Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Nepokoje v Egyptě vypukly i v nejnavštěvovanějším turistickém středisku Hurghadě, Česko však evakuaci svých turistů nechystá, napsala Mladá fronta Dnes.

Foto: ČTK
Nepokoje v Egyptě vypukly i v nejnavštěvovanějším turistickém středisku Hurghadě, Česko však evakuaci svých turistů nechystá, napsala Mladá fronta Dnes. Narozdíl od Velké Británie, Spojených států, Belgie a dalších zemí, které do Egypta pro své občany posílaly během víkendu letecké speciály, z ruzyňského letiště naopak v pondělí ráno letadlo s turisty do Egypta odletělo. A to i přesto, že demonstrace a rabování dorazily nejen do Hurghady, ale i do dalšího oblíbeného letoviska Šarm-aš-Šajchu. A dokonce přes doporučení českého ministerstva zahraničí, aby čeští občané cestovali do Egypta jen v nutných případech. Češi jsou v klidu, uvádí deník, stejně jako například Němci nebo Rusové. Zakoupené zájezdy neruší, rozhodně ne dobrovolně. Několik zájezdů odložily samy kanceláře, většina z nich ale zvolila jinou taktiku: pokud je klienti osloví s tím, že do Egypta nechtějí jet, přestože mají koupený zájezd, nabídnou jim alternativu. V současné době je v Egyptě zhruba 1100 Čechů, upřesnila Mladá fronta Dnes.


Ani sama vláda neví, kolik vlastně stála tzv. "Vondrova" zakázka z doby českého předsednictví Evropské unii. Uvádějí to Hospodářské noviny. Pochybnou zakázku na audiovizuální a tlumočnické služby během předsednictví se snaží vláda vysvětlit už pátý den. Na webu zveřejňuje smlouvy, ministr Vondra jako hlavní aktér předsednictví tvrdí, že bylo nutné utratit stamiliony, protože v Česku konalo víc summitu, než se původně předpokládalo. Jenže všechna vysvětlení spíš vyvolávají jen další otázky, soudí deník. Dosud se například přesně neví, kolik jsme ve skutečnosti zaplatili. Deník Právo minulý týden přinesl částku 766 milionů a nikdo ji nezpochybnil. Na účet firmy Promopro, která měla služby zajistit, přiteklo 525 milionů - zbytek prý tvořily různé zápočty a dobropisy, které nikdo nedokáže rozklíčovat. Detektivové zřejmě neseženou neprůstřelné důkazy, že zakázku někdo ovlivnil či dokonce uplatil. Pokud se však jednalo o trestuhodné plýtvání, nemuseli by mít problém: smlouvy a faktury přeci podepisovali konkrétní lidé, uzavírají Hospodářské noviny.

Premiér Petr Nečas v souvislosti s podezřelou zakázkou z doby českého předsednictví o odvolání ministra Alexandra Vondry v tuto chvíli neuvažuje, napsal deník Právo. Vondru považuje za dobrého ministra obrany a nevidí k odvolání důvod, jak uvedl v nedělním debatním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. "Samozřejmě pokud by někdo udělal kroky, které by nebyly správné, musí za ně nést politickou odpovědnost. Zatím žádné takové informace, které by se týkaly Alexandra Vondry, nejsou,"řekl předseda vlády v televizi. A to přes vyjádření některých Vondrových podřízených, expremiéra Mirka Topolánka a také bývalého šéfa Úřadu vlády Jana Nováka, podle kterých Vondra o zakázce za zhruba tři čtvrtě miliardy pro společnost Promopro věděl. Podle Petra Nečase je ale evidentní, že Vondra smlouvy nevyjednal ani nepodepsal. Upozornil také na to, že tehdejší Vondrovi podřízení dnes často pracují na ministerstvu financí a jejich nynější vyjádření jsou poněkud jiná, než uváděli dříve v písemné podobě, píše Právo.


Dvě miliardy korun navíc nejspíš nespokojené lékaře v nemocnicích neudrží. Vyplývá to z průzkumu Lidových novin, které oslovily všechny krajské koordinátory Lékařského odborového klubu. Ten inicioval protestní akci Děkujeme, odcházíme, během níž dalo výpověď zhruba 3800 nemocničních lékařů. Nabídku ministra zdravotnictví z minulého týdne sice vedení odborů vnímá jako vstřícný krok, nejspíš ji ale odmítne. Tlačit na ně totiž budou regiony, které žádají větší záruky. "Nikdo z lékařů ani akademická obec, profesoři, docenti, neriskovali své postavení a kariéru kvůli tomu, aby někomu přidali patnáct korun na hodinu. Chceme systémové řešení,"řekla deníku členka předsednictva odborů Marcela Sojáková. Odborům se nelíbí hned několik věcí. Ministrův návrh prý jasně nezaručuje, že peníze půjdou na platy, ani to, že se doktoři ve výpovědi budou mít kam vrátit. Odbory o návrhu s ministrem jednají v pondělí, předloží prý i vlastní návrh, který všechny sporné body řeší. Prostor pro vyjednávání ale není veliký, napsaly Lidové noviny.


