Přehled tisku

Pavel Bém (vlevo) a Václav Klaus, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Žádný z kandidátů či případných uchazečů o funkci předsedy ODS nemá podle ankety Mladé fronty Dnes (MfD) jednoznačnou podporu mezi vlivnými krajskými představiteli strany. List píše, že ze 60 vlivných členů ODS v regionech, které oslovila, se jich nejvíce přiklonilo k prvnímu místopředsedovi ODS a pražskému primátorovi Pavlu Bémovi a dosluhujícímu moravskoslezskému hejtmanovi Evženu Tošenovskému.

Pavel Bém  (vlevo) a Václav Klaus,  foto: ČTK
Žádný z kandidátů či případných uchazečů o funkci předsedy ODS nemá podle ankety Mladé fronty Dnes (MfD) jednoznačnou podporu mezi vlivnými krajskými představiteli strany. List píše, že ze 60 vlivných členů ODS v regionech, které oslovila, se jich nejvíce přiklonilo k prvnímu místopředsedovi ODS a pražskému primátorovi Pavlu Bémovi a dosluhujícímu moravskoslezskému hejtmanovi Evženu Tošenovskému. V porovnání s nimi měl v anketě výrazně menší podporu současný šéf strany a premiér Mirek Topolánek. Kandidaturu na předsedu ODS oficiálně oznámil Bém. Topolánek ve středu řekl, že i on se zatím kloní k tomu, že na prosincovém stranickém kongresu bude znovu kandidovat. Definitivně se ale chce rozhodnout v příštích dnech. Jeho rozhodnutí bude mimo jiné záležet na tom, zda se do kongresu objeví jiný kandidát, kterého by případně sám podpořil.O výměně Topolánka v čele strany se v ODS začalo mluvit poté, co ODS předminulý týden jednoznačně prohrála krajské volby a senátní volby.


Foto: Autor
Rozhodování o tom, zda v Česku bude stát radar americké protiraketové obrany, je podle komentářů některých deníků rovněž rozhodováním o tom, zda Rusko bude mít šanci obnovit v České republice svůj mocenský vliv. Komentář Lidových novin poznamenává, že odklad konečného hlasování Poslanecké sněmovny o česko-amerických smlouvách o radaru a podmínkách pobytu amerických vojáků na českém území na dobu po prezidentských volbách v USA se hodí všem - opozici i vládní koalici. "Bude to výhodné pro ČSSD, která si do pravděpodobného budoucího prezidenta Baracka Obamy projektuje všechny své protiradarové představy. Pokud čerstvý prezident znovu potvrdí, že USA na radaru trvají, bude pro ČSSD jednodušší změnit názor a radar, třeba po nějakém dodatečném ujištění z NATO, podpořit. Stejně tak i vláda raději počká, zda protiraketová obrana nebude náhodou 'zaříznuta' pro nedostatek prostředků. Navíc třeba i v koaliční Straně zelených by mohlo Obamovo slovo změnit mnohé. Koalice by byla ušetřena blamáže, kdyby silou a nevybíravým nátlakem protlačila radar parlamentem a následně by se to ukázalo zbytečné. Odklad se hodí všem," píše autor komentáře v Lidových novinách.

Komentátor Hospodářských novin v souvislosti s jednáním Poslanecké sněmovny o radaru píše: "Je s podivem, že nikdo z vlády v Poslanecké sněmovně včera nezmínil stěžejní důvod pro příchod Američanů do Brd: definitivní vyklouznutí ze sféry ruských zájmů. Svým odporem k radaru Rusko testuje hranice svého vlivu. Pokud by poslanci smlouvy s Američany zamítli, jako by tím Kremlu vzkázali: Račte si na nás dál brousit zuby." Komentátor Práva připomíná dlouholeté vyjednávání o radaru a mimo jiné píše, že radar v Brdech se stal zajímavý poté, kdy se ukázalo, že se z něj dají získat či ztratit politické body. "Ztrácela je Topolánkova vláda. Mlžila a blábolila, místo aby řekla: Radar je pro ČR důležitý, protože stálá přítomnost sebemenší americké posádky je stopka pro pokušení mocného východního dubiska zahrát si s naším územím nějaký mocenský ping-pong. Nic složitějšího na tom není. Pochopili to Poláci. Snad by to mohli pochopit čeští poslanci i odpůrci radaru vůbec," poznamenává autor komentáře.


