Mirek Topolánek má před volebním kongresem ODS stále jistější pozici

Pavel Bém (vlevo) a Mirek Topolánek, foto: ČTK

Necelý týden před volebním kongresem občanských demokratů se ukazuje, že šéfem ODS se s největší pravděpodobností opět stane premiér Mirek Topolánek. Má stále větší podporu z krajů, poměr s jeho jediným protikandidátem, prvním místopředsedou ODS a pražským primátorem Pavlem Bémem je po víkendu 7:0. Více už Milena Štráfeldová:

Pavel Bém  (vlevo) a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Po krajských a senátních volbách, které letos v říjnu občanští demokraté drtivě prohráli, připustil sám jejich šéf Mirek Topolánek, že uvažuje o rezignaci na svůj post v čele strany. O jeho odchodu spekulovali politologové i část občanských demokratů, která mu vyčítala prohru. Jako protikandidát v boji o post předsedy se Topolánkovi postavil první místopředseda strany a pražský primátor Pavel Bém:

"Nevěřím, že s Mirkem Topolánkem v čele a bez nějakých zásadnějších změn jak v personáliích, tak ve stylu i obsahu politiky máme šanci jako občanští demokraté uspět v parlamentních volbách v roce 2010,"

prohlásil Bém začátkem listopadu. Ještě nedávno byl nejpopulárnějším českým politikem, navíc má za sebou podporu prezidenta Václava Klause. I Mirek Topolánek řekl, že volební kongres pro něj i pro ODS bude "soutěskou smrti", kde se rozhodne o dalším směřování nejsilnější vládní strany. Probíhající sněmy občanských demokratů však ukazují, že situace se za poslední měsíc výrazně změnila. Dosavadní šéf strany má stále větší podporu, získal ji zatím v sedmi krajích. Ve čtyřech sněmy teprve proběhnou a tři kraje se nerozhodly pro Topolánka ani pro Béma. Jasno nemají například Středočeši, kteří měli o víkendu svůj sněm v Nymburku. Střední Čechy jsou podle Mirka Topolánka komplikovaný region:

Václav Klaus,  foto: ČTK
"Ve středních Čechách je zakleta celá řada problémů ODS. Když si vezmeme, že odtud je Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý, tak tušíme, že ten problém tady je větší jak jinde."

Kongres ODS, na kterém bude zvolen nový předseda, začne tento pátek v Praze. O vítězi je však už téměř jasno. Občanskou demokratickou stranu by podle Mirka Topolánka v současné době neměl ohrozit ani případný odchod jejího čestného předsedy Václava Klause a vznik nové euroskeptické strany Libertas, kterou chtějí založil Klausovi příznivci. Mirek Topolánek řekl, že o Klausově záměru věděl už před prezidentskou volbou, přesto ho podpořil. Klausovo rozhodnutí chce respektovat:

"Pokud bych to měl teď okomentovat, tak já to beru spíše jako negativní odpověď na pozvání na kongres."

O případném úspěchu nové pravicové strany Libertas v parlamentních volbách Mirek Topolánek pochybuje, stejně jako většina politologů.