Přehled tisku

0:00
/
0:00

Deníky se věnují výrokům poslance Věcí veřejných Jaroslava Škárky, že si ministr dopravy Vít Bárta kupoval loajalitu poslanců 'véček' penězi. Jak uvádí deník Právo, někteří zástupci Věcí veřejných volají po Škárkově hlavě, padla první trestní oznámení a objevily se i spekulace, že je druhý muž strany řízen kmotry z plzeňské ODS.

Jaroslav Škárka
Deníky se věnují výrokům poslance Věcí veřejných Jaroslava Škárky, že si ministr dopravy Vít Bárta kupoval loajalitu poslanců 'véček' penězi. Jak uvádí deník Právo, někteří zástupci Věcí veřejných volají po Škárkově hlavě, padla první trestní oznámení a objevily se i spekulace, že je druhý muž strany řízen kmotry z plzeňské ODS. Škárka Právuřekl, že to byla mystifikace a že tomu nikdo nemůže věřit. Na otázku, proč si k mystifikaci vybral zrovna ministra Bártu, uvedl, že to byl okamžitý nápad. Místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová označila slova Jaroslava Škárky za vysvětlení hodné fiktivního kazašského reportéra Borata. Narážela nejen na to, že se právě vrátil z Kazachstánu, ale i na fakt, že se nemohla vyznat v jeho výrocích.


Heider Heydrich
Popuzení a velmi negativní ohlasy mnoha lidí nejspíš odradily Heidera Heydricha, syna nacistického zastupujícího říšského protektora, aby se angažoval v pomoci opravit zámek v Panenských Břežanech u Prahy. Jak uvádí Právo, v něm Heydrichova rodina v průběhu druhé světové války sídlila. V pondělí 21. března se Heider Heydrich objevil v Panenských Břežanech a spolu s historiky a zástupci rodiny, která nyní areál včetně zámku vlastní, si chátrající budovu prohlédl. Když viděl, v jakém je žalostném stavu, nabízel svou pomoc. Jeho utajovaná návštěva se ale záhy dostala na veřejnost a strhla se přestřelka názorů na takovou snahu člověka s kontroverzním jménem. Zatímco se například zástupci Vojenského historického ústavu, ředitel lidického památníku či starosta Břežan shodli, že děti nemohou za činy rodičů a Heider, který Čechy opouštěl jako desetiletý, nemůže mít s činy svého otce nic společného, jiní si myslí opak. Starosta dostal 25 silně nesouhlasných e-mailů. Asi třetina pisatelů po vysvětlení vše pochopila, ale zbylí reagovali popudlivě.


Z 23.000 českých vojáků jich 343 přijde v nejbližší době o hodnost a tedy i o část výplaty. Nedosáhli totiž stanoveného vzdělání pro svou funkci a už to ani nemohou stihnout. Informují o tom Lidové noviny. Stanovené kvalifikační předpoklady upravuje vyhláška, pod níž je podepsaný ještě minulý ministr obrany Martin Barták. Potřebné vzdělání si vojáci mohou doplnit do 31. srpna 2012, což už ale podle listu nestihnou. Nejproblematičtější skupinou v armádě jsou četaři a rotní, po nich přicházejí na řadu vyšší hodnosti bez bakalářského či magisterského vysokoškolského titulu, píše deník. Armáda vojáky propustit nemusí, přeřadí je na funkce, kde takové vzdělání nepotřebují. Personální potíže prý uvnitř vojska nevzniknou, na uvolněná místa je už dnes dost zájemců. S odebráním hodností souvisí i snížení měsíčního příplatku. Podle Lidových novin například poručíci, kteří si nedodělali vysokou školu, mohou přijít až o polovinu z dosavadního třítisícového bonusu k výplatě, rotní o několik stovek.


Foto: Ministerstvo obrany ČR
Na české poměry je to mimořádná reklamace, píše Mladá fronta Dnes, o reklamaci letadel za 3,5 miliardy korun. Armáda vrací zbrojařské firmě Omnipol dopravní letouny CASA. Španělské stroje neprošly kontrolními a vojskovými zkouškami. Omnipol má tři týdny na odstranění závad. Mladá fronta Dnes zjistila, že odhalené potíže jsou rozsáhlejší, než se dosud vědělo. Letounům nefunguje správně například ochranný systém. Ten je nutný k přepravě vojáků do válečných oblastí. Právě kvůli létání do takových míst armáda letouny CASA kupovala. Kromě toho mají stroje potíže i s navigací. Situace je natolik vážná, že ministerstvo obrany připravuje i krizový plán - tedy že by v případě přetrvávajících potíží letadel odstoupilo od smlouvy či část letadel vrátilo.


Ivan Langer
Ivan Langer je zpátky. I kdy jen jako jeden z 32 členů bezpečnostní komise ODS. Podle Lidových novin však Ivan Langer nikdy neodešel. Voliči ho sice ve sněmovních volbách vykroužkovali a na následném stranickém kongresu neobhájil místopředsednickou funkci. Dlouholetý místopředseda ODS a bývalý ministr vnitra si však za léta v politice dokázal vybudovat síť lidí, kteří jsou mu loajální. Její síla se ukázala právě v tom, do jaké míry přežila i poté, co se z Langera stal řadový člen. Vedení ODS si na jedné straně uvědomuje, že vliv člověka bez mandátu nelze do nekonečna prodlužovat. Na druhé straně předseda Nečas se vyznačuje značnou nedůvěřivostí, která podle některých brzdí až paralyzuje rozhodování ODS i vlády. A tady vzniká role pro Langera jako člověka, který nabízí Nečasovi klid podle hesla "lepší ďábel, kterého znáš, než ďábel, kterého neznáš." Ministr vnitra John při svém nástupu otevřeně označoval za svůj cíl "delangerizaci" policie. Nečas mohl takto dát najevo véčkařům, že oni mu kádrovat lidi nebudou.


