Přehled tisku

0:00
/
0:00

Firmy se stěhují pryč z Česka, píše na titulní straně Mladá fronta Dnes. Podle listu je k tomu nutí hospodářská krize. Podniky musí snižovat výrobní náklady, a proto se přesouvají na levnější Východ nebo zpět do domovských zemí. Hrozí, že odejde až pětina průmyslových firem, které v Česku investovaly.

Firmy se stěhují pryč z Česka, píše na titulní straně Mladá fronta Dnes. Podle listu je k tomu nutí hospodářská krize. Podniky musí snižovat výrobní náklady, a proto se přesouvají na levnější Východ nebo zpět do domovských zemí. Hrozí, že odejde až pětina průmyslových firem, které v Česku investovaly. Zatímco o postupném přesunu " montoven " z Česka do východní Evropy se mluví už několik let a nyní tento trend jen zesiluje, návrat firem domů je v českém průmyslu novinkou. Práci, o kterou přijdou čeští zaměstnanci, dostanou lidé v Německu nebo Rakousku. "Jen za poslední dobu víme o třech takových případech. Je to pro západní majitele výhodnější, protože zrušení pracovního místa v Německu stojí firmu i padesát tisíc," vysvětlil šéf odborů Josef Středula. V Česku na odstupném vyplatí mnohem méně, zdůrazňuje Mladá fronta Dnes.


Reformu policie, kterou uskutečnilo ministerstvo vnitra pod vedením Ivana Langra (ODS), vnímá negativně 42 procent policistů. Kladné hodnocení jí přisuzuje 23 procent z nich. Vyplývá to z celostátního interního průzkumu, který si vedení policie nechalo vypracovat na začátku léta, informuje deník Právo. Policistům podle průzkumu vadí především nová organizační struktura a ekonomické, finanční podmínky. Kriticky se vyjadřují také k projektu P1000 na modernizaci služeben. Pochvalu reforma zaslouží za elektronizaci a také za zmírnění byrokracie při práci policistů. Největší nespokojenost panuje podle průzkumu v severních Čechách, kde se k reformě negativně staví polovina oslovených, uvedl deník Právo. "Pro nás je to užitečná zpětná vazba. Na policejním prezidiu už byla vytvořena speciální pracovní skupina, která bude mít za úkol navrhnout určité řešení,"řekl listu náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek. Konkrétní kroky ale zmínit nechtěl. "Dokud to nebude řádně projednané, tak by nebylo vhodné tyto věci zveřejňovat," dodal pro deník Právo Ivan Bílek.


Aleš Řebíček
Firma Viamont, kterou spoluvlastnil bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS), získala za dobu jeho působení v politice zakázky za 14 miliard korun, často od státních podniků spadajících právě pod ministerstvo dopravy. Na základě vlastních výpočtů o tom informují Hospodářské noviny. Média v posledních třech letech opakovaně upozornila na to, že firma začala dostávat významné zakázky právě v době, kdy se Aleš Řebíček dostal do vysoké politiky. Ten však souvislost mezi těmito věcmi dlouhodobě popírá. Společnost Viamont měla loni čistý zisk více než 293 milionů korun a vyhrála 25 soutěží o veřejné zakázky. Po Řebíčkově příchodu na ministerstvo se Viamontu podle listu začalo nebývale dařit v tendrech na státní zakázky. Například v roce 2007 to byla oprava železničního mostu v Nymburku za 60 milionů korun, rekonstrukce mostu a estakády z Děčína, kterou za 470 milionů vypisuje Ředitelství silnic a dálnic, a miliardová oprava mostu v Kolíně. Protože se připojily i další menší práce pro města nebo kraje, dělá to za dva roky Řebíčkova působení ve funkci ministra dopravy zakázky za více než 12 miliard korun. Dohromady s letošním rokem, kdy už je poslancem, pak zmiňovaných 14 miliard korun, píší Hospodářské noviny. "Ten vzestup firmy pana Řebíčka je opravdu zvláštní,"řekl deníku ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka. Důkazy, že Řebíček jako politik "dohazoval" práce své bývalé firmě, podle Hospodářských novin nejsou.


