Přehled tisku

Jiří Paroubek (uprostřed), foto: ČTK
0:00
/
0:00

ČSSD je alergická na nesouhlas, komentuje deník Právo reakce šéfa strany Jiřího Paroubka na vajíčkové útoky. Donedávna se neměl návštěvník politických mítinků ukazovat se svým nesouhlasným názorem jen u extremistů. Dnes už je nebezpečná i návštěva akcí Lidového domu.

Jiří Paroubek  (uprostřed),  foto: ČTK
ČSSD je alergická na nesouhlas, komentuje deník Právo reakce šéfa strany Jiřího Paroubka na vajíčkové útoky. Donedávna se neměl návštěvník politických mítinků ukazovat se svým nesouhlasným názorem jen u extremistů. Dnes už je nebezpečná i návštěva akcí Lidového domu. Po bezprecedentním zásahu policie v Domažlicích, kde k zadržení občana, který chtěl Paroubkovi předat leták, stačila jen nelibost předsedy ČSSD, můžeme teď chmurně přemýšlet o tom, co se bude dít s narušiteli Paroubkova klidu, pokud se stane znovu premiérem. Dějí se věci, které by sociální demokracie už z úcty ke svému jménu a tradici neměla připustit, napsal komentátor Práva.

Vajíčkovým útokům na Jiřího Paroubka dává velký prostor Mladá fronta Dnes. Celému svému středečnímu číslu dala název Velké vaječné vydání. Podle jejího komentátora je předseda ČSSD Jiří Paroubek z přibývajících vajíčkových atentátů nervózní, ale hodit na někoho vajíčko nebo shnilé rajče je tradiční politický protest. V soukromém životě takové věci dělat nelze, ale pokud budu objektem takového útoku jako politický představitel z politických důvodů, bylo by nejlepší se moc nerozčilovat, protože si jen přitížím. A to se právě nyní děje Jiřímu Paroubkovi, konstatuje list.


Lidové noviny se ve svém komentáři zamýšlejí nad případnou novou stranou Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) a přirovnávají ji k yettimu. "Není vůbec jisté, zda existuje nebo bude existovat, ale všichni o ní mluví," podotýká deník a upozorňuje, že Kalouskova nová strana by sice mohla po boku ODS vytvořit hráz proti nástupu socialistů s komunisty, ale stejně tak by mohla zasadit tuzemské pravici reprezentované dnes především ODS pořádnou ránu.


Cizinecká policie čelí dvěma žalobám, že posílá nezákonně Vietnamce zpět do vlasti. Píší to Hospodářské noviny. Dva vietnamští občané museli opustit své rodiny v Česku a odjet do Vietnamu přesto, že proti rozhodnutí podali žalobu. Podle právníků, kteří je zastupují, měli do vyřízení svých žádostí zůstat v České republice. Ta ovšem nastavila pro Vietnamce přísný režim. Vloni na podzim vláda schválila, že jim přestane vydávat víza. Oba zmíněné Vietnamce policie vyprovodila z republiky poté, co jim vypršelo povolení k pobytu. Odvolává se přitom na dohodu Česka a Vietnamu o předávání občanů. Jenže v rozhodujícím anglickém znění dohody je uvedeno, že může vypovědět Vietnamce až po "vykonatelném rozhodnutí". Což se nestalo. A na to se právě odvolávají advokáti vypovězených Vietnamců. Za loňské první čtvrtletí vyhostila policie 74 Vietnamců, letos jich nedobrovolně odjelo domů už třiasedmdesát, uzavírají Hospodářské noviny.


Jihoafrické úřady na poslední chvíli zrušily výslech uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, který měli v pondělí provést policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Napsalo to Právo. Čeští policisté, státní zástupce a advokáti do JAR přijeli kvůli vyšetřování smrti Krejčířova otce a o zrušení výslechu se dozvěděli až na místě. Nyní čekají, zda se podaří dohodnout s jihoafrickou stranou náhradní termín. Zatím se mluví o čtvrtku. Krejčířův advokát Julius Kramarič ale naznačil, že za zrušením výslechu stojí právě čeští policisté. Detektivové podle něj navštívili zdejší justiční orgány a bez vědomí a souhlasu státní zástupkyně posunuli termín na den, kdy už tu nebudou Krejčířovi obhájci. To ale detektivové odmítli, píše Právo.


