Přehled tisku

Svíčky a květiny před Prezidentským palácem ve Varšavě, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Letecká katastrofa, při které v sobotu u ruského Smolenska zahynul polský prezident Lech Kaczyński a desítky dalších lidí, je hlavním tématem komentářů českého tisku. Téměř stovka příslušníků politické, vojenské a církevní elity země zemřela při cestě do ruské Katyně, kde měla uctít památku tisíců Poláků, zastřelených před 70 lety sovětskou tajnou policií NKVD.

Svíčky a květiny před Prezidentským palácem ve Varšavě,  foto: ČTK
Letecká katastrofa, při které v sobotu u ruského Smolenska zahynul polský prezident Lech Kaczyński a desítky dalších lidí, je hlavním tématem komentářů českého tisku. Téměř stovka příslušníků politické, vojenské a církevní elity země zemřela při cestě do ruské Katyně, kde měla uctít památku tisíců Poláků, zastřelených před 70 lety sovětskou tajnou policií NKVD. Deníky se pozastavují nad symbolikou události - u Katyně Polsko podruhé v historii ztratilo svou elitu. Ve chvíli národního neštěstí přestalo být důležité, kdo koho volil a kdo vyznával jaké politické ideje. O víkendu byli podle autorky článku v Lidových novinách najednou všichni především Poláci. Prezident Lech Kaczyński, jehož život v sobotu skončil, byl významný polský vlastenec, o tom nepochybovali ani jeho političtí odpůrci. Byl nositelem a hlasatelem tradic polského vlastenectví. "Není těžké se divit, že na místě tak symbolickém, kde zahynula značná část polské elity, Polsko se rozplakalo," píše autorka článku v Lidových novinách.

"Polský národ je statečný, toho důkazem je, že žije. Teď ale znovu zazněl největší zvon v královské katedrále, který se naposledy ozval, když ohlašoval smrt Jana Pavla II., a polský národ byl uvržen hluboko zpátky do hořkosti," komentuje tragickou událost deník Právo. Z hořkosti rodí se zloba, jediný známý protijed je láska. Autor v listu ale zároveň připomíná, že "katyňský pelyněk" zná mnoho evropských národů, mnohé mají důvod k zahořklosti vůči Rusku. Proto právě tato část světa špatně chápe novou americkou politiku, děsí se Obamovy naivity a hledá v ní stopy mnichovanství.

Podle autora článku v Mladé frontě Dnes odchází smrtí Kaczyńského člověk, který nazýval věci pravým jménem. "Ať už si o této vlastnosti myslíme cokoli, nejspíš se nám po ní zasteskne hned při dalším Putinově pokusu o lyrické ztvárnění dějin," komentuje list. Pro polovinu polského národa se Kaczyński stane legendou, posledním skutečným vlastencem.

Přestože je zřejmé, že základní ideovou linii politiky Kaczyńského tvořil program strany Právo a spravedlnost řízené jeho bratrem, polská konzervativní pravice přišla o symbol a vůdce, který byl schopen zřetelně artikulovat zájmy vycházející z tradičních hodnot. "Zároveň byl Lech jedním z hlavních svorníků s nedávnou minulostí: s bratrem byli vlastně poslední z řad bývalých vůdců Solidarity, kteří ještě zůstávali v aktivní politice," hodnotí komentátor v Hospodářských novinách.


Jiří Paroubek a Petr Nečas  (vpravo) v televiznímu duelu,  foto: ČTK
Hospodářské noviny se věnují nedělnímu prvnímu televiznímu duelu volebních lídrů ODS a ČSSD Petra Nečase s Jiřím Paroubkem. Původně klidný duel se zvrhnul v souboj invektiv. Politici se obviňovali ze špatných počtů, mávali na sebe cedulemi a grafy a dokazovali, která ze stran víc zadlužila Česko. Podle listu se politici shodli prakticky jenom na tom, že oba dva chtějí mít poslední slovo, a diskuse podle toho vypadala. Týmy obou lídrů jsou navíc přesvědčené, že debatu vyhrál na celé čáře právě ten jejich, uzavírají Hospodářské noviny.


