Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Sněmovní ubohost pokračuje, píše ve svém komentáři Mladá fronta Dnes. Sociální demokracie útočí, chce dokázat, že ODS kryje poslance Wolfa, který údajně zpronevěřil státní dotace, nebo že premiér Topolánek prostřednictvím lobbisty Dalíka ovlivňuje svobodná média.

Foto: ČTK
Sněmovní ubohost pokračuje, píše ve svém komentáři Mladá fronta Dnes. Sociální demokracie útočí, chce dokázat, že ODS kryje poslance Wolfa, který údajně zpronevěřil státní dotace, nebo že premiér Topolánek prostřednictvím lobbisty Dalíka ovlivňuje svobodná média. ČSSD také požaduje vznik parlamentní vyšetřovací komise ke kauze Krakatice. Wolf ani Krakatice ale do sněmovny nepatří. Patří k soudu, kde mají postupy a prostředky, jak hledat spravedlnost. Ve sněmovně se hledá - všichni víme co, píše autor komentáře. A od voličů se chce, aby dali někomu z křiklounů za pravdu. Politika je ale hůl, která má dva konce, uzavírá deník.


Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Hospodářské noviny si všímají prohlášení premiéra Mirka Topolánka, který ve středu řekl, že má důkazy o manipulování při loňské volbě hlavy státu. "Dobrá, ale koho tím chce premiér šokovat? Od chvíle, kdy sněmovní mikrofony zachytily špitání Ivana Langera Martinovi Bursíkovi, tušenou pravdu znal každý naiva."Hospodářské noviny připomínají, že to byl právě Topolánek, kdo za zvolení Václava Klause převzal odpovědnost. "Říká-li dnes, že bylo zmanipulované, nestřílí se do vlastní nohy? Střílí, ale bolet ho to nebude. Nekonkrétní a zmatené obvinění jen zapadá do bědného kotle zdejší politiky a referování o ní - než stačíme přezkoumat pravost jednoho míčku, už se ženeme za novým," poznamenal autor komentáře v Hospodářských novinách.


Kauza tzv. justiční mafie, kterou odmítla převzít soudkyně, protože se cítí podjatá. Obvinění mladoboleslavského soudce Nagye z korupce poté, co se nechal natočit skrytou kamerou, jak si říká o úplatek. A do třetice přiznání premiéra Mirka Topolánka, že "opravdu požádal svého přítele Dalíka, aby pomohl Petru Wolfovi s krizovou komunikací". Malér na malér, píše ve svém komentáři deník Právo. A ten třetí je nejhorší. Kdekoliv na západ od našich hranic by totiž po těchto chlapských slovech muselo následovat stejně chlapské rozloučení. Premiér si nemůže dovolit organizovat pomoc jinému politikovi, obviněnému z trestného činu, třebaže drží vládu. Právě proto ne! A když říká, že jde leda o přestupek, je to banánová republika.


Martin Bursík
Šéf zelených Martin Bursík se podle komentáře v Lidových novinách dostává do stále hlubších rozporů mezi programovými zásadami své strany a loyalitou k vládní koalici. Před volbami například tvrdil, že "zákaz topit v kamnech" je nezpochybnitelná programová priorita jeho strany, dnes jako člen vlády se ale musí ohlížet na takové maličkosti, jako je nezaměstnanost nebo finanční dostupnost energií pro obyvatelstvo. Bursík nám tak s asertivním úsměvem předvádí cvik zvaný rozštěp a zatím mu to jde, píše komentátor. Nicméně se bude muset dříve nebo později odhodlat k odpoutání od koalice. Jen otázkou stylu pak bude, jestli uvidíme "lidovecké" okopávání nebo přímý odchod. Touto optikou musíme vnímat i požadavek zelených na odchod Renaty Vesecké z postu nejvyšší státní zástupkyně, uvádí se v Lidových novinách.


U jedné se tvoří fronty, ve druhé je prázdno a ticho, tak popisuje nynější souboj lékáren Mladá fronta Dnes. Důvodem jsou poplatky, které v krajských lékárnách za pacienty platí kraj, kdežto v soukromých lékárnách je musejí platit pacienti sami. Redaktorky deníku se vydaly do Liberce, aby situaci zmapovaly na místě. V krajské lékárně se okamžitě po otevření tvoří dlouhé fronty, zatímco do soukromé přijde první zákazník až po dvaceti minutách. Krajské lékárně vyšplhal obrat o desítky procent, zatímco ta druhá má zisk o polovinu menší než v lednu. Přitom z té krajské do soukromé přicházejí pacienti pro radu, protože v krajské lékárně na pacienty nemají ve frmolu čas. Mladá fronta zjišťovala, jak dlouho se dá tento souboj vydržet.


