Přehled tisku

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Podle komentátora Mladé fronty Dnes zažíváme nyní zlatý vrchol ubohosti české politiky. "Tři největší politické strany... mají v čele hodně svérázné postavy. Předsedou komunistické strany je člověk, který udával spoluobčany za pár desetikorun." Podle deníku "truchlivá ozdoba naší demokracie". Předseda ČSSD pochází z prostředí normalizačního pohostinství, "jehož způsoby a mravy si přinesl do vysoké politiky, včetně Ďuričků, Kočků a ostatních polosvětních originálů." A vůdce ODS svými výroky "právě teď vyvolal politickou krizi největší."

Podle komentátora Mladé fronty Dnes zažíváme nyní zlatý vrchol ubohosti české politiky. "Tři největší politické strany... mají v čele hodně svérázné postavy. Předsedou komunistické strany je člověk, který udával spoluobčany za pár desetikorun." Podle deníku "truchlivá ozdoba naší demokracie". Předseda ČSSD pochází z prostředí normalizačního pohostinství, "jehož způsoby a mravy si přinesl do vysoké politiky, včetně Ďuričků, Kočků a ostatních polosvětních originálů." A vůdce ODS svými výroky "právě teď vyvolal politickou krizi největší." Autor přitom připouští, že v rozhovoru, z něhož byly výroky vytrženy, Topolánek neřekl nic nekorektního. nešířil ani rasismus, ani antisemitismus, ani nepřátelství k homosexuálům nebo k Čechům. Mluvil neobratně a nabídl své rozumy jako snadnou kořist odpůrcům. Vytrhané věty skutečně vypadají jasko názory nějakého fanatického nepřítele lidí i náboženství," připouští autor komentáře. Na rozdíl od sprosťáren Jana Masaryka či Winstona Churchilla Topolánek podle jeho názoru škodí sobě i své straně. "Je to truchlivá přehlídka tří svérázných postav, dnes reprezentantů naší dvacet let staré svobody," shrnuje komentář.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Komentáře ke kauze Topolánek najdeme i v dalších denících. Například Hospodářské noviny si všímají role předsedy senátu Přemysla Sobotky a jeho výzvy k Topolánkově odstoupení, kterou označýují jako "pokus o atentát". Sobotka podle deníku Topolánka do vedení strany dosadil a do poslední chvíle patřil k jeho stoupencům. Autor nabízí vysvětlení: "Sobotka pochopil, že bitva je prohraná a připravuje se na zemětřesení, které po květnovém plebiscitu v ODS vypukne. Ne že by se chtěl stát předsedou. (...) Není žádným tajemstvím, že se šéf senátu už vidí v roli kandidáta pravice v příštích prezidentských volbách. Asi usoudil, že se sluší, aby se co moudrý stařec distancoval od Topolánkových výroků. Jedno ale moudrý stařec možná neodmyslel," uzavírá deník. "Tím, že strhává ke dnu vlastní stranu, posílá do pekel i své prezidentské šance."


Jakub Šebesta,  foto: ČTK
Pod titulkem Šebestova sonda uvažují Lidové noviny o nápadu svěřit resort životního prostředí ministru zemědělství Jakubu Šebestovi. Tradice stranického obsazování postu životního prostředí u nás podle komentátora není. Vždy ale funkci vykonávali lidé s přírodovědnou erudicí. Kam míří sondážní mise dvojministra Šebesty, který je celoživotním zemědělským úředníkem? ptá se deník. "Dvojrole ministra zemědělství a životního prostředí připomíná Rakousko. Tak proč by to nešlo u nás? Taková otázka pomíjí důležitou věc: V Rakousku panuje zásadní ekologický koncenzus, takže si dokážeme představit ministra hájícího zájmy drobných zemědělců, přírody i obydlené krajiny." To je podle deníku u nás nepředstavitelné. "Schválně, až se zájmy střetnou, které převáží?" uzavírá otázkou komentátor.


Na sociální síti Facebook vznikla skupina, která nesouhlasí se zavedením výuky romštiny na školách. V pondělí odpoledne měla přes 40.000 příznivců, napsaly Lidové noviny, které minulý týden informovaly o záměru ministerstva školství zavést do škol romštinu jako volitelný předmět. Krátce poté prý skupina s názvem Petice proti vyučování romštiny na českých školách na internetu vznikla. Výuka romštiny by měla být volitelná. Na internetu se nyní objevují silně xenofobní a rasistické výroky. Z tohoto důvodu by se existencí skupiny mohla zabývat i policie, napsaly Lidové noviny. Kriminalisté všechny podobné stránky a skupiny sledují. Ve skupině jsou podle deníku většinou mladí lidé a středoškoláci. Podle ředitelky vládní rady pro záležitosti romské komunity Gabriely Hrabaňové je tedy evidentní, že romská osvěta je ve školách zapotřebí. "Skupina odpovídá celospolečenskému protiromskému naladění. Všeobecné povědomí o Romech by mohlo změnit právě to, že o historii a kultuře budou s dětmi mluvit učitelé ve škole,"řekla Hrabaňová.


Foto: archiv Radia Praha
Půjčkou 180 milionů korun pro ČSSD od Družstevní záložny Fio se začala zabývat Česká národní banka, která dohlíží na fungování finančních institucí. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny (HN). Jiří Vodička z finanční skupiny Fio potvrdil, že ČNB si k případu vyžádala doplňující informace. ČSSD si vyjednala úvěr na financování kampaně a do zástavy dala svůj dům v pražské Hybernské ulici. Podle informací deníku ČNB zkoumá, zda kampelička dodržela limity, které určují maximální výši úvěru na jednoho klienta. "ČNB se ke konkrétním institucím ani jednotlivým případů standardně nevyjadřuje," uvedl mluvčí centrální banky Marek Petruš. Volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík nechtěl detaily úvěru komentovat.


Rozhodci v arbitráži státu se společností Diag Human pravděpodobně nedostanou za určení výše odškodnění pro firmu odměnu deset milionů korun, kterou slibovala předběžná dohoda právníků. Diag Human se rozhodl přiznat arbitrům pouze odměnu ve výši, na které se strany dohodly již v roce 1996. Uvádí to úterní Právo s odvoláním na zdroj blízký vedení arbitráže. Předsedající rozhodce, šéf Hospodářské komory a pražský zastupitel za ODS Petr Kužel se tak zřejmě bude muset spokojit jen s asi 250.000 korun. Bývalý proděkan právnické fakulty v Plzni Milan Kindl, kterého do sporu vyslal stát a švýcarský rozhodce Damiano Della Ca nominovaný firmou Diag Human, by pak měli dostat za práci v přezkumném rozhodčím senátu každý zhruba 150.000 korun, uvedl deník.