Přehled tisku

Jiří Čunek na sjezdu KDU-ČSL, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Deník Právo se ve svém komentáři vrací k víkendovému sjezdu lidovců v Pardubicích. KDU-ČSL připomínala podle komentátora sociální demokracii za jejích největších krizí. Někteří delegáti sami přicházeli za novináři a litovali, že musí ještě nějaký čas vydržet s "tím v čele strany". To se stalo po projevu šéfa lidovců Jiřího Čunka, který byl veřejným praním špinavého prádla.

Jiří Čunek na sjezdu KDU-ČSL,  foto: ČTK
Deník Právo se ve svém komentáři vrací k víkendovému sjezdu lidovců v Pardubicích. KDU-ČSL připomínala podle komentátora sociální demokracii za jejích největších krizí. Někteří delegáti sami přicházeli za novináři a litovali, že musí ještě nějaký čas vydržet s "tím v čele strany". To se stalo po projevu šéfa lidovců Jiřího Čunka, který byl veřejným praním špinavého prádla. Napadení v čele s ministrem financí Miroslavem Kalouskem se ale většinou tvářili, jako kdyby Čunek neexistoval. Ten se tak ocitl v pozici boxera, který vložil všechno do rány, ale zjistil, že vedl boj se stíny. Muselo to hodně bolet, uvádí komentátor Práva.

Ke sjezdu lidovců se vracejí i Lidové noviny. Na víkendovém jednání strany podle deníku nezazněla žádná opravdu zajímavá politická vize. Strana tak může mít problémy obhájit v podzimních volbách alespoň pozice, které drží nyní. Na programovém sjezdu KDU-ČSL se o programu nediskutovalo. Důležitější bylo podle komentátora jednak to, že si předseda Jiří Čunek vyřizoval účty se svými kritiky (nejvíce se podle listu pustil do svého předchůdce Miroslava Kalouska), a jednak střet představitelů levice se zastánci většího příklonu k pravici a vládnímu reformnímu programu. U obou soubojů lze podle deníku jen těžko najít vítěze. "Strana zmítaná skandály svého předsedy i neujasněnou orientací svých členů a zpochybňující vlastní cíle z posledního volebního programu může mít v podzimních volbách veliké potíže obhájit alespoň pozice, které drží nyní," uzavírají LN.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Komentátor Mladé fronty Dnes se věnuje Topolánkovu projevu na lidoveckém sjezdu. "Premiérovi tentokrát neujely nervy. Mluvil jasně, chladnokrevně a s rozmyslem. "Klidná síla" se totiž v polovině volebního období ohlíží, zda nemá po příštích přepřáhnout, píše list. Topolánkův projev byl podle komentátora odpovědí Čunkovi, který kritizoval hlavně Miroslava Kalouska. "Topolánek, který bojoval za Kalouska, bojoval i za svou vládu. Promyšlený projev Jiřího Čunka totiž znamenal její první vážné ohrožení. Pokud vezmou lidovci předsedovu výzvu k uskutečňování sebevědomé vlastní politiky vážně, je s Topolánkovým kabinetem amen. Hlasování o Hovorkových radikálních návrzích sice ukázalo, že zatím ještě přežije. Sjezdové NE k prodeji zdravotních pojišťoven do soukromých rukou zase naznačilo, že nemusí přežívat dlouho," uzavírá deník.

Také Hospodářské noviny se zamýšlejí nad tím, jakou roli hraje předseda Jiří Čunek v čele KDU-ČSL. Modernizace strany, kterou vyhlásil Josef Lux, se podle deníku nekoná. "Když se Čunek snažil přesvědčit delegáty, že za propad strany nemohou jeho skandály, ale předchůdce Miroslav Kalousek, snad potěšil odpůrce ministra financí. I řadě z nich však tuhly rysy, když lidovecký šéf črtal obraz budoucí KDU-ČSL, jejíž politici jsou "známi svou bezúplatností"," píšou HN. Možná i pod tímto dojmem nakonec podle HN většina delegátů nehlasovala pro razantní návrhy poslanců Hovorky a Šojdrové, jež by zavázaly KDU-ČSL k odmítnutí transformace pojišťoven na akciovky. "Osud reforem po víkendu ale dál zůstává na vážkách. Těžko ale čekat větší zapálení od strany, jejíž šéf ohlašuje hon na čarodějnice, členové spatřují stále méně světla v tunelu a se slzou v oku vzpomínají na minulost," uzavírá deník.


