Přehled tisku

0:00
/
0:00

Nastávající předseda překlenovací vlády Jan Fischer vyslechne při sestavování vlády návrhy koalice a ČSSD na obsazení ministerských křesel, je však přesvědčen, že se jimi nemusí řídit. Za vládu budu odpovědný já, odpovědný sněmovně a nikomu jinému, na to budu dbát při výběru lidí, uvedl Fischer v rozhovoru pro Lidové noviny.

Jan Fischer,  foto: ČTK
Nastávající předseda překlenovací vlády Jan Fischer vyslechne při sestavování vlády návrhy koalice a ČSSD na obsazení ministerských křesel, je však přesvědčen, že se jimi nemusí řídit. Za vládu budu odpovědný já, odpovědný sněmovně a nikomu jinému, na to budu dbát při výběru lidí, uvedl Fischer v rozhovoru pro Lidové noviny. "Vycházíme z modelu, že politické strany si skutečně rozdělily tu odpovědnost za jednotlivé resorty, čili je zcela jasné, že přijdou s návrhy svých odborníků. Já se k nim samozřejmě budu vyjadřovat. Případně budu mít možnost negativního stanoviska, případně návrhu ještě někoho dalšího," uvedl budoucí premiér.

Nastávající premiér Jan Fischer musí podle autora komentáře ve stejném deníku Evropě dokázat, že malé Česko předsednictví EU zvládne. Pokud se to ale prý doposud neznámému muži nepodaří, pak ke smutku menších posílí názor "lisabonistů", že malé státy jako je Česko tuhle roli prostě nezvládnou, že unie potřebuje eurovládu. "Fischer se tak bude v pelotonu propadat z pozice lídra do houfu. A v závěru, už ve volební kampani, ho nebudou používat jako šerpu jen velcí typu Sarkozyho, nýbrž i čeští straničtí bafuňáři," míní Lidové noviny.

Fischerova vláda bude nejzvláštnější vládou, jakou kdy Česko mělo, míní autor článku v Hospodářských novinách. Statistika prý vznikla také jako věda o národních pozoruhodnostech. "Premiér-statistik svou vědu miluje (v mládí si vedl statistiky fotbalu, po narození dětí časové řady výšek a vah) a na rozdíl od politiků ví velmi přesně, co je za čísly o HDP. Může to být dobrý diagnostik stavu země," myslí si deník. Jako každý statistik má prý dvě ctnosti: mlčí, kde musí (třeba o citlivých datech), a je otevřený, jak může (zvlášť při přiznávání revizí a chyb). "To nejsou špatné vlastnosti. Mohl by z toho být pěkný odpočinkový letní zájezd s Fischerem; nebýt to při českém předsednictví a v hlubině těžké světové krize," píšou Hospodářské noviny.


Mirek Topolánek  (vlevo) a Jiří Paroubek
Autorka článku v Mladé frontě Dnes přirovnává českou politickou scénu ke grotesce, v níž hlavní roli obsadili Laurel a Hardy - Topolánek a Paroubek. "Když se řekne groteska, okamžitě mi naskočí obraz titěrného mužíčka, který se čertvíproč chápe příšerně tlusté hadice se stříkající vodou, hadice s ním smýká, mává, cloumá a ve chvíli, kdy mužíček tu děsuplnou věc jakžtakž zvládne, zakopne a je pokropen odshora dolů," píše komentátorka. České předsednictví unie má prý, bohužel, úplně stejný scénář. "Mužíček vysmívaný silnými hromotluky zpočátku s "hadicí" neuměle cloumá (přesněji: hadice cloumá s ním), postupně nabírá pevnou zem pod nohama, ale nakonec si je sám neuvěřitelnou blbostí podrazí. Jsme pokropení," míní deník. V nějaké další Entropě prý výtvarník může zobrazit Česko jako toho směšného mužíčka, který se sám pokropil.


Jiří Čunek,  foto: ČTK
Ministr financí Miroslav Kalousek z KDU-ČSL hlásá podporu nedělní dohody koalice a ČSSD o překlenovací vládě, kterou podepsal za lidovce archanděl s ohnivým mečem - předseda Jiří Čunek, míní komentátor Práva s tím, že sociálové, kteří mají Čunka jako svého představitele, usoudili, že lze zabít dvě mouchy jednou ranou. "Jednak na sebe upozornit protestním postojem, což je podle nich víc než mít svého zástupce v překlenovacím kabinetu. Jednak rozetnout gordický uzel letitého soupeření přechodem do otevřeného střetu s Kalouskem a jeho příznivci," tvrdí autor v Právu, podle kterého jde z hlediska vnitrostranických trávicích procesů o významnou událost. "Nezbývá než říci: pánhůh s naší druhou nejstarší stranou a zlé pryč," uzavírá autor.


Obyvatelé Břeclavska dojíždějící za prací do Rakouska uvažují, že požádají o tamní občanství. Důvodem jsou české daně. Letos poprvé mají podat v ČR daňové přiznání a doplatit rozdíl, pokud v Rakousku zaplatili na daních méně. Lidé jsou nespokojeni a uvažují o změně občanství, napsal Břeclavský deník. Požádat o rakouské doklady je rozhodnut například František Golas z Bulhar na Břeclavsku. Za hranicemi pracuje jako zedník. "Ano, budu žádat o rakouské občanství. A nebudu určitě sám... Nevíme, co je tam nahoře příští rok zase napadne,"řekli listu. Většina rakouských zaměstnanců z Břeclavska zatím daňové přiznání nepodala. O prodloužení lhůty podle listu v Břeclavi zažádalo asi 120 lidí.


Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance (ZPMA) začala nabízet klientům novou službu s názvem lékař na telefonu. Informují o tom Lidové noviny. Pacient, který nerozumí diagnóze stanovené lékařem nebo se chce dozvědět více o lékařském zákroku, který má podstoupit, se může prostřednictvím telefonu poradit v pojišťovně. Cílem poradenské služby je podle pojišťovny zvýšení informovanosti klientů. Česká lékařská komora (ČLK) ale varuje před možnými riziky, uvádejí Lidové noviny. Podle prezidenta komory Milana Kubka nemůže telefonní konzultace nahradit vysvětlení lékaře, který pacienta léčí.


Společnost Hengis, která je od letošního března majitelem čtyř závodů padlé skupiny Karlovarský porcelán (KP), chce do konce dubna znovu zahájit výrobu. Píše o tom Mladá fronta Dnes s tím, že ze zhruba tisícovky propuštěných zaměstnanců by se jich 400 až 450 mohlo již od května vrátit do práce. Listu to řekl generální ředitel společnosti AP Trust, která oficiálně přes firmu Hengis továrny KP koupila, Michal Bíman. "Do konce dubna chceme nastartovat výrobu ve všech čtyřech závodech. Fabriky se ve výrobním programu doplňují," doplnil pro list Bíman. Společnost koupila podniky v Nové Rokli, Klášterci, Lesově a provoz sítotisku v Karlových Varech. Skupina se podle něj chce zaměřit na co nejrychlejší obnovení dodávek zákazníkům, jejichž řady po pádu původní skupiny prořídly. Velká část produkce jde do Ruska, uvádí deník.