Přehled tisku

Václav Havel, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Z vyprávění židovských spisovatelů jsou známé cesty zbožných chasidů za zázračnými rabíny, kteří byli známí svou moudrostí, zbožností a schopností dělat zázraky, píše autor Sloupku Lidových novin a o několik řádek níže pokračuje: Prostý židovský lid obyčejně jejich učenosti moc nerozuměl a držel se stranou. Měl plno svých starostí a práce s obživou, ale to neznamená, že si přítomnosti zázračného rabína ve svém městě a jeho učedníků, příznivců nebo diskutérů nevážil.

Václav Havel,  foto: ČTK
Z vyprávění židovských spisovatelů jsou známé cesty zbožných chasidů za zázračnými rabíny, kteří byli známí svou moudrostí, zbožností a schopností dělat zázraky, píše autor Sloupku Lidových novin a o několik řádek níže pokračuje: Prostý židovský lid obyčejně jejich učenosti moc nerozuměl a držel se stranou. Měl plno svých starostí a práce s obživou, ale to neznamená, že si přítomnosti zázračného rabína ve svém městě a jeho učedníků, příznivců nebo diskutérů nevážil. Věděl, že velký kus vážnosti padá i na jejich pačesaté hlavy a že koneckonců není špatné, když se někdo zabývá odtažitými myšlenkami, z nichž některá může prosáknout i k nim a někdy se jim i může hodit. Zázračný rabín tady koneckonců nebude věčně a až bude v nebi, bůhví zda ho někdo nahradí. Ten rabín se jmenuje Václav Havel a žije ve štetlu Prag, uzavírá autor Sloupku Lidových novin.


Mirek Topolánek
O Mirku Topolánkovi by se už psát nemuselo, je to koneckonců soukromá osoba a má tedy (opět) právo na své soukromí, píše autor glosy deníku Právo a pokračuje: Po delší době však promluvil veřejně, a to přímo na konferenci Forum 2000, která moudře jedná o problémech současného světa. A byla to řeč jako šalvostr: "Za problémy současné ekonomiky a omezování lidské svobody stojí politici a jejich snaha udržet se u moci." O kus dál: "Neviditelná ruka trhu byla vystřídána hrabivou rukou úředníků a politiků." Takhle on to vidí, a má kus pravdy. Takže nebudu polemizovat, jen si k těm úředníkům a politikům dovolím připojit ještě jednu kategorii zemských škůdců. To jsou nikam nezařazení kámoši, kteří politikům radí, zařizují jim příjemné dovolené, občas možná i kafíčko uvaří. Tím si na rozdíl od placených úředníků zajišťují statisticky nepodchycenou vděčnost, která se jim zajisté vyplácí. Byl i takový případ, kdy kámoš nepolitik, neúředník a neporadce seděl v kanceláři umístěné ve vládní budově. Taky pomoc, jinak by ta kancelář třeba zůstala neobsazená, uzavírá autor glosy deníku Právo.


Foto: Evropská komise
Podle Mladé fronty Dnes se důchody zvýší bohatým, ale až 70 procent budoucích penzistů bude mít o něco nižší důchod, než na jaký by měli nárok nyní. Lidem, kteří vydělávali od 11 do 29 tisíc korun, tedy naprosté většině nových důchodců, chce ministerstvo práce a sociálních věcí ubrat řádově stokoruny. Důvodem je právě skutečnost, že penzisté se středně vysokými příjmy se musí "složit" na ty, kteří během aktivního života vydělávali více. Stát se totiž musí řídit rozhodnutím Ústavního soudu, podle kterého byli bohatší diskriminováni nižším poměrem důchodu oproti předchozímu platu. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek Mladé frontě Dnesřekl, že vyšší výdaje nebude v žádném případě kompenzovat z penzí těch nejchudších důchodců, ale nehodlá ani do systému nalít peníze z jiných zdrojů.