Lidové noviny píší o tom, že byl objeven spis o Mašínech. Unikátní dokument z r. 1955, který zachycuje soudní líčení s dopadenými členy skupiny bratří Mašínů, však podle zjištění deníku neleží někde v archivu, ale v žalostném stavu na státním zastupitelství v Praze. Stránky jsou potrhané a rozpadají se. Obsahují například i dosud nepublikované protokoly o výkonu trestu na Ctiborem Novákem a Zbyňkěm Janatou, kteří byli popraveni 2. května 1955. Spis by měl být uložen ve fondu Nejvyššího soudu v Národním archivu. Podle archivářů, kteří o něm doposud neměli tušení, je krajně neobvyklé, aby byl na státním zastupitelství. To přitom není ochotno vysvětlit, k čemu ho vlastně potřebuje, napsaly Lidové noviny.


Růst cen potravin se po měsících zastavil, uvedla Mladá fronta Dnes. Vyplývá to z průzkumu, který si deník nechal provést ve 140 obchodech po celé zemi. Některé potraviny po skoku, k němuž došlo koncem loňského roku, znovu dokonce zlevnily. Jedná se hlavně o máslo, mléko a některé mléčné výrobky. Je to důsledek přebytku mléka na evropském trhu. Zlevňovala i vejce, mouka nebo třeba čokoláda. Do budoucna se ale lidé budou muset smířit s tím, že potraviny budou dále zdražovat. Půjde hlavně o margaríny, oleje, rýži a těstoviny. Důvodem je růst surovin na světových trzích. Z průzkumu vyplývá i to, že cenové rozdíly mezi obchodními řetězci se zmenšují, napsala Mladá fronta Dnes.


Nesouhlasím-li s policistou, hned se s ním neperu, píše sociolog Ivo Možný v Lidových novinách. Oceňuje přitom postup soudce Luboše Vlasáka, který osvobodil bývalého policistu Tomáše Čermáka. Ten byl obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele a násilí na Kateřině Jacques při prvomájové demonstraci pravicových radikálů v r. 2006. Jacques ze Strany zelených proti neonacistům protestovala a policista se ji snažil pacifikovat. Politička se s ním přitom prala a strhla mu služební odznak. To, že byl policista osvobozen, považuje Možný za vítězství smyslu pro spravedlnost, posilu právního státu a významný precedens v posuzování podobných případů do budoucnosti. "Znám nejméně jednu zemi na světě," píše autor, "a dodržování lidských práv tam má vysokou hodnotu, kde člověk, který neuposlechne pokynů policisty, si musí přičíst následky sám."


Společnost Microsoft přitvrdila v boji proti softwarovým pirátům. Od pondělí se lidem, kteří neoprávněně používají systém Microsoft Vista, spustí v počítači program, který je má dovést k registraci a legalizaci produktu. Píšou to Hospodářské noviny, Lidové noviny a Mladá fronta Dnes. Pokud uživatel Vistu nezlegalizuje do 30 dnů, přestane mu systém Windows fungovat a počítač se v podstatě zablokuje. Jedinou věc, kterou počítač uživateli po uplynutí třicetidenní lhůty povolí, je registrace Windows po internetu. Podle Microsoftu je nyní v Česku systém Windows Vista nainstalován na zhruba 600.000 počítačích. Asi pětina z toho jsou nelegální kopie systému. V případě verze XP je z tuzemských 4,3 milionu kopií nelegálních asi 32 procent.


Koupit chalupu v Česku je dnes dražší nežli v Alpách, zjistily Hospodářské noviny. Výstavná patrová chalupa v Krkonoších vyjde na dvanáct milionů korun, nový stometrový byt nejméně na šest. Třípokojový apartmán v rakouském Kitzbühelu přitom stojí šest milionů. Je to důsledek stálého posilování koruny i toho, že trh s realitami v Česku je poměrně malý. Je tu podle posledního sčítání 430 tisíc chat a chalup, ale pokud si chce někdo takovou nemovitost koupit, musí stále více hledat. Tomu také odpovídá růst cen, které se ročně zvyšují o desítky procent. Majitelé chalupy neradi prodávají, raději je pronajímají cestovkám. "Zájem českých klientů o takovou dovolenou je enormní a stále roste," cituje deník mluvčího Čedoku Tomáše Brejchu.