22 tisíc vojáků z povolání. Každý ze čtyř náměstků si pak v průměru přilepšil o 58 tisíc korun. Nejlépe jsou na tom v tomto směru čtyři náměstci na ministerstvu životního prostředí. Každý dostal během léta k výplatě 137.500 korun. Náměstci na ministerstvu vnitra si rozdělili 350 tisíc korun, na ministerstvu kultury činila průměrná odměna náměstka 86 tisíc korun, uvádějí Lidové noviny.


Josef Dobeš
Ministr školství Josef Dobeš (VV) si nechal vypracovat návrh, který výrazně mění způsob financování regionálního školství. Ušetřilo by se jím až sedm miliard korun. Jedním z bodů je i zvýšení školného na základních uměleckých školách, ty se proto bojí zrušení. Informují o tom Lidové noviny. "Jednalo by se o skokové navýšení školného zhruba na dvojnásobek,"řekl deníku Miroslav Pikhart z Asociace základních uměleckých škol, který měl možnost ministerský návrh prostudovat. Podle něj vzniknou velké disproporce mezi školami a kraji, a je tak pravděpodobné, že zaniknou menší školy. Ministerstvo navíc prý uvažuje o tom, že by se umělecké školy nově financovaly z rozpočtu krajů, a nikoli jako teď z peněz ministerstva. "Pokud budeme financováni z rozpočtu krajů, pak to bude otázka jejich priorit. Jsou kraje, které nemají peníze na silnice, tak proč by dávaly peníze na umělecké školy,"řekl Lidovým novinám Miroslav Pikhart. Podle ministerstva je dokument teprve pracovní verzí a některé věci jsou v něm ve více variantách.


Ilustrační foto: Keith Beard,  Stock.XCHNG
Toxický odpad z Ukrajiny, který měl podle tvrzení kyjevské radnice skončit v České republice, bude převezen do Německa, píše deník Právo. Na převozu, který je zatím ve stadiu příprav, spolupracuje podle zjištění listu blíže neupřesněná česká firma. Deník ve svém úterním vydání s odvoláním na kyjevské úřady uvedl, že kolona s 330 kubíky nebezpečného odpadu s karcinogenním beryliem má vyjet z bývalého závodu Zapad v Kyjevě v nejbližších dnech a skončit na neupřesněném místě v České republice. Jak k těmto informacím ukrajinští úředníci dospěli, není jasné, podotýká list. Podle nových informací budou kaly s beryliem v kontejnerech spuštěny do vytěžených dolů v Německu, kde už se nebezpečné odpady ukládají několik desítek let. Převoz je zatím ve stadiu příprav a v nejbližších dnech neproběhne. Stále totiž chybějí náležité dokumenty, které zatím tamní úřady údajně nedodaly, řekl deníku Právo dobře informovaný zdroj.


Foto: Barbora Němcová,  Radio Prague International
Celkem čtrnáct zaměstnanců Národního parku Šumava dostalo tento týden výpověď pro nadbytečnost. Oficiálním důvodem je nařízení ministra životního prostředí Tomáš Chalupy (ODS) o úsporách nákladů, v jehož rámci by mělo park opustit do tří let 30 procent ze současných 300 pracovníků, upozorňují Lidové noviny. Propuštění zaměstnanci a ekologové ale hovoří o snaze ředitele parku Jana Stráského zbavit se lidí, kteří nezastávají jeho názory na ochranu přírody a nesouhlasí s některými developerskými a stavebními projekty na Šumavě. Mezi propuštěnými je například šéf státní správy parku Tomáš Hlavatý. Tato správa posuzuje projekty nových staveb v chráněné oblasti nebo uděluje výjimky ke kácení stromů a zásahům proti kůrovci. "V parku jsem pracoval takřka dvacet let a svému propuštění, po pravdě řečeno, příliš nerozumím. Práci našeho oddělení pravidelně kontrolovalo ministerstvo životního prostředí a nikdy nemělo žádné výhrady. Naopak nás označilo za nejlepší státní správu ze všech kontrolovaných,"řekl listu Tomáš Hlavatý. Kromě něj ředitel Stráský propustil mimo jiné architektku, která vydávala posudky ke stavbám na území parku. "To nechápu, protože se jednalo o vynikající odbornici, která bránila legalizaci některých černých staveb,"řekl Lidovým novinám Tomáš Hlavatý. Z 12 současných zaměstnanců státní správy parku dostali podle něj čtyři lidé výpověď, což může oddělení výrazně oslabit.


Lovecká vila v Kolodějích,  foto: Geodis Brno
Hospodářské noviny mají informace o tom, že se vláda chce zbavit lovecké haciendy v Kolodějích, kterou si nechal v 80. letech postavit komunistický premiér Lubomír Štrougal. Úřad vlády tuto budovu i další nemovitosti v okolí zámku nevyužívá, musí ale platit za jejich provoz, tedy náklady na vytápění, ostrahu či pojištění. Za kolik se podaří nemovitosti včetně bývalé Štrougalovy vily prodat, je ale otázka. Koloděje jsou sice lukrativní lokalita, vila má ale zásadní nevýhodu - leží v oboře, která patří k baroknímu zámku, a jeho majitelem je ocelářský magnát Tomáš Chrenek. K tomu, zda on sám loveckou haciendu koupí, se zatím nevyjádřil, píší Hospodářské noviny.