Přehled tisku

Pavel Bém (vlevo) a Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentář Hospodářských novin se zamýšlí nad tím, proč Václav Klaus s Pavlem Bémem vyhrocují bitvu, která ani jednomu z nich nepomůže. Podle deníku sice oba vědí, že tato bitva je ztracena, ale brzy budou nové. I když jde jejich plán ke dnu, Topolánka stáhne s sebou, protože ten bez pomoci vzbouřenců ve sněmovně už nic zásadního neprosadí a občanské demokraty přivedou vnitřní neshody k volebnímu debaklu.

Pavel Bém  (vlevo) a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Komentář Hospodářských novin se zamýšlí nad tím, proč Václav Klaus s Pavlem Bémem vyhrocují bitvu, která ani jednomu z nich nepomůže. Podle deníku sice oba vědí, že tato bitva je ztracena, ale brzy budou nové. I když jde jejich plán ke dnu, Topolánka stáhne s sebou, protože ten bez pomoci vzbouřenců ve sněmovně už nic zásadního neprosadí a občanské demokraty přivedou vnitřní neshody k volebnímu debaklu. ODS - chce-li uspět v příštích volbách - musí začít hledat úplně jiného předsedu. Mirek Topolánek přesto může usínat s vědomím dobře vykonané práce: osvobodil partaj z otcovského zakletí. Nikdo z Klausových "věrných" novým šéfem nebude, upozorňuje list.

Mladá fronta Dnes píše, že ODS se rozhodla spáchat sebevraždu a Jiří Paroubek a ČSSD mohou přestat hledat peníze na příští volební kampaň. Vyhrají lehce. Komentátor listu míní, že občanští demokraté by potřebovali nový začátek s novým vedením. Podle něj by ODS neměla zvolit předsedou Mirka Topolánka, protože s ním volby do sněmovny nevyhraje. Neměla by však zvolit ani Pavla Béma, protože ten nemá na to, aby volby vyhrál. Oběhaní koně z vedení ODS už velký dostih nevyhrají, nastal čas přepřahat, konstatuje deník.

Uprostřed ekonomické krize by mělo být vlastně štěstím, že v čele vlády je bývalý podnikatel a manažer Topolánek a že hlavou státu je profesor ekonomie Klaus, píše se v komentáři Lidových novin. Až na to, že oba jsou pouze a jenom politici posedlí vzájemným zápasem. A zatímco jeden řeší, jak zůstat u moci, druhý se vášnivě věnuje tomu, aby ho od ní odstavil. Nefunkčnost vztahů premiéra a prezidenta přitom vážně narušuje schopnost země reagovat na ekonomická a zahraničněpolitická nebezpečí, varuje autor a připomíná, že pokud Česko zpacká reakci na krizi, bude to hodně bolet. A nezaměstnaní a zadlužení voliči nebudou rozhodně volit politiky, kteří tomu asistovali, uzavírá list.

Václav Klaus
Oblíbeným termínem Václava Klause je zrada národních zájmů, připomíná komentátor Práva. Takovou zradu Klaus vyčítá všem politikům v čele s vládou, kteří jsou vstřícní k lisabonské smlouvě. Topolánka dokonce nařkl z poklonkování Merkelové a Sarkozymu. Je-li pak kamarádšoft českého prezidenta s irským "eurozáškodníkem" Ganleyem také zradou zájmů nebo zvláštním projevem vlastenectví, to si milí Češi budou muset přebrat sami, píše deník Právo.

Podle občanů by nejlepším předsedou občanských demokratů byl současný místopředseda Pavel Bém. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Mladou frontu Dnes. Premiér a současný předseda ODS Mirek Topolánek by podle výsledků dotazování skončil až na pátém místě. V průzkumu více než třetina respondentů uvedla, že program občanských demokratů je jen pro bohaté lidi a téměř stejný počet dotázaných obvinil z prohry ODS v posledních volbách Topolánkovu vládu. "Samozřejmě mě podpora části veřejnosti těší, ale veřejnost nevolí,"řekl listu pražský primátor a současný místopředseda ODS Pavel Bém, pro něhož se vyslovilo 12, 5 procenta dotázaných, zatímco pro Topolánka 6,1 procenta lidí. I když Topolánek v boji o post předsedy ODS v regionálních sněmech jasně vítězí, v průzkumu se před ním umístili ještě bývalý moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský s osmi procenty hlasů, místopředsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová s 6,5 a předseda Senátu Přemysl Sobotka s 6,2 procenta hlasů. Z hlavní důvod drtivé porážky ODS v říjnových krajských a senátních volbách považuje nejvíce lidí Topolánkovu vládu (33,4 procenta), Mirka Topolánka (23,1 procenta) a poplatky ve zdravotnictví (20,6 procenta). Na otázku, co jim nejvíce vadí na ODS, asi 37,8 procenta respondentů odpovědělo, že její stranický program, který je jen pro bohaté a nemyslí na obyčejné lidi, 22,1 procenta uvedlo, že jim vadí její arogance a nabubřelost. "Lidé zjistili, že je strana rozhádaná a že se jí nevyplatí dát hlas,"řekl listu Topolánek.


