Přehled tisku

0:00
/
0:00

Balíček protikrizových opatření, který vláda přijala v pondělí, se bude kabinet premiéra Mirka Topolánka (ODS) snažit prosadit v Poslanecké sněmovně s pomocí tzv. poslaneckých přeběhlíků.

Balíček protikrizových opatření, který vláda přijala v pondělí, se bude kabinet premiéra Mirka Topolánka (ODS) snažit prosadit v Poslanecké sněmovně s pomocí tzv. poslaneckých přeběhlíků. Předpovídá to komentář úterního Práva. "Nově představený protikrizový plán vlády má liberální parametry a některé jeho body jsou pro opozici nepřijatelné. Premiér Topolánek si ale může dovolit předložit ho v březnu Sněmovně k hlasování v jednom balíku. A to díky (či chcete-li vinou) přeběhlíků. Ti jsou pro něho v kritických momentech spolehlivější než někteří vlastní lidé," píše autor.

Perspektivě parlamentního jednání o vládních návrzích se věnuje i komentář Hospodářských novin. "Ministerský předseda má dvě možnosti. Může vsadit na jednání s opozicí. To ovšem znamená batoh otevřít a dát vplen výměnným obchodům mezi koalicí, sociálními demokraty, jakož i přeběhlíky a rebelanty. Anebo se pokusit sehnat hlasy pro návrh, aby sněmovna rozhodla o celkovém balíku hned v prvním čtení. Tahle varianta vylučuje předkládání pozměňovacích návrhů a zažehává nebezpečí, že racionální návrhy ekonomů budou rozmělněny lučavkou populismu," píše autor.


Komentář Lidových novin se vrací k zákazu zveřejňování odposlechů, který podpisem stvrdil prezident republiky. Autor článku se domnívá, že humbuk kolem „Bendova paragrafu" je "zbytečně hlasitý a hysterický. (...) Podíváme-li se na novinářskou praxi posledních osmnácti let, přinese kriminalizace zveřejňování policejních odposlechů jen dílčí komplikace. Rozhodně neznamená konec investigativní žurnalistiky,"čteme v Lidových novinách. Autor připouští, že nápad Marka Bendy prosazený poslanci není dobrý. "Přesunutí odpovědnosti za úniky policejních odposlechů je pokrytecké a zbabělé. Když stát neumí šmírování vlastních občanů uhlídat, neměl by je tedy vůbec povolovat. Systémovou chybou je nespolehlivost policistů, nikoliv ochota novinářů uniklé informace zveřejnit." Ale svobodu slova to podle něj nezmenšuje. Ta je v Česku velká, téměř neomezená. Autor se neobává jejího omezení. Novela podle něj nezakazuje novinářům, aby s materiály získanými například od svých zdrojů u policie pracovali. "Nemohou je zveřejnit, ale mohou je použít jako zdroj informací, které pak ověří jinde," uvádějí Lidové noviny.


Některým lidem v Česku hrozila podle Mladé fronty Dnes nákaza smrtící ptačí chřipkou. List informuje, že agresivní virus ptačí chřipky H5N1 nedopatřením obsahovala vakcína rakouské farmaceutické firmy Baxter, kterou testovala společnost Biotest v Konárovicích na Kolínsku. V nebezpečí se ocitli všichni, kdo přišli do styku s fretkami, na nichž byla vakcína zkoušena. Nikdo nakonec nebyl nakažen, informuje MfD s tím, že podle odborníků bylo štěstí, že se vir nerozšířil mezi obyvatele. "Vakcínu v Biotestu testovali na fretkách od začátku ledna. Výzkum byl povolen ministerstvem průmyslu a obchodu. Najednou začaly fretky hynout a výzkum byl ukončen 6. února,"řekl hlavní hygienik ČR Michael Vít. Následně Státní veterinární správa odhalila, že zvířata byla nakažena smrtelným virem ptačí chřipky.