Přehled tisku

Tomáš Julínek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Podle komentátorky Lidových novin se Tomáš Julínek nepřiřadí k bývalým ministrům, jejichž stopy ve zdravotnictví nepoznáme. Ministr Julínek podle listu věřil, že má nejlepší řešení na problémy českého zdravotnictví, a dával svým partnerům najevo, že ze svého řešení nechce ustupovat.

Tomáš Julínek,  foto: ČTK
Podle komentátorky Lidových novin se Tomáš Julínek nepřiřadí k bývalým ministrům, jejichž stopy ve zdravotnictví nepoznáme. Ministr Julínek podle listu věřil, že má nejlepší řešení na problémy českého zdravotnictví, a dával svým partnerům najevo, že ze svého řešení nechce ustupovat. Ani lékaři, ani poslanci ale nejsou na nepokorné chování zvyklí, píše list. Ve chvíli, kdy se vláda nemůže spoléhat na stranickou poslušnost poslanců, je takové chování bláhové. Kvůli tomu nedokázal Julínek prosadit své návrhy v parlamentu. A kvůli tomu, ne pro jeho změny ve zdravotnictví, je pochopitelné, že byl Julínek odvolán, uzavírají Lidové noviny.

Tomáš Julínek nakonec podle komentátora Hospodářských novin podlehl stejné nemoci, kterou kritizoval obecně u českého lékařského stavu: malé úctě k pacientovi. Měl "správnou medicínu" a od okolí očekával, že ji bez váhání a zbytečných otázek skousne, píše list. Technicky vzato mu zlomily vaz dvě věci: churavá vládní většina, a nečekaná alergie národa na třicetikoruny. Možná kdyby měl Julínek své plány propracované do paragrafových znění a podstrčil je do prvního "Topolánkova batohu", kdyby jinak načasoval kroky, tak mohl být dnes jinde. Možná. Závěrečnou komplikací byly volby, které opozice vyhrála právě "na poplatcích". Ale to není jen jeho chyba. Nikdo netušil, jak obrovský odpor zvednou. Pokud panu ministrovi leží na srdci reformy, měl by si přát, aby jej vystřídala jemná dáma Filipiová. Měli bychom Julínkovu reformu bez Julínka, uzavírají Hospodářské noviny.


Foto: ČTK
Reakce na instalaci Entropa jsou podle komentátora Hospodářských novin nepřiměřené situaci, přitažené za vlasy. Odhalují nepochopení role umění. A hlavně: předvádějí klasický strach z obrazu, hnaný obavou, že překroucení či posunutí skutečnosti, její ironické přetřásání, byť by to byly jen stereotypy a klišé vnímání národní identity, může záměrně vážně poškodit něčí pověst, uvádí list. Přitom právě takové podrážděné a uražené reakce jsou podle deníku tím nejlepším ospravedlněním Černého mystifikačního díla. Jsou totiž příznačným projevem slabého sebevědomí, které se nikdy nemůže vyrovnat s tím, že svůj vlastní obraz prostě nemůže nikdy ovládnout. Entropa je tak podle komentátora Hospodářských novin zatím jeden z nejlepších příspěvků českého předsednictví Evropské unii.

Bruselská Entropa Davida Černého se podle komentátora Mladé fronty Dnes před úřadovny Evropské unie hodí. Euroúřednictvo a jeho politici budou mít před očima dost čitelnou metaforu evropských marností. I to pobouření bude užitečné. Každý má někde svůj turecký záchod. I proti Černému se to může obrátit: umělec Černý je stejně kontroverzní jako politik Klaus. A to není pro tak malou zemi u Alp špatné, myslí si komentátor Mladé fronty Dnes. Černého dílo popudí podle listu asi nejvíce stejně Čechy.


Foto: ČTK
Kromě důrazu na úspory se musíme orientovat i na rozložení energetických zdrojů, píše v Hospodářských novinách ministr životního prostředí Martin Bursík. "Musíme snížit 75procentní závislost na ruském plynu. Dnes už můžeme využít dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG) z Afriky, nesmíme otálet s dostavbou plynovodů South Stream, North Stream a Nabucco," tvrdí ministr. Jádro podle něj řešením opravdu není - veškeré palivo pro naše jaderné elektrárny nakupujeme. Z našeho uranu nedokážeme získat palivo, proto jej pouze prodáváme. Řešením není ani uhlí. S plynovou ani hospodářskou krizí nepřestala existovat změna klimatu, nepřestaly se tenčit uhelné zásoby a nepřestala platit jednoduchá pravda - investice do uhlí se s tržní cenou uhlíku dlouhodobě nevyplatí, podotýká Bursík.