Ministr dopravy Vít Bárta /VV/ předloží ještě na jaře vládě návrh, aby bohatí řidiči platili za přestupky mnohonásobně vyšší pokuty než ostatní motoristé. Deníku Právo to potvrdil mluvčí ministerstva Jakub Ptačinský. Pokuty se mají ve správním řízení stanovovat buď podle měsíčního příjmu řidiče, jeho ročního daňového přiznání, kubatury vozidla nebo aktuální hodnoty auta, v němž bude přestupek spáchán. Dosáhnout by mohly až 150 tisíc korun. Která z těchto čtyř variant v definitivním návrhu bude, se rozhodne až na základě připomínek z meziresortního řízení. Jak už Bárta dříve řekl, je potřeba, aby agresivita za volantem byla trestána maximálně přísně a pokuta byla pro každého citelná, tedy i pro bohatého člověka. Zalepila by se tak nynější mezera v motoristické legislativě, kdy je řidič za vážný přestupek postižen buď jen mírnou pokutou, anebo rovnou vězením.


Starosta Nového Bydžova na Hradecku Pavel Louda (ODS) podal v souvislosti s březnovým pochodem Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) trestní oznámení na bývalé ministry Ondřeje Lišku, Michaela Kocába a Džamilu Stehlíkovou. Uvedla to Mladá fronta Dnes v příloze pro hradecký kraj. Exministři se 12. března zúčastnili církevního pochodu, který byl narychlo svolán namísto pochodu romských aktivistů. Postavili se do čela shromáždění místních Romů, aktivistů a antifašistů, kteří se v jedné z ulic snažili zabránit nahlášenému pochodu DSSS. Policie pak shromáždění z trasy pochodu DSSS za použití koní a obušků vytlačila. "Jen zneužili místní lidi a vystavili je nebezpečí, zatímco sami se stáhli a utekli, když je pak policie rozháněla,"řekl Louda o Liškovi s Kocábem. Trestnímu oznámení čelí i starosta Louda. V sedmitisícovém Novém Bydžově se situace vyhrotila loni v listopadu po několika přepadeních a znásilnění mladé ženy. Starosta Pavel Louda tehdy vydal prohlášení ostře kritizující Romy a vyhlásil sérii opatření proti problémovým obyvatelům.


Česká stavební společnost Metrostav chce prostřednictvím nové dceřiné firmy Metrostav Deutschland soutěžit o veřejné zakázky na německém a rakouském trhu. Důvodem rozrůstání Metrostavu je i zásadní změna podmínek na pracovním trhu v těchto dvou zemích. Od 1. května totiž končí takzvané přechodné období pro volný pohyb pracovníků a služeb. Informují o tom Lidové noviny. Metrostav, který razí například pražský tunel Blanka, půjde na německý a rakouský trh hlavně s tunelářskými technologiemi. Zda bude firma využívat vlastní pracovní sílu, nebo sáhne i k náboru místních pracovníků, se rozhodne až podle konkrétní zakázky. Společnost Metrostav vyhledává aktivity na zahraničních trzích už delší dobu. Například na Islandu postavila dva silniční tunely a ve Finsku provedla ražbu přístupových tunelů helsinské podzemní dráhy. Další veřejnou zakázku na ražbu dvou jednokolejných tunelů metra v Helsinkách získala letos v únoru.


Foto: Evropská komise
Prodeje přes internet vzrostly proti loňskému roku o pětinu a za posledních pět let se zdvojnásobily. Jak uvádí Hospodářské noviny, internet však není jen prostorem pro nákupy, ale i fenoménem, který mění český maloobchod. Internet vytváří hyperkonkurenční prostředí, ve kterém si každý zákazník může během několika sekund najít, za kolik nabízí konkrétní produkt konkurence, a až pak se rozhodovat. Už to není jen záležitost pro mladou internetovou generace, polovina uživatelů je podle průzkum starší 35 let. I kvůli tomu je stále těžší oslovit konkrétního zákazníka. Situaci ještě zdramatizovalo propouštění v posledních letech, kvůli kterému začali Češi více šetřit. Obchodníci se jim snaží vyhovět co nejnižšími cenami a dostávají se do spirály stále nižších marží. Statistiky nenaznačují jen složité podnikání obchodníků, vyplývá z nich také, že Češi opět našli cestu do obchodů a utrácí nejvíce od rekordního roku 2008.


Foto: Evropská komise
Když škola přestane dítě zvládat, podepíše s jeho rodiči smlouvu o nápravě. Podle zveřejněných detailů budou sankce za její porušení tvrdé - vyhazov dítěte už ze základní školy či ztráta sociálních dávek. Jak píše Mladá fronta Dnes, nové smlouvy budou dobrovolné. Rodič, který ji odmítne podepsat nebo následně poruší, však musí počítat s tvrdými sankcemi. Ve smlouvě budou konkrétní povinnosti rodičů i učitelů, jejichž dodržování si škola bude moci vynutit. Dětský psycholog Václav Mertin byl původně velkým kritikem smluv, které ministr Dobeš "okopíroval" ze zahraničí, nyní však s ministerstvem spolupracuje, aby je zjemnil. Nastínil, že rodič musí být předem upozorněn na možné navazující kroky pro případ, že smlouvu nepodepíše nebo ji nebude plnit. Školy se smlouvám většinou nebrání.