Dominik Duka,  foto: ČTK
A deník Právo se také věnuje pražskému arcibiskupovi, tím se v sobotu fakticky stal Dominik Duka. Podle jeho vize by rád dotáhl do konce některé věci, které vztah státu s církve zatěžují, v první řadě majetkové vyrovnání se státem. Dukovu předchůdci Miloslavu Vlkovi se to přes veškerou snahu nepovedlo. Jako stěžejní věc ale v rozhovoru pro deník Právo označil vztah církev a obyčejných Čechů. Církev prý nemá lidi kárat, ale ukázat, že má o ně opravdu hluboký zájem, píše deník Právo.


Přezkumný senát zamítl nároky dvou offshorových společností, které byly na začátku roku přizvány do sporu mezi státem a švýcarskou firmou Diag Human. Informaci přinesly Lidové noviny. Diag Human vede s Českou republikou už 15 let arbitráž kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou, domáhá se mnohamiliardového odškodného. Firmy s nejasnou majetkovou strukturou si nárokovaly asi třetinu pohledávky, uvedl deník. "Nechal jsem nahlédnout do spisu a zjistil, že rozhodci zastavili řízení o nárocích firem letos 29. března,"řekl listu první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr. Firmy Towit Machinery a Dumfries Holdings, která má sídlo ve státu Svatý Vincent a Grenadiny, vystoupily se svými nároky letos v lednu. Kdyby rozhodci potvrdili společnosti Diag Human mnohamiliardovou náhradu škody, zhruba tři miliardy korun by připadly právě těmto dvěma společnostem. Diag Human proti účasti firem v arbitráži protestovala, jejich nároky označila za podvodné, na obě podala žalobu. Další jednání o arbitráži před nedávnem zablokoval Nejvyšší soud, který si kvůli stížnosti advokáta Diag Human Jana Kalvody na podjatost předsedajícího rozhodce a prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela vyžádal k případu spis. Zablokování případu předcházelo odstoupení švýcarského rozhodce Damiana Della Ca. Případ se zřejmě bude dál řešit až v červnu, píší Lidové noviny.


Jiří Čunek
Protikorupční policie prověřila okolnosti zasahování do údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka a případ odložila. Zákon porušen nebyl, nikdo stíhán nebude. Informaci deníku Právo potvrdil šéf Okresního státního zastupitelství Plzeň-jih Zdeněk Slepička, který na postup policie dohlížel. "Policisté nezjistili, že by byl na některé žalobce při rozhodování v kauze Čunek vyvíjen nátlak,"řekl Zdeněk Slepička. Státní zástupce nechal případ prověřit poté, co dal částečně za pravdu stížnosti spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun. Představitelé spolku nesouhlasili s tím, že se nikdo nezabýval jejich trestním oznámením na justiční mafii. Za justiční mafii označila bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová lidi, kteří se podle ní v této kauze snažili o zastavení Čunkova trestního stíhání. V kauze se měli angažovat například místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera, exministr spravedlnosti Pavel Němec a nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká. Lidoveckého expředsedu kvůli údajné korupci obvinila policie v únoru roku 2007. Jako vsetínský starosta měl v roce 2002 přijmout půlmilionový úplatek, připomíná deník Právo.


Foto: www.muzeumkarlovamostu.cz
Gondoly rozvíří Vltavu, píše Mladá fronta Dnes. Na svatojánskou slavnost přijedou do Prahy v polovině května gondoliéři z Benátek, Mnichova i Vídně. Centrum hlavního města se za měsíc opět stane středem světa. Alespoň toho gondoliérského, píše list. Pro velký úspěch se totiž na hladině Vltavy zopakuje loňská akce - Svatojánské Navalis. Jde o barokní slavnost na hladině Vltavy v předvečer svátku sv. Jana Nepomuckého. Letošního ročníku Navalis se kromě pravých benátských gondoliérů z Itálie zúčastní i jejich kolegové z dalších zemí. "Přijedou gondoliéři i z Vídně a Mnichova," upřesnil pražský převozník Zdeněk Bergman z První všeobecné člunovací společnosti, která slavnosti spolupořádá. I letos se při Svatojánském Navalis uskuteční mše v katedrále sv. Víta k uctění památky sv. Jana Nepomuckého. Bude v sobotu 15. května vpodvečer, sloužit ji má nový arcibiskup Dominik Duka. A tradičně se jí zúčastní i gondoliéři. Jejich přítomnost v katedrále je atrakcí, protože tam stojí čestnou stráž se vztyčenými pádly, informuje Mladá fronta Dnes.