Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Deník Právo komentuje to, že na několik ministerstev, která obsadily Věci veřejné, pronikají lidé úzce spojení s bezpečnostní agenturou ABL. Sám premiér Petr Nečas připustil, že je to "neobvyklé", že ale věří koaličním slibům, že ABL se v těchto resortech nebude ucházet o státní zakázky.

Bývalý majitel ABL,  nynější ministr dopravy Vít Bárta,  foto: ČTK
Deník Právo komentuje to, že na několik ministerstev, která obsadily Věci veřejné, pronikají lidé úzce spojení s bezpečnostní agenturou ABL. Sám premiér Petr Nečas připustil, že je to "neobvyklé", že ale věří koaličním slibům, že ABL se v těchto resortech nebude ucházet o státní zakázky. Současně ale slíbil, že velmi přísně zasáhne, pokud by došlo k nějakým "neplechám". I za cenu rozbití vlády? - ptá se ale komentátor. Spojení výkonné moci vlády a soukromého byznysu, jak je předvádějí Věci veřejné, podle něj posouvá Českou republiku blíže k Africe a Asii, uvádí Právo.


Bývalý ministr kultury Václav Riedlbauch a Jiří Besser  (vlevo),  foto: ČTK
Nový ministr kultury za TOP 09 Jiří Besser se podle komentátorky Hospodářských novin pro umění trápit nebude. Bývalý stomatolog, šéf inline-hokejových klubů a dlouholetý berounský starosta podle ní nemá ke kultuře a zejména živému umění takový vztah, aby se v době rozpočtových škrtů bral za více peněz pro svůj resort. Byl by naopak zázrak, kdyby se mu podařilo uhájit alespoň stejný rozpočet jako letos, to znamená 7,9 miliardy korun. Tato podpora jen tak tak drží při životě desítky divadel, redakcí a orchestrů. Besser naopak oznámil, že přímo na ministerstvu i v jeho řízených organizacích se bude dále škrtat. Jako manažer zdůrazňuje pouze nutnost rozpočtové odpovědnosti. Už dopředu tak kývá na návrhy zkrácení rozpočtu na kulturu, které nejpozději na podzim určitě přijdou, soudí Hospodářské noviny.


Václav Klaus jmenuje do funkce Jaromíra Drábka  (vlevo),  foto: ČTK
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 chce veškeré sociální dávky sjednotit do tří nebo čtyř dávek. Jejich výpočet a vyplácení by se mělo soustředit do jednoho úřadu. Uvádí to Mladá fronta Dnes. Jedna dávka by se pak zřejmě zaměřila na podporu sociálně slabých, druhá by se týkala věcí spojených se ztrátou zaměstnání a třetí by se zřejmě zaměřila na pomoc zdravotně či mentálně postiženým, řekl Drábek deníku. Dávka by se vypočítávala na základě více kritérií. Podle Drábka by do sociální sítě mělo patřit deset až 15 procent občanů.


Jiří Pospíšil,  foto: ČTK
Staronový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil potvrdil, že se chce zbavit nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké a trochu uklidit po takzvané justiční mafii, uvádí se v komentáři Lidových novin. Nepřímo tak potvrzuje, že na slovech o mafii, která byla rozlezlá po ministerstvu a justici a uměla právo ohýbat tak, aby vycházela vstříc politikům, něco přece jenom je. Pak ale veřejnost má právo být informována. Měla by se například dozvědět, zda na Pospíšila jeho vlivný spolustraník Marek Šnajdr před rokem skutečně tlačil, ať zasáhne ve prospěch bývalého lidoveckého šéfa Jiřího Čunka. Ministr tehdy naštěstí pro Čunka nehnul ani prstem. Pospíšil se těší pověsti slušného, ale bojácného politika. Nečasova skupina v ODS, ke které patří, navíc v těchto dnech čelí invazi z agentury ABL na ministerstva spravovaná Věcmi veřejnými. A premiér se přitom omezuje jen na jakási vážná varování do budoucna. Teď je čas odhalit alespoň to, co se týká justiční mafie, uzavírá komentátor Lidových novin.


Návrh nové budovy Národní knihovny v Praze | Foto: Future Systems
Podle Hospodářských novin je znovu ve hře stavba chobotnice, tedy nové budovy Národní knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického. Jeho blob podporují TOP 09, Věci veřejné i sociální demokracie, proti je pouze ODS. Předseda pražské TOP 09 František Laudát už potvrdil, že jeho strana bude mít ve volebním programu pro podzimní komunální volby návrh na změnu územního plánu, aby se nová knihovna mohla začít stavět. O blob stojí i nový ministr kultury Jiří Besser. Občanští demokraté však považují stavbu za 4 miliardy za neekonomickou. Pokud se ale peníze najdou, může se na projektu podílet světoznámá íránská architektka Zaha Hadid. Spolupráci již přislíbila vdově po autorovi návrhu Elišce Kaplické.


Foto: ČTK
Tuzemští učitelé mají získat pravomoci, jak se vypořádat se vzrůstající agresivitou žáků. Ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných plánuje, že zástupci základních a středních škol budou s rodiči podepisovat smlouvu o chování dítěte ve výuce. Podpisem dohody by rodiče na sebe převzali zodpovědnost za vystupování svého potomka na školní půdě. Píší o tom Lidové noviny. Podle Dobeše je třeba řešit dlouhodobou bezmoc učitelů vůči narůstající agresivitě ve škole a to, že žáci nerespektují autoritu učitele. Český systém by se tak mohl přiblížit školám západního střihu. Dobeš se totiž inspiroval v Británii, kde podobná smlouva mezi zákonným zástupcem žáka a školou existuje již několik let, píše deník. Učitelé a ředitelé škol ministrův nápad vítají, je ale třeba o něm ještě diskutovat, uzavírá deník.


Mladá fronta Dnes píše o zřejmě spekulativním nákupu pozemků v pražském Podolí, za kterým stojí blízký přítel pražského primátora Pavla Béma - podnikatel Roman Janoušek. Ten v Podolí zakoupil louku za zhruba 115 tisíc korun. V konceptu územního plánu, který už schválilo pražské zastupitelstvo, se však tyto pozemky už uvádějí jako stavební. Jejich cena by tak podle realitních odborníků vyšplhala přes 30 milionů korun. Mluvčí magistrátu Jiří Wolf o této změně územního plánu nic neví. Pavel Bém nyní popírá, že by Janoušek nějaké pozemky od města koupil. "Pan Janoušek mne nezajímá, nejméně dva roky se s ním téměř nevidím," tvrdí primátor v Mladé frontě Dnes.


Foto: archiv Moravské galerie v Brně
Lidové noviny informují o kolekci vzácných církevních oděvů a dalších textilií, která patřila premonstrátskému klášteru na Strahově a nyní je naposledy k vidění v Moravské galerii v Brně. Oděvy s bohatými výšivkami, krajkami, perlami a drahými kameny se totiž v restituci vracejí původním majitelům. Pocházejí většinou z baroka. Z původně rozsáhlých textilních kolekcí se přitom do současnosti dochovaly jen fragmenty. Drahá roucha se ničila jednak přirozenou cestou, protože textil je pomíjivý, podléhala ale i kvůli dějinným zvratům. Poprvé byly tyto soubory rozptýleny už koncem 18. století, když císař Josef II. rušil kláštery. Dramaticky se na nich ale podepsaly události po nástupu komunistů v r. 1948. Tehdy byly sbírky podle odborníků doslova "rozchváceny", nebo jako ideologicky závadné zmizely v depozitářích, kde je bez potřebné péče čekala jen zkáza.