Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

České deníky se v pondělí zabývají především volbami do Evropského parlamentu. Stranou nezůstává ani to, že kabinet Jana Fischera získal v neděli v Poslanecké sněmovně důvěru.

Jan Fischer,  foto: ČTK
Komentář Lidových novin uvádí, že rozprava před hlasováním o důvěře přinesla jednu dobrou zprávu, až na lidovce a komunisty se k Fischerově vládě ostatní parlamentní strany veřejně přihlásily. Fischerův kabinet vznikl podle komentátora jako záplata na mezeru v Paroubkově strategickém uvažování, když předseda ČSSD neměl žádný plán, co dál po svržení Topolánkova kabinetu. Fischerova vláda se ale šila horkou jehlou, když ODS podlehla dojmu, že prezident sestaví vládu svou. V příštích měsících tak oběma velkým stranám "nesmíme tolerovat, kdyby se snad chtěly tvářit, že s Fischerovou vládou nemají nic společného," píší Lidové noviny.

Hospodářské noviny soudí, že na programovém prohlášení nové vlády jsou příznačné tři věci. Celkem devatenáctkrát se v něm objevuje slovo pokračovat, je v něm jen jediný měřitelný cíl a je to první česká vláda, která cítila nutnost v programu třikrát zdůraznit, co nebude dělat. Pro ministry může být podle listu jistá výhoda, že se od nich nečeká vůbec nic. "Když vláda Jana Fischera obstojí na červnovém summitu EU, bude i její konečné hodnocení vlídnější, než při jejím vzniku. Naděje se opírá o to, že si to ministři uvědomují: v programu mluví o své odpovědnosti hned sedmkrát."

Také komentátor Mladé fronty Dnes se věnuje novému kabinetu a nahlíží i do budoucnosti. Je podle něj je skoro viditelné, co se stane na podzim - pokud nebude vládnout "silná dvojka" komunistů se socialisty, vznikne zase slabá vláda, bude se zase kymácet a zase nic ze svých plánů nesplní. "Tak je to u nás více než dvanáct let. Je udivující, že to politický svět nezneklidňuje. Skoro by se řeklo: politikům se tato nestabilita hodí. Produkuje kalné vody, tajemné náznaky, bláznivé či podplacené poslance a politický terén, který se stále osudověji mění v páchnoucí bažinu."

Komentátor deníku Právo píše, že se mu Fischerova vláda líbí a přiznává, že je nyní provládní. Za vládní pihu, která by mohla přerůst do nebezpečného útvaru ale považuje prvního náměstka ministra vnitra Martina Peciny, kterým je uniformovaný příslušník policie. "V demokratických zemích by totiž měla kontrola silových složek být zásadně v rukou civilistů. A zejména v předvečer dvacátého výročí listopadu 89 dostává jmenování plukovníka Komorouse do oné funkce nepříjemný šmak."


Foto: Evropská komise
"Evropou obchází strašidlo nepochopení toho, co, jak a proč dělají představitelé Evropské unie. Také strašidlo zvětšující se nedůvěry k politikům a stranám. I strašidlo nízké účasti ve volbách," píše Mladá fronta Dnes a uvádí, že proto skončilo poslední hlasování o tom, kdo zasedne v Evropském parlamentu, fiaskem. "Je veřejnost skutečně tak apatická k molochu bruselské byrokracie, o kterém je většina lidí přesvědčena, že jej nijak nemohou ovlivnit? Nebo je slabá volební účast odrazem odporu k neschopnosti českých politiků společně komunikovat a nemožnosti zastavit jejich rejdy, které často zavánějí korupcí? Obojí," odpovídá si komentátor a dodává, že česká veřejnost je dvacet let od listopadu 1989 už zcela otupělá a politika se pro lidi stala pouhým kolbištěm přetvářek, nenaplněných slibů, demagogie a lží.


Foto: ČTK
"Úřady zabránily mnoha lidem volit," informují Hospodářské noviny. Uvádějí, že někteří voliči, kteří v Praze vyrazili k urnám, už do nich ale nemohli kvůli chybám úředníků svůj hlas vhodit. Lidé sice měli v místě trvalé bydliště, ale nebyli na volebním seznamu a zákon v případě evropských voleb neumožňuje dodatečné dopsání ve dnech voleb. Náměstek ministra vnitra Václav Henych uvádí, že si lidé musí pohlídat, zda na seznamu jsou, upozorňovaly na to weby jednotlivých městských částí i ministerstva. Podle Henycha může jít až o desítky případů, úplné číslo zatím není k dispozici.