Přehled tisku

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes se věnuje problémům s ratifikací lisabonské smlouvy v České republice. Komentář na stránkách deníku připomíná, že neplatí, že pokud parlament smlouvu schválil, je prezident povinen ji ratifikovat.

Zdroj: Evropská komise
Mladá fronta Dnes se věnuje problémům s ratifikací lisabonské smlouvy v České republice. Komentář na stránkách deníku připomíná, že neplatí, že pokud parlament smlouvu schválil, je prezident povinen ji ratifikovat.

Je to obráceně, je výlučně na prezidentovi, zda stát zaváže nebo ne, parlament mu k tomu dává jenom souhlas. Autor komentáře se vrací i k tzv. Benešovým dekretům. Soudí, že nelze dopustit narušení již existujících majetkových vztahů. "Proto chápu úsilí hlavy státu o vyjednání příslušné výjimky pro Českou republiku. A to nikoli pouhou deklarací, ale právním ustanovením," uzavírá komentátor.

Komentátor Lidových novin soudí, že výtky na adresu Václava Klause by byly přesvědčivější, kdyby se současní vyznavači procedurální čistoty o ni zajímali už dřív, kdyby byli stejně přísní ke všem stranám. Ve hře o Lisabon už bylo použito mnoha nedovolených chvatů - např. Irsko poprvé v referendu "hlasovalo nevhodně" a bylo vzápětí vyzváno, aby si hlasování zopakovalo - jednoznačný prohřešek proti slušnosti. "Klaus podvádí, jenže ve hře, kterou rozehráli jiní a do které zavedli podvod jako metodu."Český prezident má teď herní výhodu. Zřejmě tam bychom měli hledat příčinu pokřiku jeho soupeřů. Zvláštní je, že na něj tolik slyšíme," konstatuje autor a poznamenává, že je zajímavé, že se reakce politických elit EU na Klause obávají titíž lidé, kteří tak rádi opovrhují českými politickými elitami 20. století a kterým na typizovaném spoluobčanovi vadí jeho malost a ustrašenost. Říkají mu Čecháček a sami o sobě si myslí, že jsou tím pádem z obliga.


Hospodářské noviny přinášejí informaci, že Kremlem ovládaná společnost Tvel chce v Česku postavit svůj první zahraniční závod na výrobu palivových článků. "Tvel je přitom součástí státního holdingu Rosatom, který je považován za hlavního favorita v boji o kontrakt na dostavbu nových jaderných bloků v Temelíně," doplňuje list a přidává i další příklady, "Rusů v české energetice." Komentář deníku k tomu poznamenává, že když něco vypadá jako ruská expanze, chová se to jako ruská expanze, pravděpodobně to ruská expanze bude. "Stokrát nás můžou experti přesvědčovat že nové a nové ruské jaderné náznaky samy o sobě nic neznamenají, ale prstenec kremelských firem, který se stahuje kolem Temelína a Dukovan, to nevygumuje. Neexpertní intuice spíš velí dát za pravdu Václavu Havlovi, který varuje před novou formou imperialismu," podotýká deník s tím, že jí v lecčems jdeme sami naproti.


David Rath
"Ještě nedávno počítal dětský domov v Pyšelích s potřebnou rekonstrukcí své budovy. Pak mu ale středočeský hejtman David Rath vzal již přiklepnuté miliony a poslal je místo toho do obce, kde sám bydlí. Ted se bude muset dětský domov přestěhovat do menších prostor v úplně jiné obci," shrnují Lidové noviny vývoj situace okolo dětského domova ve středočeských Pyšelích. Rathův postup v pondělí potvrdili středočeští zastupitelé a dětský domov se má přes protesty přestěhovat do Chocerad. Původně slíbené peníze půjdou na školní jídelnu v hejtmanově bydlišti v Hostivici. Rath argumentuje tím, že 56 milionů by na opravu domova stejně nestačilo, s tím ale nesouhlasí předseda občanského sdružení Zachovejte dětský domov v Pyšelích Jan Kružík. Sloupek Lidových novin poznamenává, že pyšelský dětský domov přežil nacisty i komunisty, ale socialistického feudála Ratha asi nepřežije. I když celá rošáda s dětským domovem vypadá jako ekonomický nesmysl, jejím jackpotem je právě ona výhodně situovaná budova dětského domova.


"Cukrovku už má každý desátý Čech," píše deník Právo a dodává, že ročně přibude v Česku padesát tisíc nových pacientů, což je vzhledem k počtu obyvatel jedno z největších čísel v Evropě. Podle předsedy Diabetické asociace ČR a přednosty interní kliniky v pražské motolské nemocnici je vzestup počtu nemocných cukrovkou důsledkem rychlého a nezdravého stravování, nadváhy, obezity a přemíry stresu. Podle Kvapila by si každý měl nechat alespoň jednou za rok změřit hladinu krevního cukru.


Ve své nové knize Povídky o lásce spisovatel Michal Viewegh dokazuje, co se o něm ví. Ovládá řemeslo, výtečně pozoruje vztahy, má rád literaturu a sám sebe. Povídky o lásce podle recenze Mladé Fronty Dnes autorův talent stvrzují, ale nijak nerozvíjejí. Mezi autorovy přednosti patří "svižné detaily, schopnost nečekané zkratky - málokterý současný autor dokáže tak úsporně vystavět příběh a stupňovat napětí, vyvarovat se zbytečného plkání a v pár větách vystihnout obehraný vztah, každodenní trapnosti stejně jako náhlé milostné okouzlení." Na druhé straně ale formální suverénnost připravuje Viewegha o určitou syrovost a autentičnost. Recenze mu také vyčítá mnoho vypočítaných "reklamních sloganů", na které může být čtenář po čase alergický. "Úhrnem vzato jsou Povídky o lásce tak trochu stylistická cvičení pro více či méně obeznalé čtenáře. Obratné, rychlé, efektní. Tematicky a vypravěčsky pestré, snad vyzrálejší, ale také trochu mechaničtější než starší povídky," shrnuje recenze Mladé fronty Dnes.