Přehled tisku

Edificio del Tribunal Constitucional
0:00
/
0:00

Ústavní soudci vrátili lidem peníze, napsaly ve svém sloupku Lidové noviny v souvislosti s tím, že Ústavní soud s okamžitou platností zrušil část úsporného zákona o stavebním spoření.

Ústavní soudci vrátili lidem peníze, napsaly ve svém sloupku Lidové noviny v souvislosti s tím, že Ústavní soud s okamžitou platností zrušil část úsporného zákona o stavebním spoření. Stát si tak nebude moci vybrat padesátiprocentní daň ze státního příspěvku za rok 2010. Lid se raduje, hlava státu zuří. Jsme v tomto případě blíže Hradu než lidu, píše deník. Podezření, že se soudci vymkli ze své role a dali se na politiku, je zas o kus větší. Nález soudu je přitom na první pohled rozumný: sněmovna přijala zákon ve stavu fiktivní legislativní nouze, navíc jde o zpětnou změnu pravidel. Je tu ale druhý nezpochybnitelný princip: kdyby parlament nemohl rozhodovat ani o daních, k čemu by tu byl? Soud ale rozhodl sofistikovaně. Zrušil pouze letošní zdanění, stát ale může v příštích letech upravovat výši svého příspěvku, jak sám potřebuje. Soud opakovaně upozornil, že lidé musí počítat s tím, že podmínky se v průběhu let mohou měnit. Zpětné změny jsou tak podle soudců přípustné, uvádějí Lidové noviny.


Jan Kubice,  foto: ČTK
Nový ministr vnitra Jan Kubice je ve své funkci teprve týden, odvolal ze svého úřadu ale už čtvrtého náměstka. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Po kontroverzním Michalu Morozovi, spojovaném s bezpečnostní agenturou ABL, odvolal i Jaroslava Salivara a Jiřího France. Z ministerstva odejde i František Vavera, rovněž spojovaný s ABL a Věcmi veřejnými. Kubice personální čistky blíže nekomentuje, dosavadní vedení ministerstva ale podle něj nebylo schopné vzájemné komunikace. Ministr přitom při svém nedávném nástupu do funkce řekl, že žádné "masivní" personální změny nechystá. Zatím neuvedl, kdo bývalé náměstky nahradí, podle deníku je ale pravděpodobné, že si na ministerstvo přivede bývalé kolegy z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který sám vedl třináct let.


Kristýna Kočí,  Jaroslav Škárka a Stanislav Huml,  foto: ČTK
Jako o uličnících ze zadní lavice píší ve svém komentáři Hospodářské noviny o trojici vyloučených poslanců Věcí veřejných Kristýně Kočí, Jaroslavu Škárkovi a Stanislavu Humlovi. Po úterním dramatu, kdy se ve sněmovně rozhodovalo o tom, zda padne kabinet Petra Nečase, začala dolní komora ve středu řešit skutečně důležité věci - totiž zasedací pořádek, píše deník. Ten je, jak známo ze školy, jedním ze základních pedagogických nástrojů, jak zvládnout rozjívený kolektiv. Poslanci Věcí veřejných se s patosem dožadovali, aby byli rozsazeni od darebáckého tria Kočí-Škárka-Huml, a byli kvůli tomu ochotni i celou schůzi na protest ve svých lavicích stát. Nakonec byli tři exvéčkaři přesazeni do zadních lavic, takže Věci veřejné teď mohou v klidu předstírat, že s nimi nikdy neměly nic společného. Jak ale komentátor připomíná, i poslanci ze zadních lavic mohou ze svého stínu dokázat velké věci. ODS takto v minulém volebním období přesadila Vlastimila Tlustého, a ten pak pomohl svrhnout Topolánkovu vládu. Vyobcovaní bývalí véčkaři jsou zatím jen slabý základ, ale při pohledu na sílu Nečasovy koalice se vyplatí zadní řady sledovat. Jsme si jisti, že přesazování nekončí, uzavírá komentář Hospodářských novin.


Stát chce dát církvím méně peněz, naopak jim chce přidat pole a lesy. I s úroky to ale může být až 200 miliard korun, uvádí deník Právo. Původní dohoda s církvemi předpokládala, že stát jako refundaci za vyvlastněné majetky vyplatí církvím 83 miliard korun. Tuto dohodu ale potopili poslanci, když se ukázalo, že by tak stát během příštích šedesáti let zaplatil včetně úroků zhruba 270 miliard. Nyní stát uvažuje o 60 miliardách, celkově by se i tak konečná částka vyšplhala ke 200 miliard. Je otázka, zda to v parlamentu nevyvolá stejné vášně jako před několika lety, soudí deník.