Protikorupční policie pozvala pražského primátora Pavla Béma (ODS), jeho dva náměstky Rudolfa Blažka a Milana Richtera a také šéfa úřadu hlavního města Martina Trnku k výslechu kvůli vyšetřování projektu pražské karty opencard. Lidovým novinám to pod příslibem anonymity potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje z magistrátu a jeden z policie. Podle listu byl u výslechu zatím pouze Martin Trnka, ostatní pozvánku k podání vysvětlení odmítli s poukazem na finiš předvolební kampaně. Ani jeden z předvolaných politiků se k detailům kauzy nechtěl příliš vyjadřovat. Primátor Bém dokonce popřel, že by měl jít kvůli opencard vypovídat na policii. "Mohu to pouze vyvrátit," odepsal Lidovým novinám v SMS zprávě. Podle interního policejního dokumentu má však právě Pavel Bém policii příští týden v úterý podat "vysvětlení za účelem zúčtování a účetní osnovy magistrátu ve věci opencard". Sdílnější o detailech naplánovaných výslechů nebylo ani dozorující státní zastupitelství. "Věc je stále ve fázi prověřování, nebudeme zatím zveřejňovat žádné podrobnosti," uvedla pouze mluvčí pražských žalobců Štěpánka Zenklová. Nákladný projekt opencard prověřilo už několik auditů, které ukázaly, že je předražený a některé smlouvy města s firmou Haguess byly nevýhodné, připomínají Lidové noviny.


Foto: ČEZ
"ČEZ odsouvá dostavbu Temelína" - hlásá titulek na úvodní straně Hospodářských novin. Důvodů pro odklad je podle zjištění listu hned několik. Především je to ale silná expanze společnosti ČEZ do zahraničí v minulých letech. Investice nevydělávají tak, jak si firma představovala, a její dluh kvůli tomu narostl. Mění se také odhady poptávky po elektřině po roce 2020, a proto je nejisté, že by se proud z nových reaktorů prodal. Odklad dostavby jaderné elektrárny Temelín bude mít samozřejmě své důsledky. ČEZ se sice díky tomu může soustředit na svou konsolidaci a zvážit i plánovanou výstavbu reaktoru v Dukovanech, na druhou stranu se však bez očekávaných zakázek bude muset v nejbližších letech obejít stavebnictví a strojírenství, píší Hospodářské noviny.


Během pěti až deseti let stoupne v Česku zdravotní pojištění. V rozhovoru pro deník Právo to uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger. Důvodem pro to je podle něj celkově stoupající finanční náročnost poskytované péče. Zároveň ale ministr Heger dodává, že v nejbližších dvou letech takový návrh nechystá, protože názor koalice je naprosto jasný: pojistné nezvyšovat. Nejprve chce hledat vnitřní rezervy. Růst pojistné sazby je ale do budoucna nevyhnutelný, uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger pro deník Právo.


Tomáš Pitr,  foto: ČT24
Teplárna Energy, která patrně patří k nejlukrativnějšímu majetku uprchlého podnikatele Tomáše Pitra, je na prodej. Zajímá se o ni těžební firma Czech Coal miliardáře Pavla Tykače, píše Mladá fronta Dnes. "Dostali jsme nabídku, zda máme zájem teplárnu koupit. Díváme se na veškeré dokumenty, které máme k dispozici. Konkrétní jednání o ceně ale ještě nezačala, v takové fázi nejsme,"řekl Tykačův mluvčí Jan Chudomel. Dokumenty k teplárně prý firma získala od Pitrových právních zástupců, informuje list. Tomáš Pitr je nyní ve Švýcarsku ve vazbě, kde čeká na své případné vydání do ČR. Švýcarští policisté ho zadrželi letos v červenci v alpském středisku Svatý Mořic. Česko požádalo o jeho vydání. Tomáše Pitra v roce 2006 soud v ČR poslal za daňové delikty na pět let do vězení. Do věznice nenastoupil. Od června 2007 se podle dostupných informací skrýval v cizině. Letos byl v ČR pravomocně odsouzen k souhrnnému šestiletému vězení v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny. Mladá fronta Dnes poukazuje na to, že Tykač a Pitr mohli záležitost kolem teplárny Energy probírat osobně - Tykač má apartmán ve stejném hotelu Kempinski ve Svatém Mořici jako Pitr a oba v něm často pobývali. Právě v areálu hotelu Pitra zatkla švýcarská policie. Tykačův mluvčí Jan Chudomel ale trvá na tom, že nabídka na koupi teplárny přišla až po Pitrově zatčení, píše Mladá fronta Dnes.