Přehled tisku

Štefan Füle, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Deníky komentují nového českého eurokomisaře a jeho předlistopadovou minulost. Komentátor Mladé fronty Dnes poznamenává, že Štefan Füle bude vadit mnoha lidem.

Štefan Füle,  foto: ČTK
Deníky komentují nového českého eurokomisaře a jeho předlistopadovou minulost. Komentátor Mladé fronty Dnes poznamenává, že Štefan Füle bude vadit mnoha lidem.

"Má ruské vzdělání, byl komunistou. Někoho třeba napadne, že zase mají Rusové dalšího muže v úřadě. Vyloučit se to nedá, důvod pro to také není. Prostě je všeobecná renesance předlistopadového světa," píše komentář.

Hospodářské noviny v komentáři nazvaném Komisař zvláštního ražení uvádějí, že politické špičky odstartovaly oslavy pádu komunismu stylově: poslaly do Bruselu člena husákovské KSČ a absolventa sovětské elitní školy pro diplomaty. "Ale sarkasmus stranou. Vždyť i Karel Schwarzenberg označil Štefana Füleho za schopného člověka, jehož si velice váží. To ale nic nemění na tom, že Vondra, Špidla i Švejnar byli lepší adepti, vzbuzující respekt i jako osobnosti," uvádí deník a soudí, že to byla zarytost stranických vůdců, neschopnost státnického nadhledu, které zabránily vyslat do Bruselu vskutku přesvědčivého kandidáta. A to je vždy chvíle, kdy dostávají příležitost profesionálové, kteří prošli stranou "zvláštního ražení" a jsou připraveni dělat kariéru za jakéhokoli režimu.

Deník Právo uvádí, že výběr budoucího českého eurokomisaře by byla banální věc, kdyby ale tolik nezrcadlila trapnost a bídu dvou nejsilnějších stran, které o tom rozhodly. "V bezradném mezidobí vystřihly obě partaje fikaný podraz na premiéra Fischera: vystrnadit do Bruselu jeho, neboť obrovskou popularitou u voličů zastiňuje předsedy ODS i ČSSD. Finta se nezdařila, a tak se obě strany dohodly na kandidátovi, který nevadil," míní komentář v deníku Právo.


Ivana Řápková
Lidové noviny informují o tom, že se vdova po zesnulém učiteli plzeňských práv Jiřím Pipkovi rozhodla svědčit proti chomutovské primátorce Ivaně Řápkové. Řápková totiž tvrdí, že zápočty a zkoušku z trestního práva získala právě u docenta Pipka, ačkoli patřila do studijní skupiny jiného učitele. Hana Pipková ale na základě manželova diáře tvrdí, že Jiří Pipek chomutovskou primátorku nezkoušel. U data, kdy měla Řápková zápočet a zkoušku získat, je pouze poznámka, že si učitel toho dne koupil noviny, v Plzni podle diáře vůbec nebyl. Pipek si přitom podle manželky všechno velmi pečlivě zaznamenával. Hana Pipková se tedy rozhodla, že učiní proti Řápkové svědeckou výpověď a sepsala u notáře čestné prohlášení.


Foto: Evropská komise
Hospodářské noviny už dříve upozornily na to, že někteří pražští politici vystudovali soukromou Vysokou školu finanční a správní nápadně rychle - např. radní Martin Langmajer z ODS zvládl během roku zkoušky a zápočty z pětatřiceti předmětů. Tentokrát deník uvádí, že získal nová svědectví čtyř lidí, kteří ve škole pracovali, shodují se v tom, že někteří studenti měli podezřelé výhody. Hospodářské noviny také připomínají, že Miss World 2006 Taťána Kuchařová, jejíž expřítel, magistrátní radní Milan Richter sedí ve správní radě VŠFS, nastoupila do školy v květnu a hned v den nástupu složila zkoušku a zápočet. V rozhovoru pro list Kuchařová uvedla, že jeden test psala ještě před nástupem do školy. Škola přišla s novým vysvětlením, proč umožňuje některým studovat rychleji, než je obvyklé - podle rektorky Bohuslavy Šenkýřové politici o zkrácení studia žádají sami a škola jim prý, ač nerada, vyhoví a student si také musí připlatit. "Právě politici mají podle Šenkýřové velkou šanci vystudovat rychleji - mají prý zkušenosti z praxe. ´Studenti kombinovaného studia jsou jiní než studenti prezenčního. Na prezenčním mají nulovou praxi, jdou studovat obor, o kterém nevědí lautr nic," tvrdí rektorka.


Mladá fronta Dnes upozorňuje že na internetu probíhá černý obchod s přípravky, které jdou oficiálně získat jen na lékařský předpis. Sehnat se dají např. antidepresiva, prášky na spaní či silné léky na bolest. Kupovat léky na internetu je ale velmi nebezpečné, může dojít třeba k předávkování a navíc neexistuje jistota, že léky byly skladovány tak, jak mají. Státní ústav pro kontrolu léčiv letos řešil 72 případů podezření na nelegální obchod na internetu, byly odhaleny tři padělky a a dvacet pět přípravků, které se v České republice nesmějí prodávat. Podle mluvčí spolupracuje ústav s providery největších internetových portálů, kteří už nastavili automatickou kontrolu inzerátů. Nelegálním prodejcům hrozí až třímilionová pokuta.