Přehled tisku

eu2009.jpg
0:00
/
0:00

Hospodářské noviny v komentáři Český sestup do druhé ligy uvádějí, že nikdo v Evropě neměl tak velkou šanci stát se zapamatováníhodnou značkovou zemí jako Česko, které ale tuto možnost ukázkové zahodilo.

Hospodářské noviny v komentáři Český sestup do druhé ligy uvádějí, že nikdo v Evropě neměl tak velkou šanci stát se zapamatováníhodnou značkovou zemí jako Česko, které ale tuto možnost ukázkové zahodilo.

"Až nás zase příště někdo hodí s Maďarskem do jednoho pytle chaotických míst kdesi na východě, nesmíme se divit. Nadávat můžeme jen sobě. Předsednictví bylo šancí ukázat, že jsme schopní. Za tvrdé palby francouzského prezidenta se nám to docela dařilo," míní komentátorka a připomíná další docela úspěšně zvládnuté úkoly Česka. Šéf ČSSD Jiří Paroubek a exposlanci blízcí prezidentovi Česko pak nadlouho poslali mezi druhou ligu.

Také komentář Mladé fronty Dnes soudí, že přepřáhnutím uprostřed evropské mise ztratí Česko zbytek renomé. "Nejde o lidské a manažerské kvality pana Fischera. Je nemožné, aby měl u Angely Merkelové nebo Nicolase Sarkozyho byť jen přibližně srovnatelné postavení jako Mirek Topolánek." Zahraniční politika totiž podle komentátora stojí na osobních vztazích a důvěře, proč by tedy někdo navazoval osobní vztahy se statistikem, který stejně odejde?


Nastávající premiér Jan Fischer byl v letech 1980 až 1989 členem komunistické strany,  foto: ČTK
Lidové noviny uvádějí, že do vlády se blíží garnitura lidí, kteří byli členy KSČ - podle listu většinou z nějakého toho dobře míněného kariérismu. Nejde přitom o to, že by se někdo bál komunistických fanatiků, spíš se člověk nemůže dopátrat názorové šíře adepta na ministerské křeslo, když se dozví, že byl postupně v KSČ, ODS i ČSSD. "Každá debata o komunistické minulosti je totiž pátráním po nějakých mezích, které dotyčný nepřekročil a překročit nikdy nehodlá. Politici první ligy jsou v tomto směru vystaveni stálému zkoumání. Proč by zrovna překlenovací vláda měla být výjimkou? Jako pomocné kritérium při posuzováni schopnosti odolávat nátlaku není minulost bez významu," míní komentář Lidových novin.

Deník Právo píše, že nové pachy v politické kuchyni jako první zavětřili a zveřejnili komunisté. Varovali, že dohoda o prozatímní vládě je cestou k uzavření velké koalice na podzim. " Lidovecký postoj, že se nebudou podílet na překlenovací vládě svědčí o tom, že KDU-ČSL doufá, že distancí od případné vlády tohoto typu, získá hlasy voličů. Totéž platí i o Straně zelených, která se ke zbourání dohody o vládě přidala. "Obě malé, neklidné a obavami o konec své parlamentní činnosti zoufalé strany riskují, že hněv, který vyvolalo u části lidí svržení vlády v půlce předsednictví EU a který byl prozatím namířen na Paroubkovu hlavu, se přenese na lidovce a zelené," soudí autor komentáře.


"Ve školkách se hledají géniové," informují Hospodářské noviny. Mezinárodní organizace Mensa, která sdružuje lidi s vysokým IQ, rozjela v několika mateřských školách projekt, v rámci kterého odborníci školí učitele, jak v kolektivu dětí rozpoznat ty mimořádně nadané a jak s nimi pracovat. Vybrané děti každý den absolvují speciální cvičení, které bude zvyšovat jejich intelektové schopnosti. Děti budou například číst, cvičit pohybové dovednosti, paměť a pozornost. Podle průzkumu České školní inspekce neumějí učitelé pracovat s mimořádně talentovanými dětmi, kterých je v populaci dvě až tři procenta.


Podle Mladé fronty Dnes statistiky dokazují, že Češi jsou národem zahrádkářů. Výzkum agentury Mediam uvádí, že každý druhý Čech má zahradu, ať už vlastní nebo pronajatou, a kdo ne, alespoň si pěstuje bylinky v květináči či na balkóně. Čeští občané jsou nadšenější zahrádkáři než např. Maďaři či Rakušané. Podle hobbymarketů jsou Češi konzervativní zahradníci a nejvíce žádají to, co už dobře znají - tedy například staré známé pelargonie. Spolu s oblibou středomořské kuchyně se také stále více pěstují zmíněné bylinky, které ale také nejsou žádnou novinkou, objevují se už ve starých receptech i u slavné Magdaleny Dobromily Rettigové.