Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Všechny deníky se na titulních stranách věnují povodním, které v uplynulých dnech zasáhly Moravu a jižní Čechy. Mladá fronta Dnes se ptá, jak je možné, že meteorologové nejsou schopni takové přívaly vody předpovědět? Podle listu je začátek letošního léta bláznivý a situace na obloze se mění každou hodinu. Meteorologové proto musí měnit předpovědi mnohdy několikrát denně.

Foto: ČTK
Všechny deníky se na titulních stranách věnují povodním, které v uplynulých dnech zasáhly Moravu a jižní Čechy. Mladá fronta Dnes se ptá, jak je možné, že meteorologové nejsou schopni takové přívaly vody předpovědět? Podle listu je začátek letošního léta bláznivý a situace na obloze se mění každou hodinu. Meteorologové proto musí měnit předpovědi mnohdy několikrát denně. Nepomáhají moderní přístroje ani počítačové modely. Především bouřky, které stojí za letošními povodněmi, se objevují náhle a nedá se říct, kde přesně udeří a jak dlouho budou trvat, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Už nejenom sociální demokraté prosazují milionářskou daň. Teď se k nim připojují i lidovci, upozorňují Hospodářské noviny. Lidé s příjmy nad sto tisíc korun měsíčně by podle návrhu KDU-ČSL měli platit třicetiprocentní daň z hrubé mzdy. Dnes platí všichni bez ohledu na příjmy 15 procent z tzv. superhrubé mzdy, což odpovídá 23 procentům ze mzdy hrubé. Sociální demokraté navrhují milionářskou daň s tím, že by zároveň snížili odvody lidí s nižšími platy, připomínají Hospodářské noviny.


Policie se dlouhodobě potýká s odchodem svých lidí do civilu, a to se čím dál více promítá do její práce, upozorňuje deník Právo. Policisté tak sami od sebe nepátrají po trestné činnosti, ale omezují se pouze na prošetřování toho, co jim nahlásí lidé. Dalším problémem jsou nováčci v policejních řadách. V současné době tvoří zhruba čtvrtinu všech policistů. Podle státních zástupců mají takoví lidé problém se základními postupy a neobejdou se bez jejich konzultace. Státní zástupci pak v podstatě odvádějí část práce za ně, upozorňuje deník Právo.


David Rath
Středočeský hejtman David Rath nechává ve svém úřadu obviněného náměstka, píše Mladá fronta Dnes. Filipa Bušinu policie podezírá z daňových podvodů, přitom stále zastává post ekonomického náměstka středočeských nemocnic. Ve své pozici rozhoduje o miliardových investicích do těchto zařízení. Hejtman David Rath se hájí tím, že trestní stíhání není důvodem pro něčí odvolání. Navíc tvrdí, že Filip Bušina pracoval v úřadu už v době, kdy byl hejtmanem Petr Bendl. Ten to považuje za lež. Filip Bušina měl spolu s komplicem vytvářet reklamní společnosti, kterým firmy platily stamiliony za fiktivní služby a dávaly si je do nákladů. Peníze se jim přitom vracely zpět, konstatuje Mladá fronta Dnes.


Ministr dopravy Gustáv Slamečka se minulý týden tajně setkal se zástupci soukromých železničních dopravců, kteří v Česku chtějí konkurovat Českým drahám v rychlíkové dopravě. Podle Hospodářských novin se diskrétní schůzky účastnili vedle ministra i jeho náměstci a zástupci firem RegioJet ze skupiny Student Agency, Veolia Transport a Arriva. Nikdo z monopolních Českých drah na schůzce nebyl. Podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky tři firmy o schůzku samy požádaly a ministr jim vyhověl. "Šlo o první oťukávací schůzku, kde jsme si vymezili své postoje a dopravci nám ukázali svou prezentaci," potvrdil listu Hanzelka s tím, že bližší informace zveřejní, až skončí "frmol kvůli povodním". Zatím počítá s tím, že by to mohlo být v pátek. Bavili jsme se o dalším postupu otevírání železnice, součástí dohody je ale i to, že výsledky zatím nebudeme veřejně komunikovat, potvrdil listu obchodní ředitel RegioJet Jiří Schmidt. Poznamenal, že od ministra jde o vstřícný krok a ministerstvo dopravy ocenilo, že Student Agency přišla s vlastními konkrétními návrhy. Brněnská firma podnikatele Radima Jančury totiž před dvěma týdny podala nabídku na provozování většiny českých rychlíků. Slibuje nové vlaky, nižší ceny a za své služby bude chtít ze státní pokladny méně peněz, než nyní dostávají ČD, které by jinak státní zakázku od ministerstva dopravy automaticky dostaly.


