Přehled tisku

0:00
/
0:00

Politické strany si houfně začaly zakládat předvolební fankluby, píše na titulní stránce deník Právo. Vzorem jim podle listu bylo masové nasazení dobrovolných aktivistů v kampani amerického prezidenta Baracka Obamy. Strany se všemožně snaží získat hlas mladých voličů, a posloužit jim k tomu má internet, zejména jeho sociální sítě jako Facebook či YouTube. Volební výsledky ovlivňují ale také starší ročníky, a tak členové stran nezapomínají na samolepky na autech a vylepené plakáty v oknech a na plotech příznivců, píše deník Právo.

Politické strany si houfně začaly zakládat předvolební fankluby, píše na titulní stránce deník Právo. Vzorem jim podle listu bylo masové nasazení dobrovolných aktivistů v kampani amerického prezidenta Baracka Obamy. Strany se všemožně snaží získat hlas mladých voličů, a posloužit jim k tomu má internet, zejména jeho sociální sítě jako Facebook či YouTube. Volební výsledky ovlivňují ale také starší ročníky, a tak členové stran nezapomínají na samolepky na autech a vylepené plakáty v oknech a na plotech příznivců, píše deník Právo.


Desetitisíce zahraničních dělníků živoří v Česku v otřesných podmínkách, píší Lidové noviny. Za svou práci nedostávají zaplaceno a stále více se zadlužují. Šancí na únik od vykořisťovatelů je útěk nebo možnost draze se vykoupit. Námezdní dělníci z řad cizinců si nežili jako v bavlnce ani před nástupem hospodářské krize, nyní ale zprostředkovatelé ještě mnohem více přitvrdili. Ponižování, vyhrožování a bití je podle "gastarbeitrů", kteří se svěřili listu, na denním pořádku. Výjimkou prý není ani znásilňování. Státního programu dobrovolných návratů využil jen zlomek levné pracovní síly. Většina zde zůstala a pracuje načerno, k čemuž přispěla i politika úřadů práce, které vydávají pracovní povolení jen v krajním případě, pokud se nesežene žádný vhodný český adept, píší Lidové noviny.


Foto: Aktuálně.cz
Skutečným autorem dopisu, který v roce 1971 údajně napsal zpěvák Karel Gott Gustávu Husákovi z emigrace v Německu, je tehdejší pracovník vydavatelství Supraphon Oldřich Bukovský. Píše to deník Právo, které o tom informoval Bukovského syn s tím, že Gott dopis nepodepsal ani nečetl. O dopisu, v němž zpěvák údajně žádá generálního tajemníka ÚV KSČ Gustáva Husáka o shovívavost při návratu z krátké emigrace do Československa, minulý týden informoval server Aktuálně.cz. Gott se v roce 1971 společně se svými spolupracovníky, bratry Jiřím a Ladislavem Štaidlovými, odmítl vrátit z turné po tehdejším západním Německu a Bukovský, který byl v Supraphonu odpovědný za povolení udělované umělcům k vycestování do zahraničí, měl prý kvůli tomu v zaměstnání problémy. "Protože měl k dispozici prázdný papír se zpěvákovým podpisem, přišel s nápadem napsat onen dopis a také to udělal, i když měl patrně i spolupracovníka," řekl listu Oldřich Bukovský mladší. List byl doručen Husákovi, který pak opakovaně vzkázal Gottovi do Německa, aby se vrátil, a slíbil, že prohřešek s emigrací bude smazán. "Pravda konečně vyšla najevo a už je jasné, že s tím nešťastným lejstrem nemám nic společného," řekl deníku Právo Karel Gott. Upozornil, že při rozhodování o návratu z emigrace ho nejvíce ovlivnil nátlak, jaký československé úřady vyvíjely na jeho rodiče.


Česká národní banka (ČNB) vede správní řízení pro možné porušení některých povinností obchodníka s cennými papíry s firmou Capital Partners (CP). To může zahrnovat i takzvané nadměrné obchodování. Výsledkem správního řízení může být až odnětí licence obchodování. Uvedla to Mladá fronta Dnes s odvoláním na mluvčího ČNB Pavla Zúbka. Majitel firmy CP Vladimír Černý možnost nadměrného obchodování odmítá. "Že bychom primárně nutili klienty do obchodů, kterým sami nevěříme, to vylučuji," řekl listu Černý. Chceme, aby klienti měli aktivní přístup ke svému obchodování. Díky našemu marketingu k nám přicházejí spíše ti spekulativní, dodal. Podle listu firma v drtivé většině případů klientům pouze nezávazně radí a ti si o svých obchodech rozhodují sami. Firma tak má smluvně ošetřeno, že nenese žádnou odpovědnost z neúspěchů obchodování jednotlivých zákazníků.


