Přehled tisku

Foto: Kristýna Maková
0:00
/
0:00

Komentář deníku Právo se věnuje zdravotnictví - především tomu, že kraje končí s proplácením zdravotnických poplatků.

Komentář deníku Právo se věnuje zdravotnictví - především tomu, že kraje končí s proplácením zdravotnických poplatků.

"Jejich mluvčí to vesměs svádějí na Brusel, ale pravým důvodem jsou však jisté volby, které holt nedopadly podle plánu," uvádí komentátor, připomíná historii regulačních poplatků a zkouší se podívat do budoucna. "Aby bylo víc peněz pro léčebnou péči, budeme zkrátka muset platit víc zdravotním pojišťovnám. To si jistě dovedou spočítat všichni vůdcové rodící se koalice, ale žádnému z nich se do toho nebude chtít. Zavání to totiž zvyšováním daňové zátěže a oni všichni přece slibovali nízké daně." Bude asi také potřeba chtít nějaké regulační poplatky, aby nebyla zdravotnická péče zneužívána. Musí být však rozumné a měly by se prodiskutovat s opozicí a do toho se také nikomu nebude chtít, míní komentátor.


Současné situace v sociální demokracii si všímá komentář Lidových novin. Píše, že z ČSSD najednou zaznívají hlasy, které už vědí, co všechno strana dělala špatně. Generálové po bitvě tedy nescházejí, ale je příliš laciné je kritizovat za to, že nevystoupili dřív. Jenže Jiří Paroubek vládly železnou rukou a diskuse někdy nebyla jednoduchá či vůbec možná. "Což je stav možná intelektuálně neuspokojivý, ale pro politickou stranu zdaleka ne nejhorší možný. To nám v posledních dvou letech předváděla ODS."ČSSD nyní tápavě hledá Paroubkova nástupce a rozhodnutí odsouvá až na příští rok. Zájem o post předsedy už projevili Bohuslav Sobotka a Michal Hašek. "Takže veřejnost ví, že strana je potenciálně rozdělená, věcné rozdíly mezi oběma "starými mladými" rozenými funkcionáři jí ovšem nemohou být jasné a oni je v rámci deklarovaného udržování jednoty nevysvětlí. Opozici čekají nesnadné časy."


Foto: ČTK
Nad mladými lidmi v politice se zamýšlí komentář Mladé fronty Dnes. Soudí, že když se řízením osudu mladý talentovaný politik dostane "k lizu" nemůže to být na škodu věci. Představa, že mladí lidé jsou nezralí, nezkušení a naivní je spíše generační zbraní starších, kteří si chtějí uchovat svá privilegia. Nabízí se však námitka, zda není součástí politické profese jistá životní zralost a zkušenost. Zda by neměla být stanovena věková hranice pro ministry a kariéra by se neměla budovat zdola - od starosty přes poslance atd. "To není vyloučeno. Jenže platí i opak - zkušenost a ´kariérní´ postup vůbec nezajišťuje, že budete dobrým ministrem. Známe z moderních dějin mnohé příklady," podotýká komentátor.


Česko je prý země opuštěných továren - alespoň to uvádějí Lidové noviny a odvolávají se na údaje agentury CzechInvest. V republice je až 12 tisíc chátrajících průmyslových areálů, které dohromady zabírají 40 tisíc hektarů, což je přibližně rozloha metropole. Tyto průmyslové areály hledají svého kupce většinou marně, šanci na prodej mají podle odborníků většinou nanejvýš dva až tři z deseti. Jejich obnova je totiž časově a finančně náročná. Podle Jany Pavlíkové z karlovarského krajského úřadu jsou nevýhodou např. problematické vlastnické vztahy, ekologické zátěže nebo technický stav areálu. Problém velkého množství nevyužitých ploch nesouvisí jen s hospodářskou krizí, řada z nich je ještě dědictvím minulého režimu.


Vladimír Nálevka,  foto: ČT24
Karel Pacner na stránkách Mladé fronty Dnes připomíná, že v neděli zemřel historik Vladimír Nálevka. Stručně uvádí jeho životopis i profesní zájmy. Připomíná jeho osudy za normalizace, kdy musel odejít z Filozofické fakulty UK a až začátkem devadesátých let se mohl habilitovat na docenta a později profesora. "A začal ze sebe chrlit knihy o 20. století. Dějiny uměl vyprávět v širokých souvislostech a prosvětlené pozoruhodnými perličkami. Vypracoval se na našeho největšího znalce španělské občanské války ze třicátých let," uvádí Pacner.


V Česku se rozjíždí unikátní projekt, který má pomoci odsouzeným vyprostit se z dluhové pasti. Informují o tom Hospodářské noviny. Předluženost je totiž nejčastějším důvodem, proč se propuštění znovu vracejí ke zločinu a v předluženost českých vězňů je velmi vysoká. S projektem oddlužování budou pomáhat Švýcaři, kteří jej také sami zaplatí. Pracovníci Probační a mediační služby by se tak měli naučit, jak vězňům pomoct splatit dluhy. Švýcarko peníze poskytne jako náhradu za to, že i když není členem EU, využívá schengenský prostor.