Vstupné do památkových objektů zdražilo, ve více než stovce objektů Národního památkového ústavu ale od května platí věrnostní karta. Informují o tom Lidové noviny. Uvádějí, že letošní návštěvnická sezóna nezačala pro památkáře zrovna dobře. Kvůli nižšímu státnímu příspěvku museli v průměru o deset procent zvednout ceny vstupného. Navíc se stále potýkají s úbytkem zahraničních turistů. Ve snaze přilákat co nejvíc lidí přišli s věrnostním programem, který může ve výsledku návštěvníkům ušetřit až stovky korun. V památkách NPÚ lze získat soutěžní prohlídkové pasy, které mohou jejich majitelům vynést prohlídku zadarmo. Návštěvník dostane za každou prohlídku v pokladně do pasu razítko, za pět razítek pak má nárok na šestou prohlídku zdarma. Prohlídkový pas také umožňuje soutěžit o poměrně zajímavé ceny. Stačí plně potištěnou kartu nechat na pokladně poslední navštívené památky. Všechny takto vrácené pasy se slosují. Oceněno bude deset výherců, přičemž hlavní výhrou bude let balónem na vybranou památkou. Seznam památek, kde lze pas využít, je na webové adrese www.ozivlepamatky.cz, píší Lidové noviny.


Detlef Bothe v roli říškého protektora Reinharda Heydricha  (vlevo) při natáčení scény atentátu na Heydricha,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes informuje o posledních záběrech filmu Lidice, na kterých pracoval štáb tuto středu, už po dokončení filmu. V ulicích Prahy se dotáčely klíčové scény atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Podle producenta snímku Adama Dvořáka scéna, kdy na Heydrichův mercedes útočí parašutisté Jan Kubiš a Josef Gabčík, neměla původně ve filmu být. Scéna vypadla kvůli nedostatku peněz. "Na přání amerického distributora jsme ji tam však vrátili, bude to srozumitelnější pro světové publikum,"říká Dvořák. Divákům v cizině by totiž bez atentátu nemuselo být jasné, proč k vyvraždění Lidic vůbec došlo, píše MFD.


Na litvínovském sídlišti Janov, které proslulo jako jedna z největších a nejproblematičtějších "sociálně vyloučených lokalit v zemi", začíná první hromadný odchod obyvatel. Z panelových domů se podle Hospodářských novin bude muset vystěhovat šestadvacet rodin, z toho osmnáct zatím ani neví kam. Změny prosazuje miliardář Radovan Vítek, jehož realitní společnost vlastní třetinu zdejších domů. Firma nechá vystěhovat první panelový blok, protože je už dnes poloprázdný a nevyplatí se do něj investovat. Neplatiči, kteří zde dosud bydleli, nedostanou žádnou náhradu a budou se muset o sebe postarat sami. Naopak platícím nájemníkům Vítek nabídne jiné bydlení a uhradí náklady na stěhování. U prázdného domu pak zazdí vchod a zabezpečí okna v přízemí, aby se do něj nemohl nikdo znovu nastěhovat. Ve hře je i zbourání paneláků, to se ovšem nelíbí litvínovské radnici. Okolní obyvatelé by ale tuto možnost uvítali, podle nich by tak přibyly parkovací plochy.


Fanoušci britské královské rodiny už stanují před Westminsterským opatstvím,  foto: ČTK
Čechy královská svatba v Londýně neláká, cestovky ruší zájezdy. Informuje o tom deník Právo. Potvrdil to například mluvčí CK Fischer Dan Plovajko. Nezájmu turistů z ČR podle něj nahrává fakt, že nejvýznamnější londýnské památky, jako jsou Westminsterské opatství, Buckinghamský palác nebo Tower, budou v souvislosti se svatbou prince Williama a jeho snoubenky Kate Middletonové prakticky nepřístupné. Navíc se čekají přísná bezpečnostní opatření, včetně ostřelovačů na střechách. Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury zamíří do Londýna kvůli samotné královské svatbě jen několik set Čechů.