Přehled tisku

Petr Nečas (vlevo) a Václav Klaus, foto: Vláda ČR
0:00
/
0:00

Prezident Václav Klaus Lidovým novinám řekl, že nepřijímá hru na takzvané porušování ústavy. Domnívá se, že jde o politickou polemiku, která se za ústavu neoprávněně schovává. Václav Klaus tak zdůvodnil, proč dosud nevyhověl návrhům premiéra Petra Nečase (ODS) na odvolání ministrů Věcí veřejných (VV), tedy ministra vnitra Radka Johna a ministra školství Josefa Dobeše a zatím nepřijal demisi ministra dopravy Víta Bárty.

Petr Nečas  (vlevo) a Václav Klaus,  foto: Vláda ČR
Prezident Václav Klaus Lidovým novinámřekl, že nepřijímá hru na takzvané porušování ústavy. Domnívá se, že jde o politickou polemiku, která se za ústavu neoprávněně schovává. Václav Klaus tak zdůvodnil, proč dosud nevyhověl návrhům premiéra Petra Nečase (ODS) na odvolání ministrů Věcí veřejných (VV), tedy ministra vnitra Radka Johna a ministra školství Josefa Dobeše a zatím nepřijal demisi ministra dopravy Víta Bárty. "Ústava navíc pro konání prezidenta v těchto věcech nedává žádný termín. Rozumí se, že se má jednat bez "zbytečných" odkladů. Já tento svůj odklad naopak považuji za nezbytný,"řekl listu Václav Klaus. Dodal, že nevyjednané odvolání předsedy jedné koaliční strany znamená rozbití vládní koalice, a tím i vlády. Upozornil, že mu jde jen a jedině o "vyjednání" či "dojednání" tohoto odvolání v rámci koalice ODS, TOP 09 a VV. K současné krizi vládní koalice prezident poznamenal, že nikdy nešlo o věcné otázky, o rozdíl v názorech na politiku vlády, ale o personální střet. Některé skupiny politiků se podle něj cítí odstrčeny, a proto hledají nové. "Je-li všeobecně převládající pocit, že právě ministerstvo vnitra je něco mimořádného a mělo by být - prvně za poslední dvě desetiletí - vyjmuto ze standardního přidělení jedné politické straně, a pomohlo by to zcela poztrácené vzájemné důvěře, pak jsem pro jakékoli uspořádání věcí,"řekl Lidovým novinám Václav Klaus. Zdůraznil také, že nejedná ve prospěch VV ani Víta Bárty.

V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes Václav Klaus uvedl, že všichni tři koaliční partneři pokračovat chtějí a vědí, že je nutné, aby každý z nich v něčem ustoupil. Soudí, že řešením je kompromis a jeho hledání je předmětem přemýšlení všech tří stran během tohoto víkendu. Je přesvědčen, že nevyjednané odvolání několika členů vlády z jedné politické strany (včetně jejího předsedy) by znamenalo rozpad koalice. Prezident listu také řekl, že zdroj dnešní krize by hledal v plánu dvojice poslanců Kristýny Kočí (VV) a Petra Tluchoře (ODS) a lidí kolem nich. Současný šéf bezpečnosti prezidentské kanceláře Radim Bureš by podle Mladé fronty Dnes mohl být prvním kandidátem na možného nestranického ministra vnitra. Do vlády ho údajně tlačí prezident Václav Klaus. Radim Bureš by ve funkci vystřídal předsedu Věcí veřejných Radka Johna. Věci veřejné by se ale definitivně musely vzdát možnosti, že by tento resort obsadily svým kandidátem. "Pan prezident Klaus už Burešovo jméno před premiérem Nečasem zmínil,"řekl deníku nejmenovaný zdroj. Možnost přesunu Radka Johna z pozice ministra vnitra na post ministra bez portfeje komentoval v listu jeden z vyjednavačů TOP 09. "Myslím si, že véčkaři nabídku na protikorupčního vicepremiéra asi přijmou, ale nebude to jen tak. Přijdou zase s nějakou podmínkou,"řekl Mladé frontě Dnes nejmenovaný vyjednavač.