Platit za lepší lékařskou? Politici jsou pro. Tento titulek vévodí první straně Lidových novin. Podle listu se politici i odborníci shodují v tom, že je potřeba jasně definovat standardní péči a umožnit připlácení za nadstandard. V předchozích měsících toto téma patřilo k nejvýbušnějším. Teď už se zdá, že se mezi politiky rýsuje shoda. A za co by se mělo připlácet? Například za účast konkrétního lékaře při operaci nebo porodu, za omyvatelnou sádru, přednostní operace nebo lepší materiál při výměně kyčelního kloubu. V českém zdravotnictví si teď můžete legálně připlatit pouze za věci, které se zdravotní péčí jen souvisí, jako je ubytování, strava, anebo za péči, kterou zdravotní pojišťovny vůbec nehradí, například za plastické operace, vyjmenovávají Lidové noviny.


Stovky bytů, jejichž výstavbu developeři "dali k ledu" a chtěli odložit na příští rok, se přece jenom začnou stavět ještě letos, upozorňují Hospodářské noviny. Jde hlavně o projekty v Praze a Brně, kde ceny bydlení po ročním propadu začaly stagnovat nebo dokonce rostou. To naznačuje konec realitní krize. Nahrává tomu i připravenost stavbařů. Navzdory krizi totiž vzrostla v červnu stavební výroba meziročně o 0,1 procenta. Nově zahajované projekty jsou menší než byly minulé a zahrnují jen desítky, ne stovky bytů. Současně jsou i levnější než pražský průměr. Ten je podle odborníků 57 500 korun za čtvereční metr. Byty v nových projektech jsou o deset až patnáct procent levnější, píší Hospodářské noviny.


Ilustrační foto
Jak uvádí deník Právo, v azylových domech v Česku končí stále víc žen ohrožených exekucemi. Tyto ženy nemají peníze na úhradu dluhů u různých finančních institucí, ani na hrazení pobytu v azylu. Většina z nich má navíc malé děti. Až dosud byly ohroženy hlavně partnerským násilím nebo přišly o byt. Příčin je podle odborníků několik. V první řadě je to snadná dostupnost půjček za vysoký úrok. Navíc se v partnerských vztazích objevil úplně nový jev - půjčky si v rodinách berou hlavně ženy, přičemž partneři je k tomu velmi často donutí. Peníze pak často končí v nereálných obchodních projektech mužů, nevýhodných nákupech, ale i v hracích automatech, v alkoholu, nebo si za ně kupují například videokamery, píše deník Právo.


Hasiči v Česku mají nový hit - požární koupaliště. Jak píší Lidové noviny, hasičské nádrže nacházejí nové využití. Originální trik umožnil desítkám obcí po celé republice upravit staré požární nádrže na neoficiální koupaliště. Provoz těchto "požárních bazénů" je totiž stojí mnohem méně než u oficiálních koupališť - nemusejí platit plavčíky a další zaměstnance. Koupání je v nich na vlastní nebezpečí. V takovém případě na nádrže hygienici hledí stejně jako například na rybníky. A hasiči si také libují - čistá voda jim nezanáší stříkačky, konstatují Lidové noviny.


Do vzorových formulářů v Česku úředníci vypisují jméno Jan Novák, a to je chyba, píše Mladá fronta Dnes. Čech s nejtypičtějším jménem je sice Novák, ale jeho křestní jméno je Jiří. Mužů, kteří se tak podepisují, je v Česku skoro dva a půl tisíce. Nejčastějším ženským spojením je Marie Nováková. Unikátní seznam nejčastějších mužských a ženských jmen zveřejnilo ministerstvo vnitra. Statistici v něm zaznamenali veškeré kombinace jmen a příjmení, které nosí sto a více lidí. Z žebříčku se dá vyčíst například i to, že v Česku žije 119 Václavů Havlů. Jeho nástupce Václav Klaus se do statistiky nedostal. Lidí s takovou kombinací jména a příjmení je totiž málo, uvádí Mladá fronta Dnes.