Petr Nečas,  foto: Vláda ČR
Premiér Petr Nečas hrozí rezignací, pokud by vláda dala opoziční sociální demokracii právo vetovat některé návrhy kabinetu, jak o tom uvažují vládní Věci veřejné. Informuje o tom Mladá fronta Dnes s odvoláním na Nečasovo vyjádření v pořadu Na rovinu, který v pondělí večer odvysílá TV Public. "Je nutné, aby si Věci veřejné ujasnily, zda jsou v opozici, nebo v koalici. Není možné být tak trochu obojí, nejde být opozice ve vládě a současně opozice ve Sněmovně,"řekl Nečas. Nedávné internetové hlasování voličů VV ukázalo, že příznivci strany například chtějí, aby byly důchodové a zdravotnické reformy schváleny jako ústavní zákon. Koalici však k ústavní většině v dolní komoře chybějí dva hlasy a v Senátu ji také nemá, proto by musela o podpoře vyjednávat s opozicí, tedy především s ČSSD. Deník rovněž připomíná, že podle ministra dopravy Víta Bárty, který je považován za neformálního lídra VV, je až po dohodě s ČSSD možná i dohoda o rušení lůžek v nemocnicích. "Pokud by se vláda nebyla schopna domluvit na zásadních věcech, nemá cenu se trápit a pokračovat v něčem, co nemá politickou perspektivu a co by bylo jen běžnou údržbářskou vládou. V čele takové vlády bych určitě neseděl," prohlásil podle MfD Nečas. Mezi VV a Nečasovou ODS vzniklo v poslední době několik konfliktů - naposledy kvůli podezření, že bezpečnostní agentura ABL, kterou Bárta založil a před vstupem do politiky řídil, v minulosti sledovala komunální politiky včetně členů ODS v Praze 11. Spor mezi ODS a VV vypukl i kvůli způsobu výběru nového policejního prezidenta.


Foto: CzechTourism
Stát hodlá podle deníku E15 více apelovat na občany, aby ve vyšší míře kupovali regionální potraviny, a podpořili tak tuzemské producenty. Ministerstvo zemědělství proto začalo v pátek hledat firmu, která natočí třináctidílný cyklus propagující projekt Regionální potraviny a zajistí jeho vysílání v některé z celoplošných televizí. Předpokládaná cena zakázky je téměř dva miliony korun bez DPH, informuje E15. "Televizní cyklus bude mít za cíl představit projekt Regionální potravina, upozornit na výhody spotřeby regionálních potravin a také prezentovat vybrané oceněné produkty a jejich výrobce," uvedlo ministerstvo v zadání zakázky. Každý díl, který potrvá deset minut, bude doplněn informacemi o cestovním ruchu v daném kraji a o tamních kulinářských specialitách. E15 píše, že natáčet by se mělo ve 13 krajích, ne v Praze. Podpora státu tuzemským výrobcům je podle deníku jednou z možností, jak podpořit potravinářské i zemědělské podniky v době, kdy stát šetří, omezuje část výdajů na zemědělství a také usiluje o vyjednání lepších podmínek pro české zemědělce po roce 2013, kdy v Evropské unii začnou platit nová pravidla pro financování zemědělského rezortu


Vrchní soud v Praze minulý týden rozhodl o tom, že se blogerka Kateřina Sidonová musí omluvit za nevhodné výroky, které v roce 2008 uveřejnila na internetu o hudebníkovi Danu Šustrovi. Lidové noviny informují, že jde o druhý podobný případ v Česku. Překladatelka Sidonová na blogu časopisu Respekt napsala, že se muzikant Šustr kdysi chlubil prstenem, který má po "Žiďákách", co za války "vyfičeli komínem". Pražský městský soud v září loňského roku Šustrovu žalobu odmítl s tím, že příběh popsaný na blogu dostatečně potvrdila svědkyně. Vrchní soud v Praze ale v úterý nařídil, aby se blogerka za svůj webový příspěvek hudebníkovi omluvila, protože svá tvrzení neprokázala. Sidonová nadále tvrdí, že napsala čistou pravdu, a považuje proto rozhodnutí za nespravedlivé. Její advokát zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu. Šustr případ odmítl komentovat, napsal deník.