Sjezd lidovců: kritická slova zřejmě bez vážnějších důsledků

Sjezd KDU-ČSL, foto: ČTK

Předseda lidovců Jiří Čunek se na sjezdu KDU-ČSL nevyhnul ostřejší výměně názoru se svými kritiky, přesto šéfem strany zůstává. Premiér a lídr partnerské ODS Mirek Topolánek zase počastoval lidovce nečekaně ostrou kritikou, ti ale přesto zůstávají pevnou součástí vládní koalice.

Jiří Čunek,  foto: ČTK
Volba vedení sice nebyla a neměla být součástí víkendového sjezdu KDU-ČSL, nicméně pokus nastolit tuto otázku se vyskytl. Zůstal však jen okrajovou záležitostí a nepodpořili ho ani Čunkovi kritici, které předseda obvinil z intrik a kteří mu oplatili slovy o vytváření si vnitřního nepřítele místo vize. Podle politologa Petra Justa by totiž výměna lídra strany nyní nebyla výhodná: "Čunkovi kritici předpokládají, že strana nepříliš uspěje ve volbách do krajských zastupitelstev a do Senátu, které budou na podzim tohoto roku. A domnívají se, že měnit vedení teď, půl roku před těmito krajskými a senátními volbami, by bylo nerozumné. Protože ten nový, kdo by přišel po Jiřím Čunkovi, tak by v podstatě musel nést následky těch voleb, které pro lidovce pravděpodobně nebudou nějak příliš úspěšné."

Přestože právě z řad KDU-ČSL zaznívá častá kritika reforem zdravotnictví a tyto otázky byly předmětem jednání, nakonec lidovci sice odmítli prodej zdravotních pojišťoven, nikoli však jejich transformaci na akciové společnosti, kterou jako první krok navrhuje resortní ministr. Neprošly ani výzvy na zrušení poplatků pro děti a seniory, ani další návrhy kritika reforem, poslance Ludvíka Hovorky. Petr Just vysvětluje:

Sjezd KDU-ČSL,  foto: ČTK
"Tady sehrál důležitou roli i projev premiéra Mirka Topolánka, který byl nečekaně ostrý, nečekaně kritický. Nebývá zvykem, aby předseda partnerské koaliční strany na sjezdu vystupoval takto kriticky, ale to je dáno tím, že právě otázky reformy zdravotnictví, poplatků, v současné době hýbou celou společností. Jsou oblastí zásadního střetu nejenom mezi vládou a opozicí, ale i v rámci koalice. A Mirek Topolánek zcela logicky se snaží udržet vládu jednotnou. Proto mu tak záleží na tom, aby se tady neobjevily nějaké disentující návrhy v rámci koalice a snažil se lidovce přesvědčovat, že vlastně vláda plní jejich volební program. Myslím, že v tomhle ohledu přišel Mirek Topolánek docela dobře připraven, protože si vytahal přímé citace z volebního programu KDU-ČSL, právě z těch kapitol o zdravotnictví, veřejných financích, sociálních záležitostech."

Podle Justa sice kritici neumlknou, křesťanští demokraté jako celek se však podle něj spíše přikloní k vládní politice.