Přehled tisku

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Lidové noviny pod titulkem Plané rady píšou, že doporučení z Bruselu ztratila význam. Článek reaguje na úterní doporučení ohledně zvyšování věku odchodu do důchodu a jiná.

Foto: Evropská komise
Lidové noviny pod titulkem Plané rady píšou, že doporučení z Bruselu ztratila význam. Článek reaguje na úterní doporučení ohledně zvyšování věku odchodu do důchodu a jiná. "Není to tak dávno, co se výroční hodnocení ekonomiky a společnosti z Evropské komise brala opravdu vážně. (...) Dá se dokonce říct, že za jistou část prosperity, kterou jsme prožili mezi lety 2003 -2006 vděčíme i bruselskému tlaku a vlastní touze do Unie vstoupit. S finanční krizí a rozkladem na periférii eurozóny se ale změnila atmosféra. Podle komentáře "působí mimózně", když bruselští úředníci doporučují vládě, co už sama dělá. "Nabízí se samozřejmě optimistický výklad, že se Brusel staví svou váhou za vládní plány." To ale podle autorky na politickou opozici sotva udělá dojem. Uzavírá otázkou: "Jak brát vážně rady euroúředníků, kteří si pod hrozbou stávky prosadí zvýšení platů o 3,7 procenta a zároveň kážou škrty a úspory, kudy chodí?"


Premiér Petr Nečas,  foto: ČTK
Deník Právo označuje vleklá koaliční jednání jako nastavovanou kaši. Nebo nekonečnou telenovelu: Politici se v úterý při 264. dílu seriálu Vládní krize opět předháněli, kdo vypustí více slov, která buď neznamenají nic, nebo se musí luštit. Jenže důvody, pohnutky a činy vždycky mají jednouchý základ. Luštit se dá bez námahy." Komentátor si klade otázku, "proč předvedly Věci veřejné několikadenní šmíru, kdy se snažily do poslední chvíle napínat platící diváky - daňové poplatníky - ultimáty, po jejichž nesplnění prý padne vláda? Vysvětlil bych to za pomoci známého vtipu, kdy kohout honí slepici po dvorku. Slepice si říká: ještě jedno kolo, ať si neřekne, že jsem poběhlice. On zas: Ještě jedno kolo, ať to nevypadá, že to vzdávám. Skončí to ale ve vzájemné shodě očekávaným aktem." Podle deníku potřebují ODS a Top09 Věci veřejné jako třetího ve spolku proto, aby mohly v červnu realizovat "prokalkulované plány na přebudování velké části sociální, daňové a zdravotnické sféry v režii těchto stran." Profit ze setrvání ve vládě mají i Věci veřejné. Po 30. červnu přijde další dějství nastavované kaše s očekávaným koncem.


Foto: Barbora Němcová,  Radio Prague International
Lidové noviny komentují volbu Vladimíra Rösla novým ředitelem Národní galerie. Deník připomíná, že kdo vyčítal Národní galerii za Milana Knížáka, že nepořádá velké mezinárodní výstavy, bude nespokojený dál. Národní galerie nebude Vídeňskou Albertinou. Uvádí příklad vystavení Kandinského obrazu Bitva v Praze, zatímco Albertina vystavila celou skupinu Modrý jezdec. Autor se ptá, je-li důvodem arogance vedení Národní galerie, neochota vidět avantgardu mimo české teritorium nebo nedostatek peněz. Jako příklad toho, jak udělat výstavu, která je objevná a které zároveň nebrání finanční limity, uvádí příklad Galerie Hlavního města Prahy, která výstavou Konec avantgardy? ruší navyklé stereotypy přemýšlení o nesvobodě a dává podnět k veřejnému přemýšlení. Tak by to podle Lidových novin mohla uchopit i Národní galerie. Nebo například lépe interpretovat vlastní sbírkové fondy. "Pak by se nemusela omlouvat, že není Albertinou."


Japonský koncern Hitachi podle Lidových novin chystá obnovení výroby v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Nebude už ale montovat televize, bude v Česku vyrábět autodíly, píšou Lidové noviny. Hitachi na Žatecku spustilo výrobu LCD televizorů před čtyřmi lety. Předloni na jaře ale továrnu kvůli propadu odbytu plazmových televizorů v souvislosti s hospodářskou krizí ukončilo a propustilo všech 800 lidí. Tentokrát naopak Hitachi podle deníku reaguje na rostoucí poptávku evropských automobilek a v opuštěné hale v zóně Triangle plánuje spustit výrobu brzdových hadic a tlumičů. Se zahájením produkce počítá na jaře příštího roku, vzniknout má 224 pracovních míst. Ekologické dopady zvažované výroby nyní posuzuje Krajský úřad Ústeckého kraje, píšou Lidové noviny.