Přehled tisku

Le Château de Prague
0:00
/
0:00

Nástupce Václava Klause v prezidentském úřadu si lidé zvolí sami. Fráze, kterou dosud politici jen omílali, má nyní o významný krok blíž k realizaci. Lídři vládní koalice se totiž napevno dohodli, že přímou volbu hlavy státu s opozicí prosadí, píší Lidové noviny.

Nástupce Václava Klause v prezidentském úřadu si lidé zvolí sami. Fráze, kterou dosud politici jen omílali, má nyní o významný krok blíž k realizaci. Lídři vládní koalice se totiž napevno dohodli, že přímou volbu hlavy státu s opozicí prosadí, píší Lidové noviny. "Definitivně jsme se shodli, že koalice opravdu chce, aby se prezident v roce 2013 volil přímou volbou,"řekla Lidovým novinámšéfka poslanců Věci veřejných Kristýna Kočí. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil proto teď návrh obratem pošle do takzvaného připomínkového řízení. Premiér Petr Nečas svolá debatu mezi zástupci demokratických stran zastoupených v parlamentu. A na jaře by měl návrh ležet před poslanci, uvádějí Lidové noviny. A rýsuje se už i to, jak bude volba vypadat. Má to být stejnou formou, jakou se každé dva roky obměňuje třetina senátorů. Tedy většinovou dvoukolovou volbou, při které do druhého kola postupují dva nejúspěšnější kandidáti. Zástupci koalice ale zdůrazňují, že nic není uzavřené a záležet bude na dohodě s opozicí, píší Lidové noviny.


Ministerstva vnitra a financí chystají zákon, podle kterého by mohly zadlužené obce vyhlásit bankrot. Dosud to mohly učinit jen firmy nebo fyzické osoby. Obce by po "zbankrotování" nesměly mít zaměstnance a musely by rozprodat majetek. I občané by se ale na oddlužení obce museli podílet, třeba placením vyšší daně z nemovitosti nebo opravou chodníků, píše Mladá fronta Dnes. "Předlužená obec bude muset předložit ministerstvu financí ozdravný program. Když se ho nepodaří do určité doby naplnit, do obce přijde nucený správce. Pokud i nucený správce konstatuje, že splacení obecních dluhů v rozumné době není možné, musí nastat insolvence,"řekl deníku náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu František Vavera. U firem je to tak, že se buď v konkurzu rozprodá veškerý majetek a podnik skončí, anebo věřitelé souhlasí s reorganizací a předlužená firma dál funguje a postupně umořuje dluhy. Fyzická osoba může požádat soud o oddlužení, vyhlásit na sebe bankrot a splatit část dluhu. Po pěti letech živoření pak může začít znovu s čistým štítem. Když věřitelé nesouhlasí, musí splácet dluhy do konce života. Obec však nemůže prostě zaniknout ani splácet dluhy "do konce života". Řešením insolvence by tak mohlo být sloučení s jinou obcí. "Větší celek má lepší stabilitu, byl by to ale průlom do Ústavy," naznačil obtížnost takové změny František Vavera. Druhou variantou je pak ztráta možnosti obce řídit své záležitosti. "Několik let by o financích v obci spolurozhodoval někdo další, třeba větší obec nebo kraj,"řekl deníku náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu František Vavera.


Změnit zemědělskou půdu na stavební parcelu bude od Nového roku mnohonásobně dražší než nyní. Z dosud nezveřejněných informací, které získaly Hospodářské noviny od ministerstev životního prostředí, zemědělství a financí vyplývá, že u nejbonitnějších půd se poplatky za vynětí ze zemědělského půdního fondu zvýší v průměru čtrnáctkrát, u těch nejméně hodnotných dvakrát. Deník uvedl, že navýšení poplatků má státu v příštím roce přinést 1,7 miliardy korun, které mají být součástí takzvaného protisolárního balíčku k zamezení skokového zdražení elektřiny. Novela, pokud ji schválí Senát a podepíše prezident, začne platit od Nového roku, upozorňují Hospodářské noviny. "O změnu se usilovalo roky, cílem je hlavně výrazně omezit zastavění nejkvalitnější zemědělské půdy,"řekl HN místopředseda sněmovního hospodářského výboru František Sivera. Podle nově stanovených tabulek například hektarový pozemek zařazený v průměrné třetí bonitní třídě, za jehož vynětí se nyní platí 61.000 korun, přijde nově na více než 300.000 korun. Nejvyšší poplatky budou nově odvádět žadatelé o půdu v okolí velkých měst a dálnic, naopak snížit se mají poplatky za půdu v regionech, informují Hospodářské noviny.