Vít Bárta,  foto: ČTK
Tři citace Víta Bárty z dob šéfování ABL, které by při jednáních neměly být zapomenuty, přináší autorka 99 slov Hospodářských novin. 1. Musíme směřovat k posilování ekonomické a sekundárně politické moci. Statistiky potvrzují, že 40 procent zakázek v EU pro soukromé bezpečnostní agentury je zadáváno veřejným sektorem. 2. My jako topmanagement se chováme stejně jako dosavadní elity a společenský systém minimálně nepodporujeme - děláme maximum pro minimalizaci daňové zátěže, korumpujeme, podporujeme protekcionalismus. 3. Klienta potřebujeme znát. Nemusíme vědět, jak velkého ... má bezpečnostní manažer, ale vědět, že ho má podprůměrně malého a že z toho má problém, je pro řízení takového člověka velmi důležité, píše autorka 99 slov Hospodářských novin.


Policie v tomto týdnu přichystala dvě velké dopravně-bezpečnostní akce. První se týká celé Evropské unie a zaměří se na kontrolu rychlosti, druhá na prodloužený velikonoční víkend a větší počet řidičů na cestách, píše deník Právo. Na silnicích by se v průběhu týdne mělo do kontrol zapojit několik tisíc policistů. Celoevropská dopravní akce, kterou naplánovala mezinárodní organizace Tispol, se bude týkat celé ČR, jednotlivé regiony budou od pondělí provádět kontroly. Záleží na nich, zda kontroly rozšíří na všechny dny, nebo si jen některé z nich vyberou, řekl listu ředitel dopravní policie Leoš Tržil. Zároveň dodal, že na celoevropskou akci plynule naváže opatření k Velikonocům. "Co se týká Velikonoc, budeme řešit hlavně dvě věci. Ve čtvrtek a v pátek rozjezd na prodloužený víkend, takže budeme dělat dohled na významných komunikacích souvisejících s přesunem řady lidí do různých turistických lokalit,"řekl deníku Právo Tržil, podle nějž vyjede také řada zahrádkářů, chatařů a rovněž sváteční řidiči, cyklisté a motorkáři. Druhá část opatření se bude týkat návratu řidičů v průběhu pondělního odpoledne. Řada regionů se zaměří na alkohol, uvedl Tržil. Jak píše deník, řidiči mohou rovněž počítat s tím, že kromě celostátní policie vytáhnou ve větší míře během velikonočního prodlouženého víkendu své radary i strážníci v jednotlivých městech a obcích.


Audit pražského magistrátu ukázal na machinace s automobilovými registračními značkami, v centrálním skladu není dokumentace o vyjmutých registračních značkách z ucelených obalů. Uvádějí to Hospodářské noviny s odkazem na audit, který podrobně popisuje, jakým způsobem Praha uděluje registrační značky. Ukázal, proč měla protekční značky téměř výhradně luxusní auta. Kvůli dokumentu byla na hlavní město nedávno uvalena exekuce. Audit získal až soudní cestou Jakub Sedláček. Deník připomněl, že Jakuba Sedláčka vyprovokovala korupce všedního dne viditelná na silnicích. Všiml si totiž, že snadno zapamatovatelné registrační značky jsou většinou na autech prominentních značek, přestože magistrátní úředníci tvrdí, že registrační značky přiděluje náhodným výběrem počítač. "I když je audit napsaný diplomatickým jazykem, je mnohem kritičtější, než magistrát dosud přiznával. Ta zpráva není uspokojivá, nekončí to"řekl deníku Jakub Sedláček. Podle listu audit vypracovaný interními auditory magistrátu naznačuje, kde jsou slabá místa systému přidělujícího registrační značky aut. Vedení Prahy přitom tvrdí, že výběr provádí počítačový systém a vše je dílem náhody. V auditu ale stojí, že "není prováděno včasné a průběžné zaevidování dodaných sérií do elektronického systému a není prováděna kontrola". Kontrolorům vadilo, že odůvodnění není uloženo v centrálním skladu, zvlášť když to žádá nařízení ředitele odboru. Magistrátní auditoři ale nezkoumali, pro koho jsou značky vyjímány. Interní pravidla magistrátu totiž vyjmutí značek z číselné řady umožňují. Jakub Sedláček Hospodářským novinámřekl, magistrát pořádá i o další dokumenty.