Pokud se Mirek Topolánek opět stane předsedou ODS, založí výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) Petr Mach novou pravicovou stranu. Uvedl to v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Bude to však jiná strana, než připravují euroskeptici z okolí prezidenta Václava Klause pod pracovním názvem Libertas.cz. "O založení strany velmi vážně uvažuji, debatuji o tom s několika lidmi. Jestli se k něčemu odhodláme, závisí do značné míry na tom, jak dopadne kongres ODS. Bude záležet na tom, jak se kongres postaví především k programovým věcem," prohlásil Mach, který patří k blízkým spolupracovníkům Václava Klause. Důvodem k založení nové strany je podle něj potřeba inteligentní pravicové politiky. Do jaké míry je Václav Klaus zapojen do vzniku nové strany, zatím není úplně jasné. "Pokud se rozhodneme to udělat, budu o tom muset pana prezidenta minimálně informovat, protože jsem s ním v pracovním vztahu v CEPu. Ale to je ještě předčasné,"řekl Petr Mach Hospodářským novinám na otázku, zda lidé, s nimiž se o nové straně baví, jsou z okolí prezidenta Klause. S Topolánkovým protikandidátem na post předsedy ODS Pavlem Bémem prý o nové straně nehovořil. Podle Macha však jde o jinou stranu, než kterou připravuje pravicové euroskeptické hnutí Libertas z okolí Václava Klause a o níž už se hovoří několik dní. "Je hotová věc, že tato strana v Česku vznikne a že bude kandidovat do europarlamentu. Já se na jejím vzniku ale nepodílím," uvedl Mach.


Odstupující generální ředitel Národního památkového ústavu (NPÚ) Pavel Jerie uvedl, že hlavním důvodem jeho odchodu z funkce byla neochota podílet se na hrozbě tunelování památek pod hlavičkou ministerstva kultury. Píšou to Lidové noviny. Jerie v červnu nabídl ministru kultury Václavu Jehličkovi svou abdikaci ke konci listopadu, úřad bude řídit, dokud nebude jmenován jeho nástupce. "Byl jsem pod obrovským tlakem. Od března mě nutili, abych porušil zákon způsobem, který se dá označit jako model a la Mlynář," prohlásil Jerie. Lidové noviny uvádějí, že podle tohoto modelu by ministerstvo kultury vybralo čtyři významné státní zámky, které spravuje NPÚ, a tento nemovitý majetek státu by Jerie svým podpisem vložil do nějakého nově založeného právního subjektu (ministerstvo ho nazývá zájmovým sdružením právnických osob). Tato společnost by pak na obnovu a rozvoj této památky žádala o stamilionové evropské dotace a sama by s nimi hospodařila. Podle listu se tomu Jerie bránil. Věděl, že pokud by vložil státní nemovitosti do nějaké obchodní společnosti, a ta by zkrachovala, likvidátor by mohl dluhy společnosti umořit prodejem této památky. Zcizením státního majetku by se Jerie dopustil trestného činu a hrozilo by mu vězení. Zapravdu mu daly i analýzy ministerstva financí a ministerstva pro místní rozvoj, píše list.


Čeští vysokoškoláci by svoji budoucnost nejraději spojili s domácími firmami a navíc s výraznou "příchutí" státu. Nejraději by pracovali v České národní bance a polostátním ČEZ. S odvoláním na průzkum německé společnosti Trendence mezi budoucími ekonomy a techniky to Mladá fronta Dnes. Podle deníku čeští studenti sází na jistotu. Mezi budoucími ekonomy zvítězila ČNB následovaná ČEZ a Komerční bankou. Vítězové z loňského roku Vodafone a poradenské firmy Ernst & Young a PricewaterhouseCoopers se umístili až kolem desátého místa, píše list. Mezi studenty technických směrů jsou podle průzkumu, který Trendence uskutečnila od loňského listopadu do letošního června, nejpopulárnější ČEZ, Volkswagen Group a Microsoft. Podle Olivera Viela z Trendence se také ukázalo, že Češi se stále moc nehrnou za prací do zahraničí. Z výzkumu vyplývá, že jen 14 procent českých vysokoškoláků by šlo pracovat do zahraničí, píše Mladá fronta Dnes.