Přehled tisku

Václav Klaus, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes komentuje projev, který měl prezident Václav Klaus ve středu na Pražském hradě při udílení státních vyznamenání. Podle komentátora zněl ve státnickém duchu. Klaus neuhýbal ze svých zásad a předchozích postojů, nicméně ubral na páře v rozporných okamžicích. Přesně také popsal současnou politickou skepsi občanů. Stálo by za připomenutí, že při vytváření této "blbé nálady" ovšem sám figuroval coby premiér a prezident. Nicméně skutečně státnické je podle deníku Klausovo upozornění na to, že přes všechny problémy nelze přehlížet velký posun od předlistopadových časů.

Václav Klaus,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes komentuje projev, který měl prezident Václav Klaus ve středu na Pražském hradě při udílení státních vyznamenání. Podle komentátora zněl ve státnickém duchu. Klaus neuhýbal ze svých zásad a předchozích postojů, nicméně ubral na páře v rozporných okamžicích. Přesně také popsal současnou politickou skepsi občanů. Stálo by za připomenutí, že při vytváření této "blbé nálady" ovšem sám figuroval coby premiér a prezident. Nicméně skutečně státnické je podle deníku Klausovo upozornění na to, že přes všechny problémy nelze přehlížet velký posun od předlistopadových časů. Prezident upozornil na to, že bychom se měli chovat jako sebevědomí majitelé naší budoucnosti. Také bychom neměli vnímat řešení, která se nám dnes nabízejí, jako jediná možná. Jak ale autor komentáře poznamenává, cítí tu jistou temnou výhrůžku, že každá jiná představa než Klausova by nás mohla uvrhnout historických pekel, píše Mladá fronta Dnes.


Karel Gott a Václav Klaus,  foto: ČTK
Lidové noviny poznamenávají, že po letech debat dostal státní vyznamenání k 28. říjnu i zpěvák Karel Gott. Zčásti se tak podle komentátora vyřešil letitý spor, zda medaili dostanou Gott a bratři Mašínové. Prezidentovo rozhodnutí udělit ji Gottovi sice bylo známo předem, velké debaty však už nevyvolalo. Možná tak zapracoval čas, od převratu uběhlo už dvacet let. Vyznamenat Gotta by v prvních letech po revoluci nikoho ani nenapadlo, před deseti lety by takové rozhodnutí vyvolalo vášnivé debaty, dnes projde téměř bez povšimnutí. Vyznamenaný umělec je podle mínění mnohých laskavý člověk, který neubližuje druhým. Stejně se ale vtírá otázka: dostal řád za to, že se jeho zpěv vymyká normě, nebo že se v letech normalizace jeho chování úzkostlivě drželo? Pravděpodobně za obojí, píší Lidové noviny.


Hospodářské noviny komentují roli Ústavního soudu při posuzování souladu Lisabonské smlouvy českou ústavou. Senátorští a hradní stěžovatelé na Lisabon hrozí superstátem a chtějí na ústavních soudcích, aby řekli, zda k němu Evropská unie směřuje, píše se v deníku. Jak to ale mají soudci vědět? Předseda soudu Pavel Rychetský netřímá žádnou věšteckou kouli, z níž by takový vývoj mohl vyčíst. Veškerá bída stížnosti senátorů tkví v tom, že chtějí, aby Ústavní soud hrál roli, která mu nepřísluší. Aby prorokoval, komentoval, opakoval dávno vyřčené. Zvlášť umanutě pak působí, když stěžovatelé chtějí, aby soud znovu potvrdil, že zůstane konečným strážcem ústavnosti. Jako by si to již v předchozím nálezu k Lisabonské smlouvě sám nevymínil! Senátoři tak připomínají vystresované děti, které stále naléhají na rodiče: řekni, že opravdu nepřijde polednice. A takoví chtějí bránit naši svrchovanost? - ptá se komentátor v Hospodářských novinách.


Anděla Dvořáková a Václav Klaus,  foto: ČTK
Před údajným rostoucím vlivem sudetských Němců varovala na slavnostním shromáždění v den státního svátku vzniku samostatného Československa předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková. Informuje o tom deník Právo. V projevu v Pantheonu Národního muzea vyzdvihla Václava Klause za jeho podmínku pro ratifikaci Lisabonské smlouvy, která má zabránit případnému prolomení Benešových dekretů. Současně zkritizovala regionální politiky, kteří podle ní nedbají na zájmy lidí a státu. "Státnost a zájmy občanů ať jdou k čertu, hlavně když to nese peníze," cituje deník Dvořákovou. Život v regionech podle ní přitom ovlivňují sudetští Němci.