Vývoz českých letadel za oceán se propadl o více než polovinu, upozorňují na krizi českých letadel Hospodářské noviny. Česko letos poprvé nemělo oficiální zastoupení na největším světovém veletrhu letectví v americkém Oshkoshi. Ministerstvo průmyslu a obchodu se rozhodlo dát přednost letecké výstavě v německém Friedrichshafenu. Takové rozhodnutí se ale nelíbí české Letecké amatérské asociaci. Ministerstvo údajně tímto krokem takřka znemožnilo vstup na veletrh menším výrobcům. Loni se na zámořském veletrhu představilo 11 českých producentů, letos pouze sedm. Prodej Czech Made letadel do Ameriky výrazně oslabila hospodářská krize a nevýhodný kurz dolaru. Před dvěma roky si mohl zámořský zájemce koupit slušně vybavené malé české letadlo za 70 tisíc dolarů, letos by si musel vlivem nižšího kurzu o 30 tisíc dolarů připlatit, vysvětlují Hospodářské noviny.


Zkrachovalá cestovní kancelář Tomi Tour pravděpodobně platila za služby Václava Fischera 400 tisíc měsíčně, informuje Mladá fronta Dnes. Cestovka v době svého pádu neměla na účtech ani milion korun, tolik přitom stojí jedna otočka charterového letadla do Středomoří. Česká Tomi Tour ale platila měsíčně patnáct tisíc eur německé Tomi Tour GmbH za obchodní a marketingovou spolupráci. A právě za marketingového a obchodního ředitele německé Tomi Tour se vydával Václav Fischer. Známý podnikatel v cestovním ruchu vystupuje za kancelář i po jejím krachu. Majetek cestovky vyčíslil zhruba na 4 miliony korun. Věřitelům přitom Tomi Tour dluží zhruba pětkrát tolik. Asi 10 tisícům poškozených klientů, kteří si zakoupili zájezd, by se ale mělo dostat odškodnění z pojištění cestovní kanceláře, uvádí Mladá fronta Dnes.


Na blížící se konec levných aut v Česku upozorňují Hospodářské noviny. Nové vozy už dokonce zdražují, a tak kdo váhal s koupí automobilu, může prodělat. Významnější vlna zdražování se očekává až na podzim. Za některé modely Škodovky, Renaultu nebo Fordu je ale třeba už nyní připlatit. Přitom Škodovky a Fordy patří v Česku stále mezi nejprodávanější, informují Hospodářské noviny.


Výrobci kol si spokojeně mnou ruce, uvádějí Lidové noviny. Zatímco ostatní musí zlevňovat, kola v sezoně podražila. Češi totiž místo do krátkodobého požitku z dovolené v zahraničí raději v době krize jednorázově investují do cyklistické výbavy. Jízdu na kole popularizují i politici, kteří ekologického dopravního prostředku využívají v rámci předvolební kampaně. K šlapání do pedálu navádí také zdravý životní styl, který je nyní prostě v kurzu. Prodejci kol se tak více než hospodářské recese bojí dlouhotrvajícího deštivého počasí, upozorňují Lidové noviny.


Nejoblíbenějším turistickým cílem v České republice zůstal loni Pražský hrad, kam si koupilo vstupenku 1 milion 340 tisíc návštěvníků. Na druhém místě opět skončila pražská zoologická zahrada, třetí je Židovské muzeum v Praze. Ve většině turistických objektů návštěvníci ve srovnání s rokem 2007 kvůli krizi ubyli. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes s odvoláním na žebříček agentury CzechTourism. Více lidí loni navštívilo liberecké Centrum Babylon a pražskou Staroměstskou radnici. Právě liberecký Babylon patří s více než půl milionem návštěvníků překvapivě mezi nejoblíbenější české "památky". Naopak muzea nebo většinu zámků a hradů včetně Českého Krumlova navštívilo méně turistů. Zájem však byl i o méně známé atrakce. Na třetím místě v kategorii zoo skončila zahrada v Lešné u Zlína, která porazila brněnskou i libereckou. Pořadí návštěvnosti hradů se v porovnání s rokem 2007 nezměnilo, píše Mladá fronta Dnes.