Poslanci jedou bojovat do Nigérie za prodej českých letounů, informuje deník Právo. Poslanci z branného a zahraničního výboru sněmovny by měli letět do Afriky o Velikonocích. Chtějí rozhýbat mnohasetmilionové obchody, které uvízly na mrtvém bodě. Jde hlavně o již dohodnutý a podepsaný servis letounů L-39, který by měl pro nigerijskou armádu provádět jejich výrobce Aero Vodochody. Dalším bodem jednání by měla být i nabídka nepotřebných letounů L-159. Kvůli opravám vojenských letounů interpeloval i premiér Mirek Topolánek, nigerijská strana ale podle deníku nereagovala. Z prodeje bitevníků, který byl už na spadnutí, sešlo kvůli tomu, že se v zemi změnila vláda.


Bývalý sbormistr Bohumil Kulínský požádal o odklad nástupu trestu. Soudu napsal, že ještě potřebuje předat svůj nájemní byt. S odvoláním na mluvčího královéhradeckého soudu to uvedla Mladá fronta Dnes. Soud se přitom podle listu již chystal rozhodnout o termínu, kdy by měl Kulínský do vězení nastoupit. Podle lednového rozhodnutí pražského vrchního soudu by měl strávit ve vězení 5,5 roku za pohlavní zneužívání členek sboru Bambini di Praga. Podle pravomocného rozsudku vrchního soudu si má úhrnný trest odpykat ve věznici s dozorem, navíc nesmí deset let pracovat s mládeží. Bývalý sbormistrý svou vinu od počátku popíral. Proti verdiktu je už přípustné pouze dovolání k Nejvyššímu soudu. Kulínského advokát Tomáš Sokol nechtěl podle deníku žádost o odklad komentovat. Ani dovolání ve prospěch klienta prý zatím nechystá. "Nemám ještě v ruce písemný rozsudek, tak ani nevím, s čím bych v dovolání měl polemizovat,"řekl deníku.


Praha neví, kam umístit Muchovu Epopej, uvádí Mladá fronta Dnes. Pražský radní pro kulturu Milan Richter sice prohlašuje, že město má k dispozici celkem čtyři místa, kam by mohlo slavné dílo umístit, u každého je ale nějaké -ale. Prvním je Křižíkův pavilon na Výstavišti. Ten byl ale za povodní v r. 2002 zaplaven a přestavba pro galerijní účely by byla velmi nákladná. Návrh pro nový pavilon, který by měl stát také na Výstavišti, je sice už několik let hotov, radnice ale zastavila probíhající stavební řízení, protože se jí ani zástupcům Muchovy nadace projekt nelíbil. Další dvě místa Richter tají, chce je nejprve projednat právě se zástupci nadace a Muchovými dědici. Epopej tak zatím zůstává na zámku v Moravském Krumlově.


O fotbalu "bez vášně" píše komentátor Hospodářských novin. Dvanáctiletý podavač míčů, kterého trefil dělbuch na letenském fotbalovém stadionu, se podle něj u nás stal první obětí stále nevyřešené otázky, zda do hledišť patří pyrotechnika. Vyznavači výbuchů, dýmovnic, světlic a ohňů v ochozech varují, že zákaz pyrotechniky by vedl jen k další unifikaci fotbalu. Ultras, tedy skalní fanoušci, si toto právo nechtějí nechat vzít. I neorganizované skupiny fanoušků se zpřísňováním pravidel cítí ohroženy. Všem jde prý o pěknou atmosféru, kterou hlediště plné "slušných" diváků zkrátka nevytvoří. Zákaz vnášení pyrotechniky na stadiony ale podle komentátora nic nevyřeší. Není totiž vymahatelný ani důkladnými osobními prohlídkami. Na zastaralé české stadiony lze kdejakou dírou v plotě propašovat i brokovnici.


Světově proslulá krasobruslařka Ája Vrzáňová si půjde pro Oscara, píše v nadsázce deník Právo. Dvojnásobná mistryně světa se totiž jako první česká krasobruslařka ocitne v Síni slávy. Šampionka z let 1949 - 1950 bude mezi legendy uvedena příští týden, během mistrovství světa v Los Angeles. Deník připomíná, že dnes 77letá šarmantní dáma emigrovala v polovině minulého století do USA, kde se stala uznávanou profesionálkou, poradkyní a trenérkou. K uvedení do Síně slávy řekla: "Je to něco jako krasobruslařský Oscar. Pro mne je to další krásné ocenění a velká čest." Do Síně slávy, sídlící v Colorado Springs, byl v r. 1998 in memoriam zařazen bývalý rozhodčí a hokejový funkcionář Josef Dědič.