České aerolinie (ČSA) letos od ztrátového hospodaření zachraňují prodeje majetku, bez nich by firma za první tři čtvrtletí vykázala ztrátu 1,39 miliardy korun. Díky prodeji majetku jsou ale ČSA po devíti měsících roku v zisku 125 milionů korun, informuje Mladá fronta Dnes. ČSA se loni ocitly ve ztrátě 3,8 miliardy korun, potýkaly se s hrozbou ukončení provozu. Státního leteckého přepravce má pomoci zachránit i sloučení s Letištěm Praha, o němž rozhodla ve středu vláda. ČSA před krachem zachránila nevratná půjčka ve výši 2,5 miliardy od státního podniku v likvidaci Osinek a prodej majetku. ČSA v posledních měsících prodaly majetek za zhruba dvě miliardy korun, z toho 1,3 miliardy dostaly od Letiště Praha za sídelní budovu APC a hangár F. Letecká firma od loňska prochází ozdravnou kůrou, jejíž součástí je i výrazné snížení počtu zaměstnanců i letadel. Vláda ve středu schválila spojení ČSA a Letiště Praha pod jedinou mateřskou společnost Český aeroholding, a.s. Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba je cílem vznik kapitálově silného a stabilního subjektu. Proces vzniku letecké superfirmy by měl být završen nejpozději do konce roku 2012, píše Mladá fronta Dnes.


Moravskoslezská policie se už nikdy nebude zabývat poválečným masakrem v Ostravě, při němž měly být v internačním táboře Hanke zabity více než dvě stovky Němců. Důvodem je to, že všichni, kteří mohli být za masakr obviněni, jsou už po smrti. Deníku Právo to řekl šéf moravskoslezské kriminálky Luboš Valerián. "Policie tedy v současné době nemůže zahájit a vést trestní stíhání podezřelých osob, jelikož jsou zde naplněny podmínky nepřípustnosti trestního stíhání uvedené v trestním řádu,"řekl Luboš Valerián. Podle archivů byli němečtí civilisté umístění v ostravském táboře Hanke od 18. května do konce června roku 1945 brutálně mučeni a popravováni, vězni se prý často museli vraždit navzájem, píše deník Právo. Místem, kde byly německé oběti ostravského masakru hromadně pohřbeny, je podle listu dnešní sad Milady Horákové. Dříve zde býval městský hřbitov, mrtví Němci byli prý v noci tajně pohřbíváni u jeho zdi.


Předseda fotbalového svazu Ivan Hašek varuje, že fotbal je v ohrožení. Jak uvádějí Hospodářské noviny, Ivan Hašek zásadně nesouhlasí s tím, aby byl český sport od nového roku financován podle modelu, jaký navrhuje ministerstvo financí. Zástupci státní správy chtějí mimo jiné zastavit přísun peněz pro okresní svazy Českého svazu tělesné výchovy a podporovat konkrétní sportovní projekty. "Ostatním sportům změna pomůže, fotbalu uškodí," tvrdí v listu Ivan Hašek. Namítá, že především výkonnostní fotbal se bez okresních svazů a jejich organizačního servisu neobejde. Fotbal na takovou věc absolutně není připravený. Byl by to obrovský problém a pevně věřím, že politici dosavadní systém neshodí. Fotbal by na tom hodně prodělal a především jeho základna by byla ohrožena, varoval Ivan Hašek. Šéf fotbalového svazu se o záměrech ministerstva financí dozvěděl teprve nedávno. Nyní se svými spolupracovníky chce jeho vedení přesvědčit, že zachování stávajícího systému je pro fotbalové hnutí nezbytné. Podle prezentace Českého olympijského výboru je sport v Česku třetím nejhůře dotovaným v Evropské unii, upozorňují Hospodářské noviny.