Barack Obama,  foto: ČTK
Většina Čechů a Češek by podle průzkumu agentury Median pro Mladou frontu Dnes volila příští týden za amerického prezidenta kandidáta demokratů Baracka Obamu. V průzkumu mu vítězství přálo přes 68 procent dotázaných, přičemž vysokou popularitu má ve všech věkových a vzdělanostních skupinách, píše Mladá fronta Dnes. Obamovým soupeřem bude ve volbách republikán John McCain. Větší podporu než McCain má Obama i v jiných evropských zemích.


Česká lékařská komora (ČLK) podle Hospodářských novin zpřísnila podmínky a tresty za uplácení lékařů farmaceutickými firmami. Deník píše, že nová protikorupční pravidla komory musejí dodržovat všichni lékaři, v opačném případě jim bude hrozit pokuta 30.000 korun, důtka a ve výjimečných případech i vyloučení z komory na pět let. Bez členství přitom nesmí nikdo v Česku medicínu dělat. Deník píše, že přísnější opatření jsou reakcí na to, že někteří lékaři třeba jezdí za peníze farmaceutických firem na exotické dovolené nebo si nechávají platit za předepisování léků od konkrétních společností. Média v minulosti informovala například o tom, že farmaceutická firma Apotex nabízela českým urologům, že jim za předepsání jejích léků zaplatí výjezdní zasedání v luxusním keňském hotelu za 62.000 korun. Podle nových pravidel ČLK už lékař nebude smět za předepisování léků požadovat žádné dary nebo jakékoli jiné výhody. Na akcích, které nemají odborný program, budou mít lékaři účast striktně zakázanou. Firmy podle Hospodářských novin navíc budou moci doktorům platit ubytování na kongresech jen v době jejich konání. Několikadenní dovolené u moře, kterými si někteří lékaři "prodlužují" pobyt v exotických zemích, by tak měly skončit.


Stát musí odškodnit psychiatra, kterého před pěti lety posekal pacient mačetou. Definitivně o tom podle Mladé fronty Dnes rozhodl odvolací Městský soud v Praze. Podle soudu policie nedokázala lékaře před nebezpečným pacientem ochránit, přestože ji o to žádal. O výši odškodného se bude teprve jednat. Psychiatra Karla Hynka napadl v květnu 2003 třicetiletý muž v jeho ordinaci v Praze. Ministerstvo spravedlnosti se původně proti rozsudku odvolalo s tím, že si lékař za napadení může sám. To však odvolací soud zamítl. Policie podle něj byla neuvěřitelně liknavá a neudělala nic, píše Mladá fronta Dnes.


Podle Hospodářských novin makléřské společnosti v Česku během října zaznamenaly rekordní příliv drobných investorů. Například společnost Fio za poslední čtyři týdny získala téměř 2000 nových zájemců o investování, což představuje nejvyšší nárůst klientů v historii firmy, a to o deset procent. Drobní investoři hledají ziskové příležitosti v době, kdy je mnoho cenných papírů na svých historických minimech a jen pražská burza ztratila od začátku měsíce více než třetinu své hodnoty. Daří se i ostatním firmám v oboru. Patria Direct podle jejího obchodního ředitele Martina Kodýdka získává v posledních dnech 40 nových klientů denně. "Investoři nejsou hloupí. Vědí, že každá velká krize je neopakovatelnou příležitostí výhodně nakoupit,"řekl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Mnozí z nich si podle něj zatím jen založili účet a čekají na příležitost.


Ilustrační foto
Češi nejsou spokojeni s ochranou ohrožených dětí, píše deník Právo. Podle nadace Naše dítě bylo loni zneužito na 679 dětí, závažné psychické a tělesné týrání zažilo na 1205 dětí. Pokud se zeptáte občanů, zda by, pokud by se setkali s případem týrání dětí, vše ohlásili, teoreticky tvrdí, že okamžitě. A to 96 procent lidí. Skutečnost je však jiná. Pouze polovina z těch, kteří se s týráním reálně setkali, však podezření nebo závažná zjištění ohlásila. Podle sociologů velkou roli sehrává i strach ze msty pachatelů. Podle Čechů, kteří odpovídali v průzkumu agentury GfK, by změna měla nastat změnou legislativy. Především požadují zpřísnění sankcí za týrání dětí. Změnit je třeba přístup justice, kdy za stejný delikt padají zcela nesrovnatelné rozsudky. Podle respondentů se musí změnit metody a prostředí, kde děti o svých zážitcích vypovídají.