Přehled tisku

0:00
/
0:00

Skupina odborníků v čele s bývalým předsedou Akademie věd ČR Václavem Pačesem a předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou navrhuje, aby jaderné elektrárny v roce 2030 vyráběly polovinu veškeré elektřiny v Česku, uvedly Hospodářské noviny.

Skupina odborníků v čele s bývalým předsedou Akademie věd ČR Václavem Pačesem a předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou navrhuje, aby jaderné elektrárny v roce 2030 vyráběly polovinu veškeré elektřiny v Česku, uvedly Hospodářské noviny (HN). "Podíl jádra na výrobě elektřiny by měl v Česku vzrůst, mohl by dosáhnout až 50 procent,"řekl HN Pačes. Dnes se pohybuje okolo jedné třetiny. Znamenalo by to tedy dostavbu dalších dvou bloků Temelína a případně jednoho v Dukovanech. U ostatních zdrojů se komise přesnějším odhadům bránila a chce, aby koncepce zůstala do jisté míry otevřená a mohla reagovat na případné změny. Tento přístup je zjevný například v otázce obnovitelných zdrojů. "V současné době si nedokážu představit, že by jejich podíl do roku 2030 přesáhl 15 procent,"řekl Pačes. Podle komise by podpora obnovitelných zdrojů měla skončit, jakmile dosáhne podílu 15 procent. Klíčovou otázku prolomení limitů na těžbu uhlí chce Pačesova skupina nechat na posouzení speciální komise.


Miloš Zeman
Podle prezidenta Václava Kause je bývalý premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman vhodná osobnost pro kandidaturu na příštího českého prezidenta. Klaus se tak vyjádřil pro Mladou frontu Dnes (MfD). Zemana prezidentova podpora potěšila. "Beru to jako vyjádření sympatií. Pro mě je důležitá podpora výrazných osobností a prezident Klaus bezesporu výraznou osobností je,"řekl MfD. Zemana zatím na Hrad vysílá deset senátorů. Čeká však, zda se jeho příznivcům podaří pod petici za jeho prezidentskou kandidaturu sehnat 50.000 podpisů. Podle posledních průzkumů mezi potenciálními voliči skončil Zeman na třetím místě hned za nezávislými Janem Fischerem a Janem Švejnarem.


David Rath
Bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath čelí dalším, pro něj nepříjemným svědectvím. Jak zjistil deník Právo, u některých již schválených projektů jako předseda regionální rady Střední Čechy, která peníze na úspěšné projekty uvolňuje, zdržoval výplatu dotací. V některých případech otálel s podpisem smlouvy i více než jeden rok, uvedla mluvčí ministerstva pro místní rozvoj. Příjemci dotace do té doby nemohli o její vyplacení zažádat, a kvůli nejistotě, zda ji od Ratha vůbec dostanou, museli zpravidla pozdržet samotnou realizaci projektu. Podle podmínek čerpání dotací měl přitom Rath smlouvy o poskytnutí dotace podepsat nejpozději do tří měsíců od schválení projektu. Podpis zdržoval zhruba o rok ve čtyřech případech. O které konkrétně šlo, vedení rady Právu nesdělilo. Zatímco v Rathově Hostivici běželo čerpání dotací jako na drátku, například Říčany si na ministerstvu stěžovaly na výrazné zpoždění u projektů stavebních úprav mateřské školy a hřiště.


Petr Bendl  (vlevo) a Petr Nečas,  foto: Vláda ČR
Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) zrušil kvůli nesrovnalostem v zadávací dokumentaci tendr na rozvoj registrů, informoval deník E15. Největším registrem je evidence využití půdy. Dále je to registr zemědělských podnikatelů, registr vinic, chmelnic, intenzivních sadů či zvířat. Dosud registry zajišťovaly čtyři firmy. Zakázku na sedm databází se zemědělskými informacemi na pět let za předpokládanou cenu téměř 180 milionů Kč vypíše ministerstvo znovu, dodal deník. Jak řekl mluvčí ministerstva Jan Žáček, přišlo několik dotazů a posléze i námitky jednoho z uchazečů. Ty byly podle zadavatele závažné a vedly k rozhodnutí o zrušení zakázky.