O převzetí části výroby sklářského a bižuterního holdingu Jablonex Group jednají rakouský koncern Swarovski a česká sklářská společnost Preciosa. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes. Jablonex vlastní především bývalí manažeři skláren a bižuterních závodů na severu Čech. Firmy nechtěly jednání komentovat, uvedl list. Část výroby bižuterie má získat Swarovski. "Jednání už jsou velmi daleko, řeší se teď hlavně to, kolik lidí přejde pod ně," uvedl zdroj Mladé fronty Dnes. Podle listu by akvizice byla logická; část Jablonexu pro rakouskou značku vyrábí bižuterii a případné zavření továrny by znamenalo problém s hledáním dodavatelů. Rakouská společnost, jejíž zakladatel z Jablonecka pochází, má v Jablonexu pětinový podíl. Nového vlastníka má brzo získat i sklářská část Jablonexu - sklárny Ornela v Desné a Zásadě, kde se vyrábějí například slavné české perly. Podle listu je favoritem na koupi sklářská společnost Preciosa Ludvíka Karla, která paří k největším hráčům v oboru na světě. Bezproblémová mincovna, která patří do portfolia Jablonex Group, má zůstat zatím u dosavadních vlastníků firmy.


Lidové noviny získaly část účetnictví lyžařského mistrovství světa v Liberci. Vyplývá z něj například to, že realizační tým obcházel v hospodaření liberecký magistrát. Platby firmám totiž rozděloval do několika faktur, místo aby zaplatil pouze jednou. Pod částkou do 300 tisíc korun stačil pouze podpis šéfky organizačního výboru Kateřiny Neumannové, zatímco vyšší platby musel spolupodepisovat také primátor města Jiří Kittner a prezident Svazu lyžařů Lukáš Sobotka. Toto zjištění se nelíbí zástupcům magistrátu, podle kterých je to problém. Otázky vzbuzuje i fakt, že někteří lidé z organizačního výboru šampionátu připravovali i závody Pražská lyže. Tuto soukromou akci přitom organizovala firma Josefa Jindry, přítele a poradce Kateřiny Neumannové. Část peněz z mistrovství podle zdroje Lidových novin plynula i na tuto akci. Práci ale získala také firma, kterou spoluvlastní vládní zmocněnec pro liberecké mistrovství, poslanec Tomáš Hasil. Na své si přišla rovněž firma, v jejíž správní radě sedí primátor Liberce Jiří Kittner, upozorňují Lidové noviny.


Režisér Jan Svěrák připravuje nový film určený především dětským divákům. Autoři snímku s názvem Kuky se vrací, ve kterém hlavní role ztvární psí hrdina Cipísek a hračka jménem Kuky, se inspirovali povodněmi z roku 2002. Scénář k filmu připravila Alice Nellis. Na plátna kin by mohl přijít příští rok v květnu, píše Mladá fronta Dnes. Jednu z hlavních rolí vytvoří ve filmu režisérův devítiletý syn Ondřej Svěrák, hlavní postavy dospělých představují Oldřich Kaiser coby bezdomovec a Kristýna Nováková v roli chlapcovy matky. Svěrákův projet bude obsahovat i loutky. Děj chystaného filmu zatím režisér tají. Podle Mladé fronty Dnes je ale příběh postaven na událostech kolem povodní z roku 2002.


Do divadla Semafor se vrací legendární Kytice, láká v jednom z titulků deník Právo. Osobité převyprávění Erbenových balad mělo v divadle premiéru v březnu 1972. Jubilejní 50. sezónu se divadlo Semafor rozhodlo zakončit právě znovuuvedením Kytice. V premiéře se představí 17. září, informuje deník Právo.