Foto: Evropská komise
Tipuji euro v lednu 2013, stojí v titulku komentáře Hospodářských novin, jehož autorem je bývalý člen rady České národní banky Luděk Niedermayer. Na první pohled by se zdálo, že neodbytní čeští čekatelé na euro se dočkali. Premiér 1. listopadu sdělí, kdy by Česká republika mohla euro přijmout. Eurooptimisté by však své nadšení měli krotit, varuje. Česká republika nestojí přijetí eura o nic blíže než před tímto ohlášením. Pokud se vláda tohoto data dožije, může klidně stanovit cílové datum na leden roku 2020. Přesto můžeme podle Niedermayera očekávat podstatně bližší termín.


Obchody s měřičskými potřebami mohou v Česku čekat vyšší tržby, odhadují Lidové noviny. Ministerstvo dopravy se totiž chystá obměnit povinnou výbavu vozu. Do té má přibýt mimo jiné měřičské pásmo, tužka či formulář o nehodě. Chybět nebude ani reflexní vesta. Resort tak reaguje na nový policejní zákon, který zbavil policisty povinnosti jezdit k menším nehodám. Ty si budou muset řidiči vyřizovat sami. Ze seznamu povinné výbavy má naopak vypadnout rezervní kolo nebo náhradní žárovky. Nařízení by mohlo začít platit už v červenci. Dopravní expert Jaroslav Hořín hodnotí krok ministerstva jako logický. Pokud by věci neměli řidiči ve vyhlášce, nevzali by si je podle něj s sebou. Mluvčí Autoklubu České republiky Václav Špička si naopak myslí, že vyhláška řidiče podceňuje. Podle něj každý motorista ví, co v autě vozit.


Jiří Čunek  (vlevo) a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Ministerstvo pro místní rozvoj, v jehož čele končí předseda lidovců Jiří Čunek, se připravuje na své zrušení. Úředníci už údajně připravili plán na to, které úřady by měly po ministerstvu převzít jeho úkoly. Informují o tom Hospodářské noviny s tím, že mají návrhy úředníků k dispozici. Plán podle informací listu připravili úředníci ministerstva pod vedením náměstka Miroslava Kalouse. Ten to ale popřel. "Pracuji na tom, jak by se dalo ministerstvo pro místní rozvoj zrušit, celou dobu, co jsem na úřadu. Dělám v podstatě takovou kontejnerizaci ministerstva,"řekl odstupující ministr a vicepremiér Jiří Čunek. Šéf lidovců dodal, že dává dohromady jednolité úseky tak, aby z nich byly samostatné jednotky připravené kdykoliv přejít pod jiný úřad. O sloučení s resortem zemědělství mluvil Čunek už minulý rok v září. Aktuální plán je podle Hospodářských novin ale jiný, protože úkoly ministerstva by mělo převzít několik různých úřadů.


Václav Havel
Deník Právo informuje o zdravotním stavu bývalého prezidenta Václava Havla. Ten je od pondělí v motolské nemocnici, kde se podrobil akutnímu chirurgickému zákroku na krku. Mluvčí nemocnice Motol Eva Jurinová listu řekla, že Havlův zdravotní stav je stabilizovaný, nicméně vážný. Jeden z ošetřujících lékařů, docent Boris Šťastný, deníku vysvětlil exprezidentovy potíže. Před dvěma dny měl Václav Havel tlak v krku a potíže při polykání. To vyřešil zákrok. Podle Šťastného ale po operaci došlo ke komplikacím. Rentgen potvrdil nevzdušnost pravého dolního laloku. Lékaři teď čekají, zda Havel vykašle hlen. Havel trpí zánětlivými onemocněními, často mívá potíže s dýcháním. Před dvanácti lety totiž prodělal rakovinu plic a o dva roky později operaci prasklého tlustého střeva, připomíná deník Právo.


Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR a Fakulta informatiky Masarykovy univerzity spustily na internetu slovník češtiny, který obsahuje 61.600 hesel. Informují o tom Lidové noviny. Kompletní je tak Internetová jazyková příručka, kde lidé najdou informace o spisovné češtině, o pravopisu nebo o cizích slovech, píše list. Největší výhodou internetové příručky je možnost průběžných aktualizací. Nové médium také umožnilo, že příručka obsahuje více tvarů jednotlivých slov než kterýkoliv z jejích předchůdců, píše list. "Kompletně vyskloňovaná podstatná jména nebo vyčasovaná slovesa v žádné jiné příručce či slovníku nenajdete,"řekla Lidovým novinám pracovnice ústavu Markéta Pravdová. Slovník není výkladový, věnuje se skoro výhradně gramatice a pravopisu, píše deník. Většina hesel uvádí vazby, ve nichž je možné konkrétní slovo použít, a obsahuje link na příslušné místo výkladové části příručky. Ta shrnuje českou gramatiku a pravopis a objevila se na webu loni v dubnu.