Foto: Adam Ciesielski / Stock.XCHNG
Zdravotní sestra či lékař, kteří jsou nepříjemní na pacienty, nemusí být zlí. Jsou "jen" vyhořelí. A škodí tím sobě i druhým, píše Mladá fronta Dnes. V Pasece na Olomoucku se nyní zdravotníci učí, jak tomu předcházet. Učí se, jak zlepšit komunikaci s pacienty, s jejich rodinami a hlavně, jak se umět oprostit od životů svých pacientů tak, aby se jim ten vlastní nevymkl z rukou. Zdravotníci tady dostanou odpovědi třeba na otázky: Smím si tykat s pacientem, který je stejně starý? Můžu pacientce říkat babi nebo třeba Jiřinko, když mě o to požádá? Nebo co odpovídat na stezky: Ale sestři, já už tady stejně zítra nebudu. Těžké bylo naučit lékaře, že mohou být na pacienty rozčilení, nebo je třeba nemít rádi, ale nikdy to nesmějí dát najevo před nimi, říká Jana Zbořilová ze společnosti Kariérový a personální servis. První postřeh je, že je důležité, aby každé oddělení nemocnice mělo svou "noru" pro personál, kam se dá schovat, zanadávat si, házet třeba hrnečky proti zdi nebo si jen tak povídat s ostatními. Ale hlavně nedusit negativní pocity v sobě. Druhá důležitá věc je mít na vědomí, že pacient je ve slabším postavení. Kurzem už prošla třetina zdejšího personálu a další se na něj chystají. A správná odpověď na otázky, zda je možné pacientům tykat? Ne. Vytváří to totiž jiný než profesionální vztah.


Foto: Mihow / Stock.XCHNG
Lichváři dusí tisíce dlužníků bianco směnkami, uvádějí Lidové noviny. Například pětatřicetiletá svobodná matka Eliška Dohnalová se před rokem ocitla v tíživé finanční situaci. Jedna z pražských úvěrových firem jí nakonec pomohla půjčkou 10 tisíc korun na zaplacení dluhu na nájemném. Jenže si zároveň nechala podepsat prázdný papír - jakousi bianco směnku. Prý pro případ, že by jí půjčku nesplatila. A tímto podpisem se důvěřivá žena zadlužila ještě víc. Ačkoliv půjčku i s úroky řádně a včas splatila, úvěrová firma od ní soudně vymáhá dalších 50 tisíc, které si na směnku bez vědomí klientky dopsala. Zní to neuvěřitelně, ale do podobných potíží se už dostaly tisíce zadlužených Čechů a počty těchto důvěřivců stále rostou. Navíc často nepochodí ani u soudu. Podle zákona totiž musí právě on dokázat, že částku napsanou na směnce už dávno zaplatil nebo si ji ani nikdy nepůjčil. Podvody s půjčováním peněz má omezit zákon, který chystá ministerstvo financí. Od příštího roku už lichváři nebudou smět spotřebitelský úvěr jistit směnkou ani jiným šekem.


Včely si našly domov na střeše Obchodního centra Chodov, píše deník Právo. Na vršku budovy se objevily tři úly. Praha se totiž zapojila do projektu EU Bez medu to nejde, který se snaží podporovat a propagovat spotřebu medu. Lokalita je vhodná pro blízkost zeleně, což se ukáže při medobraní, které brzy chystáme, řekl tajemník Českého svazu včelařů Rudolf Peleška. Úly, o které se stará kroužek mladých včelařů, se nacházejí za sklem, takže lidé mohou bezpečně pozorovat dění v nich i včelaře při práci. Aktuální zásoby by se měly pohybovat kolem 50 kilogramů nektarového medu na úl. Med ze středu města není o nic méně kvalitní. Naopak tu roste řada druhů rostlin, které nejsou chemicky ošetřované a včely případné škodlivé látky stejně odstraňují. Podobné úly se nacházejí ještě v Jedličkově ústavu a v Botanické zahradě v Troji.


Foto: ČTK
Legendárnímu Janu Tleskačovi z Foglarovy Záhady hlavolamu se sen o úspěšném létajícím kole nesplnil. Jak píší Hospodářské noviny, do podobné troufalé výzvy se nyní pustilo trio českých technologických firem a společnými silami navrhly prototyp létajího kola nazvaného Flying bike. Jenže kolo zatím nikdo neviděl létat. Je totiž jen ve stadiu počítačových animací. Veřejnosti se prý představí v září na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Ačkoli je představa létajících cyklistů těžko uvěřitelná, trio firem do vývoje prvního prototypu investuje dvě stě tisíc korun. Se sériovou výrobou se však nepočítá. Může to být zdroj pro další následovníky, říká ředitel firmy Technodat Aleš Kobylík. Čeští konstruktéři věří, že fyzikální poznatky 21. století pomohou konečně zrealizovat plány, které Foglarova románová postava kdysi ukryla do ježka v kleci. Chtějí využít tahu šesti horizontálních vrtulí, které budou poháněny speciálními elektromotory. Ty se spustí, když cyklista na řídítkách přepne režim jízdy na let, a stroj začne stoupat přímo vzhůru.