Přehled tisku

Vít Bárta, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes komentuje vystoupení ministra dopravy Víta Bárty. Místopředseda strany Věci veřejné a bývalý majitel bezpečnostní agentury ABL komentoval obvinění z toho, že ABL bez zakázky sledovala politiky ODS z Prahy 11.

Vít Bárta,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes komentuje vystoupení ministra dopravy Víta Bárty. Místopředseda strany Věci veřejné a bývalý majitel bezpečnostní agentury ABL komentoval obvinění z toho, že ABL bez zakázky sledovala politiky ODS z Prahy 11. Potíž je i v tom, že protikorupční program této městské části začal později, než ABL sledovala její tehdejší starostku, která ležela v žaludku svému nástupci, který je Bártův přítel a uzavřel s jeho firmou mnohamilionové zakázky, píše deník. "Bylo vidět, že pan Bárta umí tak pěkně žoglovat slovy, že by mu slušelo přízvisko Zlatoústý," komentuje deník a upozorňuje, že šmírování Bárta přeložil jako prověřování potencionálního klienta. Zprávu detektiva o sledování starostky původně označil jako falsum a dnes tvrdí, že měl právo se domnívat, že jde o falsum. "Ano, právo se něco domnívat má každý. Druhý bod pro pana Zlatoústého," hodnotí Mladá fronta Dnes. A jak Bárta vysvětlil, že před několika dny sledování strikně vyloučil a dnes celou věc přiznává? Bárta doslova řekl: "Umím si představit, že detektiv, který má shromáždit nějaké reference, nějakou chvíli toho člověka sleduje..." A deník se ptá: "Je možné něco jednoznačně vyloučit a zároveň si umět představit, že se to děje? je, záleží jen na tom, jak velkou máte představivost. Jestli i v tomto případě získá pan Zlatoústý bod, se ještě ukáže. Záleží na tom, jak dobrou představivost má premiér Petr Nečas. Pokud si umí představit, že mu někdo jednoznačně dává čestné slovo, a přitom mu tak trošičku neříká pravdu, nemá se Vít Bárta čeho bát," soudí Mladá fronta Dnes.


Policie ukončila vyšetřování toho, jak byla od června 2008 do ledna 2009 udělována česká víza na Ukrajině. Uvedly to pondělní Lidové noviny. V uvedeném období mohli žadatelé na generálním konzulátu ve Lvově získat české vízum jenom po předchozí povinné telefonní registraci v call centru, která podléhala poplatkům. Zhruba třísetkorunový poplatek tehdy zaplatilo přibližně 30.000 cizinců. Podezření budil nejen tento způsob fungování, ale i to, že peníze mířily na účet firmy Jihomoravská provozní vybrané bez konkurzu. Někteří z žadatelů si takový postup nenechali líbit a 161 z nich se obrátilo na soud. Obvodní soud pro Prahu 1 jim loni v červnu dal částečně za pravdu a nařídil, aby ministerstvo zahraničí Ukrajincům peníze vrátilo. Kriminalisté dospěli k závěru, že trestný čin se nestal. "Na konci roku jsme rozhodli, že není důvod zahajovat trestní řízení. Podle našeho názoru nedošlo ke spáchání trestného činu," cituje deník mluvčího protikorupčního útvaru Romana Skřepka. Proč prověřování trvalo tak dlouho, odmítl mluvčí komentovat.


Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman minulý týden odvolal z funkce šéfa trestního odboru na Nejvyšším státním zastupitelství Stanislava Potoczka. Píše to pondělní vydání deníku Právo. Podle listu to byl právě Potoczek, kdo na konci května 2007 rozhodl o odejmutí případu někdejšího vicepremiéra a šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka přerovským žalobcům a předání věci státnímu zastupitelství v Jihlavě. "Tím fakticky dopomohl k Čunkovu očištění," píše list. Šéf jihlavských žalobců Arif Salichov následně nadvakrát Čunkovo stíhání v údajné korupční kauze zastavil, přestože původní žalobce z Přerova Radim Obst chystal na tehdejšího předsedu lidovců obžalobu. Jedním z největších kritiků tehdejšího Potoczkova postupu, který jej veřejně označil dokonce za nezákonný, byl jiný žalobce z Nejvyššího státního zastupitelství Roman Hájek, uvádí Právo. Hájka podle deníku Zeman ve středu dosadil na Potoczkovo místo. Potoczka převedl na post řadového žalobce na mezinárodním odboru Nejvyššího státního zastupitelství.


Největší česká hudební vydavatelství vyjednávají o tom, že na jaře své archivy zveřejní na webu a každý, kdo bude připojen k internetu, bude moci tuto hudbu poslouchat zdarma. Platit by lidé měli až v případě, že si chtějí sklady stáhnout a poslouchat je i tam, kde internet není. Napsaly to pondělní Hospodářské noviny, podle nichž se tak vydavatelství snaží čelit propadu prodeje klasických CD a nelegálnímu stahování hudby. Deník také píše, že vydavatelé zároveň lobbují u ministra kultury za to, aby stát uzákonil tvrdší postihy "pirátství", a to hlavně pro ty, kdo hudbu na web ilegálně ukládají. Nový projekt se má podle informací HN jmenovat JetStream nebo JetMusic, a pokud odstartuje v plné šíři, mohl by fungovat jako ústřední digitální archiv pro stovky tisíc alb české populární hudby. Prostřednictvím webu se nyní podle deníku v tuzemsku prodává jen pět procent hudby, tedy až desetinásobně méně než ve světě. Pokud jde o prodej klasických nosičů hudby, v polovině 90. let jich Češi ročně koupili 9,5 milionu, loni jen kolem 1,5 milionu, píšou Hospodářské noviny.


Inspekce ministra obrany se začala zabývat podezřelou zakázkou, kdy zdravotnická základna v Bystřici pod Hostýnem nakoupila pro armádu přes 11.000 autolékárniček za více než 8,5 milionu korun. O případu informují deník E15 a Lidové noviny. Podle E15 inspekce údajně chystá trestní oznámení. Že se tento orgán nákupem autolékárniček zabývá, potvrdil Lidovým novinám ministr obrany Alexandr Vondra. "Mezi autolékárničkami jde o mercedesy. Zdá se, že nákup předražený není. Otázka ale je, jestli takový luxus vůbec k něčemu potřebujeme," cituje E15úředníka obeznámeného se zakázkou. Náměstek ministra obrany Michael Hrbata ale podle Lidových novin nákup brání. "Jsou to různé druhy lékárniček a mají jiné vybavení než ty pro osobní vozy. Nelze to srovnávat s těmi, které koupíte v obchoďáku za dvě stovky,"řekl deníku.