Končí nejkrvavější bitva českého byznysu, píší Lidové noviny. Letité spory velkých rivalů na domácím energetickém trhu, tedy uhelnou společností Czech Coal a energetickým gigantem ČEZ, by mohly skončit výměnou elektrárny za důl. Boj o co největší podíl na tuzemském trhu s energií se zatím naposledy rozpoutal na začátku srpna, píše deník. Tehdy Czech Coal podal Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže námitky proti spojení finanční skupiny JaT a společnosti International Power Opatovice. Podle Czech Coal by takové spojení ohrozilo konkurenci na domácím i evropském trhu a zájmy spotřebitelů. ČEZ zase společnost Czech Coal obviňoval ze soustavného zneužívání dominantního postavení na trhu s uhlím. Spor o ceny a dodávky uhlí s promítl i na politickou scénu, a to v souvislosti s tzv. toskánskou aférou. Za zveřejněním kompromitujících fotografií z dovolené expremiéra Mirka Topolánka v toskánské vile měl údajně stát právě Czech Coal. Mezi byznysmeny a lobbisty, kteří byli na snímcích zachyceni, přitom nechybí ani generální ředitel ČEZu Martin Roman, připomínají Lidové noviny.


Odstranit dlažbu na hlavních silničních tazích, nahradit ji asfaltem, a snížit tak hluk v ulicích. To chce podle Hospodářských novin provést Magistrát hl. m. Prahy, aby se zklidnila situace ve městě. Do roku 2013 by měla zmizet historická dlažba v řadě ulic, například na Újezdě, v Moskevské, Korunovační, Budějovické nebo Francouzské. V ulici Milady Horákové u fotbalového stadionu Sparty mizí dokonce už dnes. Výměna kostek za asfalt přitom přijde na téměř pět miliard korun. Úpravy se vyhnou jen samotnému historickému jádru města. Tam totiž magistrát narazil u památkářů, když chtěl vyměnit dlažbu za asfalt v ulici Karmelitské. Dlažbu, která zmizí z ulic, ovšem Technická správa komunikací nevyhodí. Bude uschována a poslouží při opravách těch ulic, kde kostky i nadále zůstanou. Ty nejstarší mimo pražské centrum slouží už sto let, uvádí se v Hospodářských novinách.


Zábavný běh za zbožím chystá město Praha jako jednu z akcí, které mají připomenout 20. výročí listopadové revoluce. Akce, při níž účastníci poběží za kdysi nedostatkovým zbožím, jako byly banány, toaletní papír nebo poukázky do Tuzexu, se uskuteční 17. listopadu na Národní třídě. Oslavy nesou název Mejdan pro všechny showdruhy aneb Za čím by se běhalo, kdyby se to nestalo? "Chtěli bychom ukázat, jak by to vypadalo, kdyby se sametová revoluce nekonala, a humornou formou říci, že máme co slavit, uvedl Eda Kauba z pořádající společnosti Euro Rscg Prague. V metropoli bude ovšem připravena i řada dalších akcí. Na náměstí Republiky bude výstava fotografií, na Staroměstském náměstí proběhne veselice trhy, na kterých si lidé budou moci vystát frontu na zboží za ceny z r. 1989. A z Albertova na Národní třídu půjde průvod, na který naváže koncert nazvaný 20 let bez opony. Jako hosté na něm vystoupí například Vladimír Mišík nebo Vlasta Třešňák, uvádějí Hospodářské noviny.


U Sosnové umazali řidičům první trestné body, uvádí deník Právo. Na autodrom u České Lípy zavítali tuto středu první motoristé, aby absolvovali školení, při kterém si mohou smazat část bodů. Po mosteckém autodromu je českolipský polygon teprve druhým výcvikovým areálem v České republice, kde si řidiči mohou vylepšit stav svého bodového registru. Přijeli sem proto z celé země, výjimkou nebyli ani účastníci z Brna nebo Olomouce. Podle pracovníka autodromu Jana Peškaře je zájem obrovský. Kursy až do konce listopadu jsou beznadějně obsazené. Každého kursu se přitom účastní více než dvě desítky frekventantů. Absolvovat kurz mohou pouze řidiči, která nemají v součtu více než deset bodů a nemají zaznamenán žádný jednotlivý přestupek ohodnocený šesti a více body, informuje Právo.