Škola ve Valašském Meziříčí ustoupila od svého plánu zřídit segregovanou třídu pro romské žáky. Uvedly to Lidové noviny. Škola i starosta města se svého plánu vzdali poté, co za nimi přijela kontrola z ministerstev školství a pro lidská práva a menšiny. Podle ředitele školy Otty Medka však za jejich plánem nebyl žádný špatný úmysl. V oddělených třídách mohly prý být lépe naplňovány specifické vzdělávací potřeby dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí. Škola přitom počítala nejen se speciálně upraveným vzdělávacím programem, ale i se speciálními pedagogy nebo asistenty. Podle ministerstva by tak ale došlo k segregaci Romů. Škola by tímto experimentem navíc porušila zákon a hrozil by jí výmaz z rejstříku škol, upozorňují Lidové noviny.


Průzkum Mladé fronty Dnes ukázal, že mateřské školy letos odmítly přijmout přes deset tisíc dětí. Nastupují do nich totiž silné ročníky. Nejhorší situace je v krajských městech a satelitech, kde vyrostlo mnoho nových domů.Rodiče přitom podle deníku zkoušejí různé triky, aby své děti do školky dostali. V Pardubicích například falšovali místo bydliště, ve Zlíně zase zaznamenali, že se rodiče pokoušeli přihlásit dítě do osmi školek najednou. Pokud ale dítě školka nepřijme, hrozí často jednomu z rodičů, že přijde o místo. S rozšířením nebo výstavbou nových školek přitom obce ve svých plánech často vůbec nepočítají, píše Mladá fronta Dnes.


Podle deníku Právo udělila Všeobecná zdravotní pojišťovna všem pěti nemocnicím patřícím Středočeskému kraji pokutu ve výši 50 000 korun za nevybírání regulačních poplatků. Už dříve středočeským nemocnicím udělila pokutu Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra. Nemocnice však nic platit nehodlají a proti pokutám se odvolají. Hejtman David Rath kvůli tomu dokonce pohrozil ukončením smluv s některými zdravotními pojišťovnami. Podle krajského radního pro zdravotnictví Zdeňka Seidla bude kraj dál poskytovat lidem dar na poplatky za ošetření. "My zákon podle našeho výkladu neporušujeme," uvedl Seidl.


Česká pošta podle Hospodářských novin do srpna propustí 650 úředníků centrály. Ta kromě pražského ústředí zahrnuje i zaměstnance v krajích. "První výpovědi na centrále budou ke konci května a proběhnou ve třech fázích,"řekl HN mluvčí České pošty Ivo Mravinac. Pošťáků na přepážkách, doručovatelů a zaměstnanců v obslužných provozech se propouštění podle listu netýká. Šéf pošty Petr Sedláček již dříve avizoval, že správu společnosti bude nutné zefektivnit, a týkat se to bude hlavně centrály, kde panuje přezaměstnanost. Jak píše deník, současná vlna výpovědí je motivovaná i snahou vedení zmírnit dopad ekonomické recese. Při šetření nákladů nemá pošta velký manévrovací prostor, 70 procent z nich totiž tvoří náklady na zaměstnance.


Nicholas Winton
Mým kandidátem na Nobelovu cenu je Nicholas Winton, napsal komentátor Mladé fronty Dnes. Nemá však asi šanci, zhodnotil vzápětí možnosti Wintonovy nominace. Není to žádný válečník, z něhož se stal mírotvorce, není to stárnoucí státník ani sterilní mezinárodní instituce. Jen kdysi zachránil 669 dětí před plynovou komorou. Letos bylo Nicholasi Wintonovi sto let. Když před pár dny slavil své narozeniny, stály kolem něj jeho "děti", jak si dodnes říkají. Představovaly životy, které se vůbec nemusely odehrát. Je na čase, aby volba zase po letech nebyla politická, ale lidská. Právě v těchto těžkých časech by bylo povzbuzující, kdyby cenu dostal člověk, který udělal něco velkého a hluboce lidského, píše se v Mladé frontě Dnes.